Κυριακή, 14 Απριλίου 2013 08:12

Κώστας Ζωντανός αν. γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ.: «Ούτε περικοπές μισθών-συντάξεων, ούτε φόροι, ούτε "κούρεμα"»

Γράφτηκε από τον

"Ούτε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε και μεγαλύτεροι φόροι πρόκειται να επιβληθούν. Το είπε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν θα το άντεχε ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία". Αυτό επισημαίνει στην "Ε" ο αναπληρωτής γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Κώστας Ζωντανός. Υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να "κουρευτούν" οι ελληνικές καταθέσεις και αναφέρει ότι «πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκράτηση σε πρώτη φάση και ο περιορισμός, στη συνέχεια, της ανεργίας». 


Συνέντευξη στο Γιάννη Σινάπη

Εκτιμά πως σύντομα θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα, όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις. Για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας ο Μεσσήνιος κομματικός παράγοντας της Ν.Δ. παρατηρεί ότι τα έργα υποδομής είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης». Σημειώνει πως «η Costa Navarino είναι μια μεγάλη επένδυση που αναδεικνύει τη Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο της ανάπτυξης» και υπογραμμίζει ότι «ολόκληρη η Μεσσηνία θα πρέπει να χρωστά ευγνωμοσύνη στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο».

 

 

Η συμφωνία για την Κύπρο με το "κούρεμα" στις καταθέσεις, ήταν τελικά η μόνη λύση για να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία;

«Τα πράγματα στην Κύπρο είχαν φτάσει, δυστυχώς, ένα βήμα από τη χρεοκοπία. Τα προβλήματα στις δύο μεγάλες τράπεζές της ήταν τεράστια, το κόστος για την εξυγίανσή τους θα διπλασίαζε το δημόσιο χρέος της και οι δανειστές δεν δέχονταν καμία άλλη λύση».

 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν εκδίκηση για το "όχι" της Κύπρου στο πρώτο "κούρεμα" που αποφάσισε το Eurogroup. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

«Είναι αλήθεια ότι φάνηκε μια τέτοια διάθεση. Ακόμη πιο αληθές, όμως, είναι ότι η αναδιάρθρωση των κυπριακών τραπεζών προβλεπόταν ήδη από το μνημόνιο που είχε αποδειχθεί, αρκετό καιρό πρωτύτερα, ο προηγούμενος πρόεδρος του νησιού, ο κ. Δ. Χριστόφιας».

 

Ανησυχείτε μήπως το "κούρεμα" των καταθέσεων αποτελέσει προηγούμενο και εφαρμοστεί και στη χώρα μας;

«Δεν υπάρχει -και το είπε πολλές φορές ο αρμόδιος υπουργός- κανένα τέτοιο ζήτημα. Εχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όπου να ’ναι, ολοκληρώνεται και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών».

 

Η χώρα μας σώθηκε από τη χρεοκοπία, παρέμεινε στο ευρώ, αλλά ο κόσμος δε βλέπει ακόμα φως. Θα επιτευχθούν οι στόχοι ή θα χρειαστούν νέα πιο σκληρά μέτρα;

«Ούτε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, ούτε και μεγαλύτεροι φόροι πρόκειται να επιβληθούν. Το είπε ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν θα το άντεχε ούτε η πραγματική οικονομία, ούτε η κοινωνία».

 

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεσμεύτηκε ότι θα αντιμετωπιστούν οι αδικίες. Είστε αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει σύντομα;

«Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκράτηση σε πρώτη φάση και ο περιορισμός στη συνέχεια της ανεργίας. Αυτή είναι η πιο μεγάλη αδικία, το πιο σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το υπουργείο Εργασίας έβαλε, ήδη, σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, ενώ νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, στο αμέσως επόμενο διάστημα, με την επανεκκίνηση μεγάλων έργων, την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

 

Θα απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, όπως απαιτεί η τρόικα;

«Ο αρμόδιος υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι μιλούμε για πρόγραμμα κινητικότητας, ενώ την πόρτα της απόλυσης θα δουν οι επίορκοι και οι προσληφθέντες με πλαστά στοιχεία».

 

Διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις δε φαίνεται να προχωρούν. Τι φταίει;

«Προφανώς υπάρχουν γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον, που δυσχεραίνει τις αποκρατικοποιήσεις. Σύντομα, ωστόσο, θα έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιάσει τους στόχους που έβαλε. Δεν είναι, άλλωστε, απλά και μόνο μια συμβατική υποχρέωση της χώρας. Είναι βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών, την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επιστροφή στην ανάπτυξη».

 

Η φοροδιαφυγή

Με το χτύπημα της φοροδιαφυγής τι γίνεται; Πότε θα γίνει πράξη;

«Η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο, η αδήλωτη εργασία είναι μάστιγες, τόσο για την οικονομία, όσο και για την κοινωνία. Είναι -ιδίως στους σημερινούς

δύσκολους καιρούς- η πιο αντικοινωνική συμπεριφορά. Εγιναν έως τώρα σημαντικά βήματα για την πάταξή τους και ετοιμάζονται ακόμη περισσότερα, πιο τολμηρά και πιο αποφασιστικά. Πιστεύω, όμως, ότι πέρα από τον εκσυγχρονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών απαιτείται συνειδητοποίηση και σύμπραξη από την ίδια την κοινωνία».

 

Το "χαράτσι" στα ακίνητα άλλαξε όνομα και παρέμεινε και το 2013. Πότε θα εφαρμοστεί ένας σταθερός και δίκαιος φόρος ακίνητης πράξης, που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση;

«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συμφώνησαν να γίνει η αρχή από τη χρονιά που διανύουμε. Το ζήτημα απασχολεί ήδη τις διαβουλεύσεις τρόικας και κυβέρνησης. Εκείνο που μπορώ να βεβαιώσω είναι τούτο: Οτι ο φόρος αυτός, για τους οικονομικά πιο αδύναμους, θα είναι από εφέτος πιο μικρός. Και αυτό νομίζω είναι το πιο σημαντικό».

