Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020 09:28

Ο "Περιπλανώμενος Σαμαρείτης" της Ελ. Ταγωνίδη - Μανιατάκη: Εκκλησίες και τόποι λατρείας σε όλο τον Δήμο Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την
Ο "Περιπλανώμενος Σαμαρείτης" της Ελ. Ταγωνίδη - Μανιατάκη: Εκκλησίες και τόποι λατρείας σε όλο τον Δήμο Πύλου - Νέστορος

Ενα βιβλίο εξαντλητικής έρευνας που καταγράφει όσα πρέπει να δει κάθε περιηγητής

Με βαθιά τα “σημάδια” της πίστης κυκλοφορεί το νέο βιβλίο της Ελένης Ταγωνίδη - Μανιατάκη με τίτλο “Ο Περιπλανώμενος Σαμαρείτης”, από το Μανιατάκειον Ιδρυμα και τις Εκδόσεις της Εφημερίδας “Ελευθερία”, με υπότιτλο “Ιστορική προσέγγιση των ναών και τόπων λατρείας του Δήμου Πύλου - Νέστορος”.
Λίγα χρόνια μετά τα τα επιτυχημένα “Κορωνέικο συμπόσιο”, “Διοτίμα”, “Καλλίγευστον” και “Ακροβάτες του χάους” (το οποίο μάλιστα μεταφράστηκε και στα ιταλικά), αλλά και την τριλογία της “Εναρμόνιση”, “Ευ ζην” και “Η Επανάσταση των Αγγέλων”, η ίδια επανέρχεται με ένα έργο - παρακαταθήκη. Εδώ, η ερευνήτρια κ. Μανιατάκη “οργώνει” το Δήμο Πύλου - Νέστορος και παραδίδει στους Πύλιους - και όχι μόνο - ένα πολυσχιδές έργο καταγραφής των τόπων λατρείας. Εκτός από τα κείμενα που αναλυτικά περιγράφουν τους ναούς και τα ξωκκλήσια της Πυλίας, η συγγραφέας εμπλουτίζει το έργο της με φωτογραφίες από τοιχογραφίες.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Το έργο είναι αφιερωμένο στο μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ο οποίος και υπογράφει τον ευχητικό του πρόλογο. Ο ίδιος σημειώνει πως η εργασία αυτή ήταν επίπονη και χρονοβόρα, όμως μπορεί να βοηθήσει στην εδραίωση του θρησκευτικού τουρισμού στη Μεσσηνία. Από το κείμενό του ξεχωρίζει ακόμα η διαπίστωση πως ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες σχετικά με την αρχιτεκτονική όχι μόνο για τα χριστιανικά, αλλά και για τα εβραϊκά και ισλαμιστικά μνημεία.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του π. δημάρχου της περιοχής Δημήτρη Καφαντάρη, στον οποίο διαβάζουμε πως πλέον ανοίγει ο δρόμος για “μεγάλους περιπάτους και περιηγήσεις, οι οποίες θα μας φέρουν πιο κοντά στις ρίζες μας”.
Ιδιαίτερη εκτίμηση για τη δουλειά της κ. Μανιατάκη τρέφει και ο καθηγητής, πρόεδρος της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, υπεύθυνος για τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρος Θέμελης. Ξεκάθαρα δηλώνει με το εισαγωγικό του κείμενο πως της πλέκει το “εγκώμιον” και όχι άδικα, αφού όπως εξηγεί, τη θεωρεί έναν από τους ανθρώπους που αγωνίζονται να σώσουν από τη λαίλαπα της κακώς εννοούμενης ανάπτυξης και της ασύδοτης νεοελληνικής αυθαιρεσίας, ό,τι έχει απομείνει όρθιο. Με θλίψη ο καθηγητής διαπιστώνει πως ακόμα και οι μεγαλύτεροι εκδοτικοί οίκοι σπεύδουν να δώσουν στο κοινό βιβλία που καταγράφουν τη φύση, την πανίδα, τον πολιτισμό. Σημειώνει πως αυτό οφείλεται στο ότι “σπεύδουμε να καταγράψουμε, να απαθανατίσουμε ό,τι έχει μείνει αλώβητο, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε όλον τον κόσμο”.
