Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 21:11

4 βουλευτές Μεσσηνίας αυτοαξιολογούνται λίγο καιρό πριν τις κάλπες

Γράφτηκε από τον
4 βουλευτές Μεσσηνίας αυτοαξιολογούνται λίγο καιρό πριν τις κάλπες

Απολογισμό της κοινοβουλευτικής τους θητείας κάνουν με συνεντεύξεις που παραχώρησαν στην «Ε» οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης.

Στη ίδια συνέντευξη οι τέσσερεις βουλευτές κρίνουν το κυβερνητικό έργο για τη Μεσσηνία και αξιολογούν οι ίδιοι τις παρεμβάσεις που έκαναν για θέματα του νομού. Επίσης οι βουλευτές μιλούν για το μεγάλο πρόβλημα της δημογραφικής συρρίκνωσης και της γήρανσης του πληθυσμού στη Μεσσηνία και κάνουν εκτιμήσεις για το χρόνο ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής του νομού.

Αναλυτικά οι απαντήσεις των τεσσάρων βουλευτών στις ερωτήσεις της «Ε»: 

Γιάννης Λαμπρόπουλος - Νέα Δημοκρατία

Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο για τη Μεσσηνία;

Από την εκλογή της, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιμετώπισε με επιτυχία, τόσα πολλά προβλήματα, όσα καμία άλλη από την Μεταπολίτευση και μετά. Μεταναστευτικό, Πανδημία, Τουρκική Προκλητικότητα, Πόλεμος στην Ουκρανία, Ενεργειακή Κρίση, Εισαγόμενη Ακρίβεια.

Παρ΄όλα αυτά στήριξε τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις, τους συνταξιούχους, τα ευάλωτα νοικοκυριά, προχώρησε στην ανόρθωση της Οικονομίας, την αύξηση της παραγωγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Χώρας, μείωσε τους φόρους και τις εισφορές, αύξησε τον κατώτατο μισθό και τις συντάξεις.

Ειδικότερα για την Μεσσηνία, προχώρησε τις διαδικασίες για την κατασκευή του Οδικού Άξονα Καλαμάτας-Μεθώνης, του οποίου την Μελέτη ξεκίνησα με τον τότε Υπουργό Υποδομών κ. Γεώργιο Σουφλιά το 2005 και σύντομα αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής του.

Προχωράει η παράκαμψη της Γιάλοβας και εκπονούνται οι Μελέτες για τον Οδικό Άξονα Τσακώνα-Πύργος.

Ο Διεθνής Αερολιμένας μας, παραχωρείται σε ιδιώτες για αξιοποίησή του.

Μετά το Φιλιατρινό, προγραμματίστηκε και δεύτερο μεγάλο φράγμα, το Μιναγιώτικο.

Επίσης, γίνονται σημαντικές παρεμβάσεις, αναστηλώσεις και ανασκαφές των αρχαίων, των βυζαντινών μνημείων και των κάστρων μας.

Παράλληλα, εκτελούνται πλήθος μικρότερων έργων, από την Περιφέρεια και τους Δήμους, με κρατικές επιχορηγήσεις.

Το συνολικό έργο, θα φανεί την δεύτερη τετραετία, που θα έχει ολοκληρωθεί και θα είναι τεράστιο.

 

Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί βασικές υποδομές που η σύγχρονη Ευρώπη απέκτησε το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Θα αποκτήσει η Μεσσηνία σύγχρονες υποδομές μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας;

Από την ημέρα που ο λαός της Μεσσηνίας με εξέλεξε βουλευτή, πίεσα πολιτικά και ανέδειξα με πάθος την αναγκαιότητα κατασκευής του δρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας.

Τον Απρίλιο του 2006, με την ιδιότητα του Υφυπουργού Άμυνας και τον τότε Υπουργό κ. Γιώργο Σουφλιά, ανακοινώσαμε στην Καλαμάτα τον προγραμματισμό της κατασκευής του δρόμου Τρίπολης-Καλαμάτας, συμπεριλαμβανομένης και της Παράκαμψης της Καλαμάτας.

