Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2023 09:00

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Προσκύνημα Σαμαρά - Παρόντες Χρυσομάλλης και Μαντάς

Γράφτηκε από τον
Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Προσκύνημα Σαμαρά - Παρόντες Χρυσομάλλης και Μαντάς

Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, αναμένεται να μεταβεί σήμερα το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Γεωργία αλλά μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε διευκρινιστεί αν θα παρακολουθήσει και τη νεκρώσιμη ακολουθία που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχουν δηλώσει ότι θα παραστούν οι Μεσσήνιοι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Αντιθέτως δεν αναμένεται να πάει στην κηδεία μεγάλος αριθμός Μεσσήνιων και για αυτό το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας πραγματοποιεί μόνο τα τακτικά δρομολόγια και κανένα έκτακτο ή ναυλωμένο λεωφορείο για την Αθήνα.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας λεωφορεία έχουν ναυλωθεί μόνο από την Λακωνία και ειδικά από την Ανατολική Μάνη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook το εξής μήνυμα: «Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή. Είναι ιερή και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων, μπροστά στο θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό. Κι αυτό πέρα από Ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση Πολιτισμού.
Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.
Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας - ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε. Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή...
Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι - ούτε μπορεί να είναι - πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" - αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα. Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους.
Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες... Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων. Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός, δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και Πολιτισμού.
Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».

Οι βουλευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς γνωστοποίησαν από την προσωπική του σελίδα στο Facebook ότι θα παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

ΟΙ ΕΣΤΕΜΜΕΝΟΙ

Σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας θα παραστεί στην κηδεία με τα περισσότερα μέλη της να βρίσκονται ήδη εδώ. Βασιλικά μέλη αναμένονται επίσης από την Δανία, την Σουηδία, το Λουξεμβούργο, Νορβηγία, το Μονακό, τη Σερβία και τη Βουλγαρία.

Χθες το μεσημέρι αφίχθηκαν ο βασιλιάς της Ισπανίας, Φελίπε με την σύζυγό του, Λετίθια, ο επίτιμος βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α’ και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβία

Παραμένει ανεπιβεβαίωτος ο ερχομός του διαδόχου του βρετανικού θρόνου και βαφτισιμιού του τέως βασιλέως, Ουίλιαμ. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση για ιδιωτική πτήση από τη Βρετανία. Ωστόσο, σχεδόν

σίγουρος θεωρείται ο ερχομός από την Κύπρο της πριγκίπισσας Άννας, κόρης της εκλιπούσης βασίλισσας Ελισάβετ της Αγγλίας.
Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες και πολιτικοί.

Η κηδεία θα τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Τατόι, δίπλα στους προγόνους του, όπως επιθυμούσε ο ίδιος ο εκλιπών.

Θ.Λ.


NEWSLETTER