Ο ιστορικός Α. Νανέττι λέει πως το βιβλίο δεν είναι μόνο μια αξιοσημείωτη συμβολή στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά πάνω από όλα μια σημαντική υπηρεσία προς την Εκκλησία.
Η ίδια η συγγραφέας, στον δικό της πρόλογο, με διακριτικότητα αποφεύγει να μιλήσει πολύ για τον εαυτό της - άλλωστε το ίδιο το έργο μας λέει όσα θέλουμε να μάθουμε - και σπεύδει να απευθύνει θερμές ευχαριστίες σε όσους βοήθησαν στη συγκέντρωση του υλικού, των πληροφοριών και της έρευνας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο πλούτος των πηγών. Η κ. Ταγωνίδη - Μανιατάκη ξεκινά να περιγράφει τη σχέση του ανθρώπου με το Θείο, από τους αρχαιότατους χρόνους. Οι πηγές είναι κείμενα τόσο από τα προχριστιανικά χρόνια όσο και Βυζαντινά και σύγχρονα. Η αναζήτηση της ίδιας είχε ως γνώμονα το “οποιοδήποτε σημείο στάθηκε ο άνθρωπος για να λατρέψει το Δημιουργό του”. Τι σημαίνει όμως “καλός Σαμαρείτης”; Η συγγραφέας δίνει τις απαντήσεις που υπάρχουν και από την πλευρά της Ιστορίας και της Εκκλησίας, αλλά και της γενικότερης, φιλοσοφικής άποψης. Δεν παραλείπει φυσικά να αναφερθεί στην γνωστή παραβολή, η οποία τόσα χρόνια μετά, συνεχίζει να συγκινεί και να μας καλεί να την κάνουμε πράξη, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Χρήσιμος ο διαχωρισμός και η σύντομη ιστορική αναδρομή των επισκοπών της περιοχής, αλλά η παράθεση των κατηγοριών των χριστιανικών ευκτήριων οίκων, των αρχαιοελληνικών ναών, των αρχιτεκτονικών τύπων των χριστιανικών - και όχι μόνο - ναών. Στοιχεία για την αγιογραφία, το ψηφιδωτό, τους ύμνους, ολοκληρώνουν το γοητευτικό παζλ των χώρων λατρείας.
Ξεκινώντας από την “βασίλισσα” της Πυλίας, την αγαπημένη Πύλο και φτάνοντας ως και την τελευταία σελίδα της επίπονης εργασίας, η συγγραφέας δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Ο κάθε πολίτης ο οποίος έλκει την καταγωγή του ακόμα και από τον πιο μικρό οικισμό, θα δει στοιχεία, φωτογραφίες, λεπτομέρειες, ονόματα και πηγές που θα τον συνδέσουν άμεσα με το παρελθόν του. Αξία ανεκτίμητη, που δεν περιγράφεται μέσα σε λίγες γραμμές. Μη μετρήσιμη η συγκίνηση που προκαλεί, το κάθε γύρισμα της σελίδας που αναφέρεται στο δικό μας … χωριουδάκι.
Το εξώφυλλο κοσμεί απόσπασμα του “Ατλαντα” της Ενετικής Μεσσηνίας” του Ανδρέα Νανέττι. Η γλωσσική επιμέλεια είναι του Ιωάννη Π. Μπουγά και η επιμέλεια έκδοσης της Μάρθας Παπαμικρούλη.
Το σημαντικό στοιχείο της μελέτης είναι ότι καλύπτει αρκετές δημοτικές ενότητες και όχι μόνο έναν τόπο καταγωγής. Οι σελίδες ξεδιπλώνουν την ιστορία της κάθε εκκλησίας, αλλά και του τόπου γενικότερα, καθώς η συγγραφέας πιστεύει ότι ο κάθε επισκέπτης οφείλει να γνωρίζει έστω και λίγα στοιχεία για το μέρος που βλέπει για πρώτη φορά. “Δεν είναι δικό μου το βιβλίο”, δηλώνει η κ. Ελένη Ταγωνίδη - Μανιατάκη, “είναι όλων όσοι με βοήθησαν, όλων όσοι μου έδωσαν ακόμα και την πιο μικρή πληροφορία, είναι μέρος ενός οργανισμού, είναι ένα κύτταρο”…

Γ.Σαρ.


Το βιβλίο διατίθεται από τα γραφεία της εφημερίδας - Γεωργούλη 26 ή αποστέλλεται κατ’ οίκον. Σελίδες 350 - Τιμή 15 ευρώ

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΙΛΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ


NEWSLETTER