Συμβασιοποιήθηκαν και κυρώθηκαν στη Βουλή το πρώτο Εξάμηνο του 2007.

Η Μεσσηνία, εδώ και χρόνια πλέον, απολαμβάνει τον Αυτοκινητόδρομο, που είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής για τον Νομό μας, το οποίο ολοκληρώθηκε πολύ πριν και από τον νευραλγικής σημασίας Οδικό Άξονα Κορίνθου-Πατρών.

Ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα, έχουν Περιφερειακό Δακτύλιο, όπως η Καλαμάτα.

Επίσης, την ίδια χρονική περίοδο, με παρεμβάσεις μου, προγραμματίστηκαν και χρηματοδοτήθηκαν οι δρόμοι Καζάρμα-Χώρα και Γαργαλιάνοι-Ρωμανός.

Το 2025 θα είναι έτοιμος ο δρόμος Καλαμάτα-Μεθώνη, ένα ακόμη, τεράστιο έργο. Το ίδιο έτος θα είναι έτοιμη και η παράκαμψη της Γιάλοβας.

Αφού τελειώσουν οι μελέτες, ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί θετικά και για την κατασκευή του Τσακώνα-Πύργος.

Θεωρώ σημαντικό, ότι έχουν προγραμματιστεί και οι Βιολογικοί Καθαρισμοί, σε όλα τα παραθαλάσσια δημοτικά διαμερίσματα.

 

Ο πληθυσμός του νομού μειώνεται και γερνά. Τι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί το δημογραφικό καθοδικό σπιράλ και η ερήμωση της υπαίθρου;

Η μείωση του πληθυσμού, είναι Πανευρωπαϊκό φαινόμενο και όχι μόνον. Πιστεύω, πως η Μεσσηνία, με τα έργα, που τώρα έχουμε προγραμματίσει και αυτά που έχουν γίνει, βρίσκεται σε φάση οικονομικής απογείωσης, και έτσι θα βρίσκουν δουλειά τα παιδιά της, αλλά θα προσελκύει και νέους από άλλα μέρη. Με λίγα λόγια ο Αυτοκινητόδρομος Τρίπολης-Καλαμάτας, ο Αερολιμένας μας, μαζί με τα άλλα έργα και οι τεράστιες επενδύσεις, της Οικογένειας του αείμνηστου Καπετάνιου Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, σε πολύ λίγα χρόνια θα φέρουν εκρηκτική ανάπτυξη και θα αλλάξουν την Μεσσηνία, για την οποία οι Δημοτικές Αρχές, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν.

Η γενναία στήριξη της Πολιτείας για το τρίτο παιδί είναι αναγκαία για την επιβίωση του Έθνους μας.

 

Ποια παρέμβασης σας για τη Μεσσηνία πιστεύετε ότι ωφέλησε περισσότερο το νομό την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο;

Ο αγώνας μου, από το 2006 για την κατασκευή του δρόμου Καλαμάτας-Πύλου-Μεθώνης, με την έναρξη εκπόνησης της μελέτης, που συνεχίστηκε και μετά την επανεκλογή μου το 2019, καθώς και η βεβαιότητα πλέον για εκτέλεσή του, έχει δώσει περαιτέρω ώθηση και προσδοκία για επενδύσεις και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή Πύλου, Μεθώνης και Φοινικούντας.

Οι συνεχείς προσπάθειές μου για την στήριξη των αγροτικών μας προϊόντων, για έργα στον Πολιτισμό, για την επαναλειτουργία του Στρατοπέδου μας στην Καλαμάτα και τη δημιουργία στη Μεσσήνη, της Πρότυπης Ναυτικής Ακαδημίας, διαμορφώνουν συνολικά τις προϋποθέσεις για εντυπωσιακή ανάπτυξη του Νομού μας στα αμέσως επόμενα χρόνια.