 

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν τήρησε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, δεν προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

«Η επαναδιαπραγμάτευση είναι μια συνεχής διαδικασία. Τα αποτελέσματά της, ωστόσο, εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Μην ξεχνάτε πως όταν η κυβέρνηση αυτή ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης, η χώρα βρισκόταν στην άκρη του γκρεμού. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη εκταμίευση, μείωση του χρέους και των επιτοκίων, επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής, αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας, αποτροπή των κινδύνων εξόδου από το ευρώ, απομάκρυνση της οικονομικής αβεβαιότητας, βελτίωση του οικονομικού κλίματος, έναρξη της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πετύχαμε βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας».

 

Τα κόμματα χρειάζονται ανανέωση, εκσυγχρονισμό. Στη Ν.Δ. πού βρίσκεται η προσπάθεια της ανασυγκρότησης;

«Η ανανέωση στα κόμματα είναι μια διαρκής αναγκαιότητα, μια διαρκής διαδικασία. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία το αποδεικνύουμε στην πράξη. Με τις αποφάσεις και τις οδηγίες του προέδρου μας Αντώνη Σαμαρά, ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καιρών και τις ιδέες των πολιτών. Με τις προσυνεδριακές διαδικασίες και το οδοιπορικό στην κοινωνία, ανανεώνουμε και κάνουμε ακόμη πιο ουσιαστική την αμφίδρομη επικοινωνία του κόμματός μας υλοποιώντας την εξαγγελία του προέδρου μας "Ακούμε την κοινωνία για να φτιάξουμε την παράταξη του μέλλοντος"».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει την εθνική προσπάθεια»

Η Ν.Δ. βρίσκεται σε διαρκή πολιτική αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε πως με τη στάση του δε βοηθάει τα εθνικά θέματα στη Ε.Ε. και στα διεθνή κέντρα αποφάσεων;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν μετέχει της εθνικής προσπάθειας, αλλά κάνει και ό,τι φανταστεί για να την υπονομεύσει. Θυμίζω τις απειλές που εκτοξεύει εναντίον των επενδυτών, τις εξαγγελίες σύμφωνα με τις οποίες θα προχωρήσει σε κρατικοποιήσεις, το κλίμα αβεβαιότητας που προσπαθεί να δημιουργήσει σε ό,τι αφορά το ευρώ και την παραμονή μας στην ευρωζώνη».

 

Το μοντέλο της μεταπολίτευσης κατέρρευσε. Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν οριστικά παρελθόν και οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι το μέλλον για τον τόπο μας;

«Είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά που έχουμε ένα πολυκομματικό κυβερνητικό σχήμα με προοπτική τετραετίας. Φαίνεται, μάλιστα, ότι με τη σύνεση που χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τη συναίσθηση ευθύνης των ηγεσιών και των στελεχών των τριών κομμάτων, το πρωτόγνωρο αυτό σχήμα δικαιώνεται εκ των πραγμάτων».

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με τη σημερινή της μορφή δέχεται έντονες επικρίσεις. Είναι αυτή η Ενωση που θέλει η Ν.Δ. και είχε οραματιστεί ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής;

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εντάσσοντας την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ, ήθελε να εδραιώσει τη Δημοκρατία, να ενισχύσει τη χώρα στη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων της, να δημιουργήσει στέρεες προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας, να δώσει στους Ελληνες κοινό όραμα. Απαντώ, λοιπόν, ευθέως: Οχι, δεν είναι αυτή Ευρώπη που οραματίστηκε. Απαντώ όμως, ακόμη πιο έντονα, σ’ όσα μπορεί να υπονοεί η ερώτησή σας. Οι Ελληνες, όπως και όλοι οι Ευρωπαίοι, έχουμε χρέος να παλέψουμε για την Ευρώπη που θέλουμε. Δεν έχουμε όμως το δικαίωμα να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω ως προς την παρουσία μας. Το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρώπη. Αυταπάτες ας μην υπάρχουν».

 

Ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολη - Καλαμάτα ολοκληρώθηκε. Συμφωνείτε ότι είναι σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης για τη Μεσσηνία;

«Τα έργα υποδομής είναι ο πρώτος και ο πιο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης. Και θέλω να τονίσω ότι αυτός βοηθά αφάνταστα να γίνει πραγματικότητα ο άμεσος και πρωταρχικός μας στόχος».

 

Τί γίνεται με την Ολυμπία Οδό;

Εργο σημαντικό για τον τόπο μας είναι και η Ολυμπία Οδός. Θα φθάσει έως την Τσακώνα ή θα πέσει θύμα της κρίσης;

«Οπως, ήδη ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, τα έργα στην Ολυμπία Οδό, όπως και στους άλλους "δρόμους της ανάπτυξης", θα αρχίσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα».

 

Ο τουρισμός είναι βασικός άξονας ανάπτυξης για το νομό. Η Costa Navarino μπορεί να συμβάλει στην προοπτική της ανάπτυξης;

«Η Costa Navarino είναι μια μεγάλη επένδυση που αλλάζει ήδη τα δεδομένα και τις προοπτικές ολόκληρης της περιοχής. Αναδεικνύει τη Μεσσηνία ως τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας, δημιουργεί θέσεις εργασίας, ανοίγει διάπλατα το δρόμο της ανάπτυξης. Ολόκληρη η Μεσσηνία θα πρέπει να χρωστά ευγνωμοσύνη στον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο».