Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 14:00

Γιώργος Κύρτσος: Προκλητικά αδιαφανής η άσκηση της εξουσίας

Γράφτηκε από την
Γιώργος Κύρτσος: Προκλητικά αδιαφανής η άσκηση της εξουσίας

Και σε αυτόν τον τομέα ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε πολύ εύκολα τις δεσμεύσεις του

Τα μηνύματα που μας έρχονται από τον τρόπο που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία είναι εξαιρετικά αρνητικά σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Και σε αυτά τα ζητήματα ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις πολιτικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι του ελληνικού λαού. 

Το σίριαλ της διαπραγμάτευσης

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαπραγματεύεται εδώ και ένα εξάμηνο την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος - μνημονίου χωρίς να δίνει τις αναγκαίες πληροφορίες στον ελληνικό λαό.

Κάθε τόσο πληροφορούμαστε διάφορες «κόκκινες γραμμές» οι οποίες αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι δεν ισχύουν για τη διαπραγμάτευση, κυβερνητικοί παράγοντες διαρρέουν στα ΜΜΕ ότι έχουν «κλειδώσει» συμφωνίες που τελικά δεν ισχύουν, ενώ ανακοινώνεται κατά περιόδους η επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες βέβαια συνεχίζονται.

Με βάση τα παραπάνω ενισχύεται η καχυποψία της κοινής γνώμης απέναντι σε κορυφαίους εκπροσώπους της κυβέρνησης και την πολιτική που προωθούν. Η έλλειψη διαφάνειας υπονομεύει και την υποτιθέμενη ιδιοκτησία του προγράμματος, την οποία εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των θεσμών θεωρούν αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή εφαρμογή του. Από τη στιγμή που οι πολίτες δεν έχουν επαρκή πληροφόρηση για την κυβερνητική πολιτική δεν μπορούν να ταυτιστούν με μία προσπάθεια η οποία εξελίσσεται σε συνθήκες αδιαφάνειας, σε βάρος των καλώς εννοούμενων συμφερόντων τους.

Προστασία στη διαπλοκή

Ενδεικτική της επιλογής που έχει κάνει η κυβέρνηση υπέρ της αδιαφάνειας είναι η υπόθεση του Λεωνίδα Μπόμπολα. Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας στην Ελλάδα, του οποίου η οικογένεια έχει ισχυρή παρουσία στα ΜΜΕ, κατηγορείται από τις κυπριακές αρχές ότι εξασφάλισε συμβόλαια για μία θυγατρική του ομίλου του δίνοντας μίζες στους αρμοδίους. Ο γενικός εισαγγελέας της Κύπρου έχει ζητήσει την έκδοση του κ. Μπόμπολα προκειμένου να δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες στις κυπριακές αρχές. Ο διευθύνων σύμβουλος της "Ελλάκτωρ" όχι μόνο δεν συνεργάζεται με τις κυπριακές αρχές, αλλά προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στην Κύπρο προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το αδίκημα, εάν τελέστηκε, έγινε επί ελληνικού εδάφους, κατά συνέπεια δεν πρέπει να εκδοθεί στην Κύπρο. 

Η κυβέρνηση Τσίπρα η οποία υποτίθεται ότι κάνει πόλεμο κατά της διαπλοκής διευκολύνει με την αδιαφορία της τους ελιγμούς του κ. Μπόμπολα, ο οποίος ανταποδίδει με τη θετική, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, δημοσιότητα των εντύπων του εκδοτικού ομίλου Μπόμπολα. 

Σαν να μην έφτανε αυτό ο αρμόδιος υπουργός κ. Σπίρτζης συνεχίζει τις πρακτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο προέρχεται, δίνοντας νέα συμβόλαια και χρηματοδοτικές διευκολύνσεις μέσω ΕΣΠΑ και αμφίβολης ποιότητας διακανονισμούς, στα κατασκευαστικά συμφέροντα Μπόμπολα. Σε περίοδο κατά την οποία σκληραίνει αναγκαστικά η λιτότητα που εφαρμόζεται σε βάρος των πολιτών, η ειδική και φυσικά αδιαφανής μεταχείριση των συμφερόντων Μπόμπολα από την κυβέρνηση Τσίπρα είναι τουλάχιστον εξοργιστική.

Παράλληλο ΤΑΙΠΕΔ

Για να μην υπάρξει καμία αμφιβολία για το διαχειριστικό ήθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποφασίστηκε η δημιουργία ενός παράλληλου ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα διαχειρίζεται τα ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. 

Είναι κωμικοτραγικό το θέαμα μιας κυβέρνησης η οποία έχει αναλάβει την υποχρέωση, στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και πώληση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ και προωθεί τη δημιουργία παράλληλου φορέα ιδιωτικοποιήσεων, αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Προφανής στόχος είναι να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ κ. Καμμένου, ο οποίος έχει καταφέρει να κάνει παραγγελίες άχρηστων οπλικών συστημάτων με άδειο το δημόσιο ταμείο, να αναβάλει επ’ αόριστον την προγραμματισμένη μείωση των αμυντικών δαπανών, να διαχειρίζεται με απευθείας αναθέσεις τα προγράμματα στήριξης των προσφύγων και των μεταναστών και τώρα να δημιουργήσει το δικό του… ΤΑΙΠΕΔ.

Η κυβέρνηση δημιουργεί την εντύπωση ότι προτιμάει να υπονομεύσει την εφαρμογή της δύσκολης συμφωνίας στην οποία στηρίζεται το τρίτο πρόγραμμα - μνημόνιο, προκειμένου να ικανοποιηθούν ανώτατα στελέχη της τα οποία διαπραγματεύονται την πολιτική τους υποστήριξη. 

Του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κύρτσου


NEWSLETTER