 

Μίλτος Χρυσομάλλης - Νέα Δημοκρατία

Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο για τη Μεσσηνία;

Είναι γεγονός ότι η Μεσσηνία και οι συμπολίτες μας επωφελήθηκαν από την οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, υλοποιώντας στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για μειώσεις φόρων και ενίσχυση της ανάπτυξης, παρά το σχεδόν μόνιμο περιβάλλον κρίσεων τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το σύνολο του κυβερνητικού έργου για τη Μεσσηνία στους περισσότερους τομείς διαθέτει θετικό πρόσημο, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και πολιτικών με γνώμονα τους πολίτες και την ανάπτυξη για όλους.

Επειδή όμως πολιτεύομαι με πυξίδα μου την ειλικρίνεια προς τους συμπολίτες μου, οφείλω να παραδεχθώ ότι βιώνουμε σα νομός σημαντικές καθυστερήσεις στον τομέα των υποδομών, που αφορούν την υλοποίηση κρίσιμων έργων για το μέλλον της Μεσσηνίας, που δεν ικανοποιούν κανέναν Μεσσήνιο και πρώτιστα εμένα. Καθυστερήσεις που αφορούν το δρόμο Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη, για τον οποίο είναι γνωστή η άποψη μου, την παραχώρηση και αναβάθμιση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και μια σειρά μικρότερων έργων υποδομών που είναι απολύτως αναγκαία για το μέλλον του τόπου μας.

 

Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί βασικές υποδομές που η σύγχρονη Ευρώπη απέκτησε το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Θα αποκτήσει η Μεσσηνία σύγχρονες υποδομές μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας;

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως στο τέλος της δεκαετίας θα διαθέτουμε στη Μεσσηνία το δίκτυο των σύγχρονων υποδομών που έχουμε ανάγκη. Βρισκόμαστε ήδη σε ένα σημείο καμπής στην υλοποίηση βασικών υποδομών, οι οποίες θα εκκινήσουν κατασκευαστικά στο άμεσο μέλλον και θα αλλάξουν το πρόσωπο των οδικών και αεροπορικών μεταφορών, καθώς και των αρδευτικών έργων στο νομό μας.

Αδιαμφισβήτητα, η αναβάθμιση του αερολιμένα και η διασύνδεση της δυτικής Μεσσηνίας αλλά και της Μάνης με το αεροδρόμιο και την εθνική οδό, αλλά και η θέση σε τροχιά υλοποίησης του Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα αποτελούν έργα απόλυτης αναπτυξιακής ανάγκης για τη Μεσσηνία. Και νομίζω ότι οφείλουμε στο πλαίσιο αυτό να εξετάσουμε σε βάθος και με αντικειμενικότητα το ζήτημα του σιδηροδρόμου στο νομό μας, ίσως αρχικά με τη μορφή του περιαστικού τραίνου που θα συνδέει τη Καλαμάτα με τη Μεσσήνη και το αεροδρόμιο. Διαθέτουμε υποδομή που είναι λάθος να εγκαταλειφθεί και να μην την εκμεταλλευτούμε, ειδικά όταν αναζητούμε εναλλακτικούς τρόπους υπεραστικής μετακίνησης.

Ο πληθυσμός του νομού μειώνεται και γερνά. Τι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί το δημογραφικό καθοδικό σπιράλ και η ερήμωση της υπαίθρου;

Εκτιμώ ότι η μόνη λύση είναι ένα πλήρες και ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ενίσχυσης, με αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων και με διπλή στόχευση: ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε σχέση με τα νέα ζευγάρια που θέλουν να τεκνοποιήσουν και επιδότηση της παραμονής στην ύπαιθρο αλλά και της ενασχόλησης με τον πρωτογενή τομέα. Ήδη η Κυβέρνηση προχώρησε στην χορήγηση επιδόματος τοκετού για κάθε παιδί με 2000 ευρώ, θέσπισε την άδεια πατρότητας και νέο πλαίσιο γονικών αδειών γενικότερα, καθιέρωσε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς, αύξησε τις θέσεις παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και θέσπισε το πρόγραμμα των «Νταντάδων της γειτονιάς» και τους χώρους φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις.

Ήδη σχεδιάζονται και νέες παρεμβάσεις που θα διευκολύνουν τους νέους γονείς που επιθυμούν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους. Θεωρώ πως η ίδια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθηθεί και για την αντιμετώπιση της ερήμωσης της υπαίθρου, με την δημιουργία περισσότερο ελκυστικών προγραμμάτων για νέους αγρότες και με τον σχεδιασμό αναπτυξιακών προγραμμάτων στοχευμένων αποκλειστικά για την ύπαιθρο. Το δημογραφικό και η αναβίωση της υπαίθρου αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της χώρας την επόμενη δεκαετία.

Ποια παρέμβαση σας για τη Μεσσηνία πιστεύετε ότι ωφέλησε περισσότερο το νομό την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο;

Νομίζω ότι αυτό θα το κρίνουν αποφασιστικά οι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ουσιαστική και έγκριτη άποψη για το έργο όλων μας. Στο διάστημα της τετραετίας ασχολήθηκα με αρκετά θέματα του νομού, άλλα μείζονα και άλλα ελάσσονα, όπως η υλοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα, την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του Φιλιατρινού φράγματος, την ίδρυση σταθμού ΕΚΑΒ στην Κορώνη, για το οποίο έχουμε πλέον τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας και οδεύουμε προς υλοποίηση, αλλά και την ένταξη του Μηναγιώτικου φράγματος στον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η παρέμβαση μου, όμως, που θεωρώ πως ωφέλησε περισσότερο τη Μεσσηνία αφορούσε τον δρόμο Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα και την επιμονή μου να μην διεκδικήσουμε την κατασκευή μόνο του τμήματος Καλό Νερό-Τσακώνα, όπως διακινούνταν αρχικά. Επέμεινα στην υλοποίηση του ως πλήρες έργο Πύργος-Τσακώνα, καθώς μόνο έτσι θα είναι βιώσιμο χρηματοδοτικά, θα μπορούσε να υλοποιηθεί και θα έφερε τη μέγιστη ανάπτυξη για την Τριφυλία και ολόκληρη τη Μεσσηνία. Χαίρομαι που τελικά ομονοήσαμε και προχωρήσαμε με αυτή την επιλογή και βρισκόμαστε σήμερα, μετά και την σύσκεψη που συγκάλεσε ο Πρωθυπουργός, στην πορεία υλοποίησης των μελετών για το σύνολο του έργου.

 

Περικλής Μαντάς - Νέα Δημοκρατία

Πώς κρίνετε το κυβερνητικό έργο για τη Μεσσηνία;

Είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τα έργα και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στον νομό μας και η κυβερνητική δραστηριότητα τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει σίγουρα θετικό αποτύπωμα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων και διαχειριστικής ανεπάρκειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όλα τα μεγάλα έργα για τον νομό μας αναθεωρήθηκαν, προγραμματίστηκαν και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης.

Ο οδικός άξονας Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, η παράκαμψη της Γιάλοβας και το τμήμα Καλό Νερό-Τσακώνα, τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος και το Μηναγιώτικο, η παραχώρηση του Αεροδρομίου Καλαμάτας, αλλά και το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων, όλα βρίσκονται πλέον σε φάση δρομολόγησης και είναι θέμα χρόνου η ολοκλήρωσή τους.

Υπάρχουν όμως και τομείς που περιμένω μεγαλύτερη κινητικότητα: η λειτουργία του ΕΚΑΒ και η στελέχωση των Κέντρων Υγείας, η κτιριακή αναβάθμιση των ειδικών σχολείων και τα ζητήματα με τη σταφίδα και την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, καθώς και αγροτικά ζητήματα όπως η τήρηση του ακατάσχετου για τις αγροτικές ενισχύσεις, είναι μερικά από τα θέματα που πρέπει σύντομα να διευθετηθούν.

