Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου 2021 19:20

ΜέΡΑ25: Ερώτηση Αρσένη για την υπόθεση με τους μετανάστες στο Βασιλίτσι

Γράφτηκε από την
ΜέΡΑ25: Ερώτηση Αρσένη για την υπόθεση με τους μετανάστες στο Βασιλίτσι

 

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα “Συνέχεια στην αντι-ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με εξαφανίσεις προσφύγων” κατέθεσε προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “μετά τη σωρεία δημοσιευμάτων του ελληνικού και ξένου Τύπου και την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για παράνομες επαναπροωθήσεις και απελάσεις μεταναστών και προσφύγων με χρήση βίας ως εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων και την άρνηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής για τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε «άλλο επίπεδο», εξαφανίζοντας τώρα ανθρώπους αιτούντες άσυλο, αδιαφορώντας επιδεικτικά για το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Λιμενικού φαίνεται ότι «λείπουν» 4.000 άνθρωποι, αφού 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις.

Οπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και βάσει αυτόπτων μαρτύρων, το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε στην περιοχή Κούκουρας στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή. Οι 25 επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού, ενώ το βράδυ μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid-19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Εκτοτε η τύχη των 25 προσφύγων αγνοείται και το Λιμενικό επισήμως δηλώνει πως ουδέποτε σημειώθηκε το συμβάν”.

Ο Κρ. Αρσένης παρατηρεί πως “με κοινή δήλωση οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πελοποννήσου κ.κ. Πετράκος και Κάτσαρης καταγγέλλουν την εξαφάνιση και ζητούν άμεση ενημέρωση για τους 25 αυτούς -Κούρδους πιθανά- πρόσφυγες από το Ιράκ” και ρωτάει τον υπουργό:

“Πού βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι - πρόσφυγες αιτούντες άσυλο; Ποια είναι η ενημέρωση που έχει από τις Λιμενικές Αρχές; Επειδή πλέον υπάρχουν αναρίθμητες μαρτυρίες, βίντεο, φωτογραφικά ντοκουμέντα, έρευνες από πανεπιστήμια και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καταγγελίες από θεσμικούς φορείς και εκτενή ρεπορτάζ από τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ που μιλούν για τις εξαφανίσεις αυτές, συνεχίζει να επιμένει ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι «διαδόσεις λαθροδιακινητών»;”.


NEWSLETTER