Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 09:05

Μεσσηνία: Μυστήριο με μετανάστες στο Βασιλίτσι - Διαψεύδουν Λιμενικό και Αστυνομία

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μυστήριο με μετανάστες στο Βασιλίτσι - Διαψεύδουν Λιμενικό και Αστυνομία


Διαψεύδει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος αλλά και η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, μέσω των Γραφείων Ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ότι υπήρξε περιστατικό με μετανάστες το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στην ακτή Κούκουρας, κοντά στο Βασιλίτσι.

Οτι δεν επιβεβαιώνεται τέτοιο περιστατικό από τις υπηρεσίες του δήμου, αν και ακούστηκαν κάποιες φήμες, αναφέρει μιλώντας σχετικά στην “Ε” ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Βασιλιτσίου Νικοστέλιος Τομαροπανάγος είπε, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ Καλαμάτας, ότι ιστιοφόρο μετέφερε σε κρημνώδη περιοχή κοντά στο Βασιλίτσι 25 μετανάστες, τους οποίους “εξαφάνισαν” οι λιμενικοί. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Παναγιώτης Κάτσαρης καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους πως η κυβέρνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ σε συνάντησή τους με τον κεντρικό λιμενάρχη Καλαμάτας, αντιπλοίαρχο Νίκο Γιαννουλάτο, αναφέρουν ότι δήλωσε άγνοια για το συγκεκριμένο περιστατικό. Καταγγελία “για παράνομη μεταχείριση νεοαφιχθέντων προσφύγων” εξέδωσε και η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας.

ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΕΙΔΑΝ

Σύμφωνα με όσα είπε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Καλαμάτας ο πρόεδρος του Βασιλιτσίου, στις 4 το απόγευμα της Τετάρτης δέχτηκε τηλεφώνημα ότι ιστιοφόρο στη θαλάσσια περιοχή του Κούκουρα έβγαλε μετανάστες στην ακτή. Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως φτάνοντας βρήκε εκεί ένστολους αστυνομικούς και λιμενικούς με πολιτικά, οι οποίοι προσπάθησαν να απομακρύνουν όσους κατοίκους συγκεντρώθηκαν για να βοηθήσουν τους 25 μετανάστες ιρακινής καταγωγής, προσφέροντάς τους νερό και φαγητό. Ο ίδιος υποστήριξε επίσης πως οι λιμενικοί κατάσχεσαν τα τηλέφωνα των μεταναστών -οι οποίοι εκτίμησε ότι ήταν ηλικίας 15-30 ετών και όλοι άντρες- και έτσι αυτοί ζητούσαν από τους κατοίκους να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους για να ενημερώσουν. Ο κ. Τομαροπανάγος χαρακτήρισε ευγενική αλλά περίεργη τη στάση των λιμενικών με τα πολιτικά, οι οποίοι υποστήριξε ότι προσπαθούσαν να απομακρύνουν τους κατοίκους, όπως και έγινε -σύμφωνα πάντα με τον Ν. Τομαροπανάγο- μετά τις 9 το βράδυ, οπότε αποχώρησε και ο ίδιος. Από εκεί και μετά επικαλέστηκε ότι κάτοικος της περιοχής τού μετέφερε πως σκάφος του λιμενικού ρυμούλκησε το ιστιοφόρο προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ έβαλαν τους μετανάστες σε 4-5 συμβατικά αυτοκίνητα του Λιμενικού Σώματος και τους... εξαφάνισαν. Καταλήγοντας ισχυρίστηκε πως την επόμενη μέρα πήγε στο Λιμενικό Τμήμα Κορώνης όπου του απάντησαν ότι κανένα περιστατικό με μετανάστες δεν διαχειρίστηκε η Υπηρεσία στην περιοχή τους.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ

Χθες το πρωί, η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας απέστειλε καταγγελία για “παράνομη μεταχείριση νεοαφιχθέντων προσφύγων” επικαλούμενη τις καταγγελίες κατοίκων. Στην ανακοίνωση-καταγγελία αναφέρεται πως μετά τον εντοπισμό των μεταναστών, “αντί να ακολουθήσει η διαδικασία καταγραφής των ανθρώπων αυτών σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, το Λιμενικό τους «εξαφάνισε»”.
Σε άλλο σημείο η ανακοίνωση επικαλείται ότι σε δημοσιογράφο της τοπικής ΕΡΑ, το Λιμενικό απάντησε ότι "δεν υπάρχει καταγραφή άφιξης στο Βασιλίτσι” και έκτοτε “η τύχη των ανθρώπων αυτών αγνοείται”. Επίσης, η ανακοίνωση ανέφερε: “Η πρακτική της εξαφάνισης των αφίξεων με σκοπό την παράνομη και απάνθρωπη επαναπροώθηση προσφύγων, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, από το Λιμενικό και την Frontex, έχει καταγγελθεί από καιρό και η χώρα μας βρίσκεται ήδη υπόλογη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη βάση τέτοιων περιστατικών που αφορούν παράνομες επαναπροωθήσεις”. Καταλήγοντας η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας απαιτεί “να μάθει τώρα για την τύχη των αφιχθέντων στο Βασιλίτσι” και καταγγέλλει “την παραβίαση εκ μέρους των κρατικών οργάνων των θεμελιωδέστερων υποχρεώσεων της χώρας”.

ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΤΗ ΦΟΙΝΙΚΟΥΝΤΑ

Η “Ε” επικοινώνησε με όσους φορείς φέρονται ότι ενεπλάκησαν στην... εξαφάνιση των μεταναστών, αλλά πήρε μόνο διαψεύσεις. Το γραφείο Ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος και της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου ξεκαθάρισαν ότι πέρα από τους 10 ιρακινής καταγωγής μετανάστες που παρίσταναν τους τουρίστες και συνελήφθησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας στο λιμανάκι της Φοινικούντας μαζί με τους δύο Τούρκους φερόμενους ως διακινητές τους, κανένα άλλο περιστατικό δεν διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες ούτε το ενός, ούτε του άλλου Σώματος στη Μεσσηνία. Οτι συνέβη παρόμοιο περιστατικό το οποίο να χειρίστηκε η υπηρεσία του, διέψευσε σε επικοινωνία μας και ο κεντρικός λιμενάρχης Καλαμάτας Νίκος Γιαννουλάτος, ενώ αρνητικά απάντησε και ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας. Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος ανέφερε στην “Ε” ότι “δεν ξέρουν τίποτα” και πως και αυτοί “το άκουσαν ως φήμες”, που όμως “δεν επιβεβαιώθηκαν”. Τον ίδιο, είπε ο δήμαρχος, δεν τον ενόχλησε κανένας, κάτοικος ή επίσημος φορέας για να του πει ότι είδε τους μετανάστες.

ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ - ΚΑΤΣΑΡΗ

Σε κοινή δήλωσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θανάσης Πετράκος και Παναγιώτης Κάτσαρης καταγγέλλουν ότι “η κυβέρνηση παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου”. Αναλυτικά η δήλωση αναφέρει τα εξής:
“Πρακτικές που παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα και δεν έχουν καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ανθρώπου φαίνεται ότι έχει επιλέξει η Κυβέρνηση των κ. Μητσοτάκη, Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη στη διαχείριση του προσφυγικού, προφανώς για να ικανοποιήσει φωνές στο εσωτερικό της σαν αυτή του κ. Μπογδάνου. Μετά τις δεκάδες επαναπροωθήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την εξαφάνιση των αφιχθέντων προσφύγων σε τρεις περιπτώσεις στα Κύθηρα, επιλέγει την ίδια πρακτική της εξαφάνισης και για τους 25 πρόσφυγες που βγήκαν στη θέση Κούκουρας στο Βασιλίτσι της Μεσσηνίας την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 4μμ .

Όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή Κούκουρας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας
Βασιλιτσίου Νικοστέλιου Τομαροπανάγου, οι 25 επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι έσπευσαν από την πρώτη στιγμή και έδωσαν νερό και τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες, οι οποίοι πιθανότατα διένυαν τη γνωστή διαδρομή έχοντας ξεκινήσει από Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.
Αργά το βράδυ οι 25 άντρες μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid -19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Έκτοτε η τύχη των 25 προσφύγων αγνοείται και το Λιμενικό επισήμως δηλώνει πως ουδέποτε σημειώθηκε το συμβάν.

Άγνοια για το συγκεκριμένο περιστατικό δήλωσε και ο Λιμενάρχης Καλαμάτας κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα μαζί του οι επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων “Αγωνιστική Συνεργασία” Θανάσης Πετράκος και “ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Μωριά” Παναγιώτης Κάτσαρης, μεταφέροντας όπως είπε την επίσημη θέση του υπουργείου ότι δεν υπήρξε άφιξη προσφύγων ή μεταναστών στη Μεσσηνία.

Επειδή γνωρίζουμε καλά πως οι κάτοικοι του Βασιλιτσίου δεν είναι τρελοί και επίσης γνωρίζουμε ότι για την κυβέρνηση δεν είναι πρώτη φορά που μεταχειρίζεται τέτοιες μεθόδους. Δηλώνουμε πως αυτές οι παρακρατικές πρακτικές εκθέτουν τη χώρα μας, η οποία είναι υπόλογη για τέτοιες πρακτικές παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Να θυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι τις πρακτικές της εξαφάνισης εφάρμοζε στην Αργεντινή η Χούντα του Βιντέλα και στη Χιλή η χούντα Πινοσέτ.

Απαιτούμε λοιπόν άμεσα από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς να μας ενημερώσουν αμέσως που βρίσκονται οι 25 πρόσφυγες από το Ιράκ και να διασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν και γι αυτούς όλες οι προβλεπόμενες από την Ελληνική Νομοθεσία και τις Διεθνείς Συνθήκες διαδικασίες. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την σωματική ακεραιότητα και την τύχη των συγκεκριμένων προσφύγων, ανάμεσα στους οποίους μπορεί να υπάρχουν και ανήλικοι.

Είναι επίσης υπεύθυνοι για το διασυρμό του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος τους οποίους αναγκάζουν να προβαίνουν σε παράνομες πράξεις και να ψεύδονται παραβαίνοντας τους όρκους που έχουν δώσει. Για εμάς το προσωπικό του Λιμενικού είναι οι ήρωες και οι ηρωίδες που έχουν σώσει χιλιάδες συνανθρώπους μας από βέβαιο πνιγμό στα νερά του Αιγαίου.

Να θυμίσουμε στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς του πως από το Βασιλίτσι έφυγε σαν πρόσφυγας ο μεγάλος αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιώργος Μπίζος. Για δεκαετίες βίωσε τη σκληρότητα του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής αγωνιζόμενος για δημοκρατία και ισότητα ως δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και άλλων μαύρων αγωνιστών. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του μεγάλου Γιώργου Μπίζου με αυτά που συμβαίνουν στο χωριό του.

Ας αναλογιστεί και κάτι ακόμα ο Πρωθυπουργός, πως στους 25 που εξαφανίστηκαν μπορεί να είναι ο αυριανός Αντετοκούνμπο.

Σημειώνουμε ότι η πρακτική της εξαφάνισης ανθρώπων έχει γραφτεί στην ιστορία του ανθρώπινου είδους σαν μια από τις πιο επαίσχυντες φασιστικές πρακτικές. Για την ιστορία επίσης οι μάνες των εξαφανισμένων παιδιών από τις επιδρομές των παρακρατικών του Βιντέλα πραγματοποίησαν μια από τις πιο μεγαλειώδεις ιστορικά διαμαρτυρίες ευρισκόμενες για εβδομάδες πιασμένες χέρι χέρι και φορώντας λευκά μαντήλια στην Plaza de Mayo. Με αυτά που κάνετε κ. Πρωθυπουργέ σύντομα η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, ως δημοκράτες και πάνω απ’ όλα ως άνθρωποι, θα ετοιμάσουν μαντήλια και για σας”.

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΡΙΖΑ

Η Ν.Ε. Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
“Πολλά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία δημιουργεί η αδικαιολόγητη μυστικοπάθεια του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την άφιξη 25 προσφύγων σε ακτή κοντά στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Όπως κατήγγειλαν κάτοικοι και ο πρόεδρος του χωριού σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Καλαμάτας, το μεσημέρι της Τετάρτης εντοπίστηκε στην περιοχή προσαραγμένο ιστιοπλοϊκό, οι 25 επιβαίνοντες του οποίου μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού. Κάτοικοι απ’ το Βασιλίτσι, με πνεύμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, άμεσα πρόσφεραν νερό και τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Αργά το βράδυ τα 25 άτομα μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ τους είχαν κατασχεθεί τα κινητά, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία (μεταφορά με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, υγειονομικός έλεγχος, έλεγχος για Covid-19 και παροχή πρώτων βοηθειών). Η στοιχειώδης υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να κινηθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες παραλαβής αιτήσεων ασύλου από όσους το επιθυμούν και το δικαιούνται, μάλλον πήγε περίπατο!
Παρά τα επανειλημμένα δημοσιεύματα, παρά τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας, το Λιμενικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ Καλαμάτας, ισχυρίζεται ότι δεν έχει καταγραφεί τέτοιο συμβάν στην περιοχή και άρα δεν υπάρχει κάποια σχετική ενημέρωση! Όπως ακριβώς είχε γίνει και πριν λίγες ημέρες, με τρία παρόμοια περιστατικά στα Κύθηρα! Τα ερωτήματα, λοιπόν, παραμένουν τα ίδια, όπως και τότε: Επιτέλους, τι ακριβώς έχει συμβεί; Ποια είναι η τύχη των προσφύγων; Θα δώσει υπεύθυνες και επίσημες εξηγήσεις η κυβέρνηση ή θα συνεχίσει να σιωπά, δέσμια της ακροδεξιάς της πτέρυγας; Και το κυριότερο: θα ανταποκριθεί στις εκ του νόμου και των διεθνών συμβάσεων υποχρεώσεις της ή θα εκθέσει διεθνώς, για μία ακόμα φορά, τη χώρα για την παραβίασή τους; Περιμένουμε άμεσες και σαφείς απαντήσεις”.


NEWSLETTER