 

Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί βασικές υποδομές που η σύγχρονη Ευρώπη απέκτησε το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Θα αποκτήσει η Μεσσηνία σύγχρονες υποδομές μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας;

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο λόγω της κρίσης χρέους, η οποία επιμηκύνθηκε αχρείαστα από τους χειρισμούς Τσίπρα-Βαρουφάκη το 2015, αλλά και τις αστοχίες και την ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα επόμενα χρόνια. Η χώρα μας πρακτικά έχασε μια δεκαετία που «έβρεχε χρήμα» σε όλη την Ευρώπη, με τις τιμές ενέργειας σε ιστορικά χαμηλά, την ΕΕ να τονώνει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και εμάς κυριολεκτικά στο περιθώριο να «κρατάμε ομπρέλα» και τις βασικές μας υποδομές σε απόλυτη στασιμότητα, αν όχι οπισθοδρόμηση.

Έχουμε λοιπόν αρκετό δρόμο μπροστά μας, ωστόσο δεν αρκεί να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Βρισκόμαστε απέναντι σε μια νέα πραγματικότητα και ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι επίκαιρος. Προφανώς πρέπει να ολοκληρωθούν όλα τα μεγάλα έργα, έτσι ώστε έως το 2030 η Μεσσηνία να έχει τους δρόμους, το αεροδρόμιο, τα υδατοδρόμια, τα αλιευτικά καταφύγια και τα λιμάνια που της αξίζουν. Αλλά πρέπει ταυτόχρονα να φροντίσουμε για την ενεργειακή απεξάρτηση μέσω ΑΠΕ, τη βελτίωση των τεχνολογικών μας υποδομών, τη διεύρυνση του ψηφιακού κράτους, την επιτάχυνση και την εξωστρέφεια. Το πεδίο είναι πραγματικά ευρύ.

 

Ο πληθυσμός του νομού μειώνεται και γερνά. Τι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί το δημογραφικό καθοδικό σπιράλ και η ερήμωση της υπαίθρου;

Πρόκειται για ένα πρόβλημα όχι μόνο της Μεσσηνίας ή της Ελλάδας, αλλά κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Όσο το βιοτικό επίπεδο ανεβαίνει, όσο οι πολίτες αποκτούν περισσότερες επιλογές, δυνατότητες και προοπτικές, τόσο απομακρύνονται από την παραδοσιακή οπτική της μεγάλης οικογένειας και αναζητούν άλλες διαστάσεις στη ζωή τους με στόχο την προσωπική τους ολοκλήρωση.

Η κυβέρνηση αναγνώρισε από την αρχή το πρόβλημα και προχώρησε σε μια σειρά μέτρων ανάσχεσης. Το επίδομα τέκνων που θεσμοθετήσαμε, οι άδειες μητρότητας για τις εργαζόμενες γυναίκες και η δυνατότητα μεταβίβασης προς τον πατέρα, η στήριξη των τριτέκνων και πολυτέκνων, οι εξισωτικές αποζημιώσεις, η διαρκής στήριξη των αγροτών μας με πληθώρα μέτρων και απαλλαγών, καθώς και οι διεθνείς συμφωνίες για τη μετάκληση εργατών γης, αποτελούν ενέργειες για την άμβλυνση τόσο του δημογραφικού, όσο και της ερήμωσης της υπαίθρου. Πρόσφατα μάλιστα ζήτησα από την κυβέρνηση να στηρίξει περισσότερο τα χωριά μας, απαλλάσσοντας από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών τα καφενεία που λειτουργούν σε χωριά κάτω των 100 κατοίκων.

 

Ποια παρέμβασή σας για τη Μεσσηνία πιστεύετε ότι ωφέλησε περισσότερο το νομό την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο;

Προσπαθώ να είμαι παρών και ενεργός σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή μας. Από τα μεγάλα οδικά έργα και το αεροδρόμιο, μέχρι τις ελλείψεις γιατρών, τα νοσοκομεία και τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας. Από τους δασικούς χάρτες, το κτηματολόγιο, τα ταξί και τα καταστήματα εστίασης, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και τη ρύθμιση των οφειλών των επαγγελματιών σε ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ.

Ο πρωτογενής τομέας κατέχει δεσπόζουσα θέση σε όλα αυτά, κυρίως επειδή γνωρίζω τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας. Εδώ και 3,5 χρόνια συστηματικά μεταφέρω και διεκδικώ τα σημαντικότερα αιτήματά τους: απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης εργατών γης, λήψη μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών, ζητήματα αγροτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, διεύρυνση προγράμματος "Νέων Αγροτών", λειτουργία των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ, μείωση ενεργειακού κόστους των ελαιοτριβείων, αναδιάρθρωση των συκεώνων, απόσυρση των αποθεμάτων κορινθιακής σταφίδας, προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, στήριξη των βασικών προϊόντων του νομού μας (καρπούζι, ντομάτα, πατάτα, θερμοκηπιακά) και δρομολόγηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ είναι τα κυριότερα από αυτά, με πολλά να έχουν γίνει ήδη πράξη.

 

Αλέξης Χαρίτσης - ΣΥΡΙΖΑ

Πως κρίνετε το κυβερνητικό έργο για τη Μεσσηνία;

Δυστυχώς μόνο ως έργο εικονικής πραγματικότητας. Από που να ξεκινήσει κανείς... Στο σημαντικότερο έργο του νομού, τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος, που καθυστέρησε δύο ολόκληρα χρόνια λόγω των εσωτερικών παλινωδιών της ΝΔ για την χάραξη, η έναρξη των εργασιών διαρκώς αναβάλλεται. Ο αυτοκινητόδρομος Καλό Νερό – Τσακώνα που αποτελεί την μόνιμη «δέσμευση» του κ. Μητσοτάκη, παραπέμπεται στις καλένδες. Για τα αρδευτικά δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος που θα δημοπρατούνταν πριν 2 χρόνια, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν οι μελέτες των απαλλοτριώσεων. Το δε «προσωπικό στοίχημα» του κ. Μητσοτάκη για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθόπολης έχει πλέον χαθεί. Αλλά και τα έργα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου Καλαμάτας είναι ακόμη ανύπαρκτα. Η κυβερνητική απραξία τέλος στο κορυφαίο θέμα της έλλειψης εργατών γης έχει δυναμιτίσει την αγροτική παραγωγή και συγκομιδή.

Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονίων, έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να βρουν επιτέλους χρηματοδότηση και να προχωρήσουν έργα που εκκρεμούσαν για δεκαετίες στον Νομό μας. Το γεγονός ότι επί μια 4ετία έχει μπει φρένο στην υλοποίησή τους είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να απολογηθεί προς τους Μεσσήνιους η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί βασικές υποδομές που η σύγχρονη Ευρώπη απέκτησε το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα. Θα αποκτήσει η Μεσσηνία σύγχρονες υποδομές μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας;

Η Μεσσηνία διαθέτει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, τόσο στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων και της μεταποίησης όσο και στον τουρισμό. Στο πεδίο των υποδομών, η στρατηγικής σημασίας σύνδεση με την Ιόνια Οδό και τα λιμάνια της Πάτρας και Ηγουμενίτσας (Μακροπεριφέρεια) και η λειτουργία σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου με έμφαση στις εμπορικές μεταφορές θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο εμπόριο και στην τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας των εμβληματικών προϊόντων της Μεσσηνιακής γης. Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση και αξιοποίηση του λιμένα Καλαμάτας ως διαμετακομιστικού κέντρου για ολόκληρη την νότια Πελοπόννησο, πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο για την τρέχουσα δεκαετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση όλων των σύγχρονων υποδομών που έχει ανάγκη ο νομός Μεσσηνίας. Δυστυχώς, με την εξαίρεση του Μιναγιώτικου φράγματος, κανένα έργο υποδομής δεν έχει ενταχθεί στο κρίσιμο αυτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως δυστυχώς συμβαίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα, καθώς με κυβερνητική επιλογή η Περιφέρεια είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της ιστορικής χρηματοδοτικής ευκαιρίας.

 

Ο πληθυσμός του νομού μειώνεται και γερνά. Τι πρέπει να γίνει για να ανακοπεί το δημογραφικό καθοδικό σπιράλ και η ερήμωση της υπαίθρου;

Το δημογραφικό αποτελεί πράγματι τεράστια πρόκληση, για την χώρα μας συνολικά αλλά και για τον Νομό μας ειδικότερα. Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το πιστοποιούν με εμφατικό τρόπο. Προφανώς υπάρχουν διαχρονικές αιτίες για αυτή την εξέλιξη. Οι πρόσφατες κυβερνητικές επιλογές, όμως, επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση. Παρεμβάσεις στην αυτοδιοίκηση για αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τις κοινότητες, κλείσιμο ή συρρίκνωση σχολικών μονάδων στην περιφέρεια, αποδυνάμωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, απαξίωση των νέων αγροτών, συνιστούν σημαντικές αιτίες για την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Δεν αρκούν τα εύκολα λόγια περί αποκέντρωσης. Απαιτείται επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο για το δημογραφικό και κυρίως για την αντιστροφή της επαπειλούμενης ερήμωσης της υπαίθρου. Άρα χρειαζόμαστε μια συνολική στρατηγική για την ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας βάσει των ιδιαιτεροτήτων κάθε περιοχής, την αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών και δημόσιων λειτουργιών. Παράλληλα, επείγει να σχεδιαστούν προγράμματα παροχής χρηματοδοτικών κινήτρων για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων και την μετεγκατάσταση παραγωγικών μονάδων. Ενώ τέλος, κρίσιμη για την παραμονή των νέων στην ύπαιθρο είναι η αναζωογόνηση της πολιτιστικής δημιουργίας και της αθλητικής δραστηριότητας.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εντάσσει για πρώτη φορά στο νέο του πρόγραμμα το δημογραφικό ως διακριτή Εθνική Προτεραιότητα.

 

Ποια παρέμβαση σας για τη Μεσσηνία πιστεύετε ότι ωφέλησε περισσότερο το νομό την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο;

Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό το «όπλο» των κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, με σειρά επερωτήσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία για όλα τα κρίσιμα ζητήματα του νομού Μεσσηνίας.

Αναδείξαμε κορυφαία θέματα, όπως μεταξύ άλλων τις ελλείψεις των μονάδων υγείας αλλά και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το Νομού κατά την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, τοποθετηθήκαμε για τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα και ειδικά για το σταφιδικό ζήτημα και την έλλειψη εργατών γης. Ενώ βεβαίως κάναμε παρεμβάσεις για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις σε όλα τα εμβληματικά έργα της περιοχής, με έμφαση στον οδικό άξονα Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη. Θα ήθελα επιπλέον να κάνω ιδιαίτερη μνεία στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες μας για τις εξαιρετικά πιεστικές ανάγκες των Ειδικών Σχολείων της περιοχής μας, αλλά και στην προσπάθειά μας να μεταφέρουμε σε κοινοβουλευτικό επίπεδο την κινητοποίηση των πολιτών της Καλαμάτας για την ανάδειξη των αρχαίων της Υπαπαντής.

Τέλος, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής για την παράδοση του πλήρως ανακαινισμένου Δημοτικού Σχολείου Πεταλιδίου και για τα δύο εμβληματικά έργα των Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου που υλοποιούνται στους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας. Κρίσιμα έργα τοπικών υποδομών που σχεδιάσαμε και χρηματοδοτήσαμε ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.


NEWSLETTER