Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 21:48

Ο μαγικός κόσμος των ιππόκαμπων σε ένα βιβλίο

Ο μαγικός κόσμος των ιππόκαμπων σε ένα βιβλίο

"Ο μαγικός κόσμος των ιππόκαμπων" εκδόσεις "Οσελότος", είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου των Δημήτρη Πάφρα και Σάκη Λαζαρίδη, διαθέσιμο και στην Αγγλικά γλώσσα.


Κάτω από τα σμαραγδένια νερά της Ανατολικής Μεσογείου κρύβεται ένας υπέροχος κόσμος γεμάτος θαυμαστούς, παράξενους, αλλά και γοητευτικούς οργανισμούς. Ανάμεσα στους πολυάριθμους και πολύχρωμους κατοίκους του υποβρύχιου κόσμου ξεχωρίζει ένα μυθικό ψάρι που όμοιό του δεν υπάρχει στο ζωικό βασίλειο. Έχει κεφάλι με χαρακτηριστικά ίππου, με γλυκά μάτια και χαριτωμένο στόμα, σώμα σε όρθια στάση και ουρά που χρησιμοποιεί ως εργαλείο. Αυτό το μοναδικό ψάρι, που μαγεύει όσους το συναντήσουν, είναι ο ιππόκαμπος. Η μυθική μαγεία και η γοητεία που το περιβάλλει κάνει αυτό το υπέροχο πλάσμα αξιολάτρευτο σε όλους.
Ξεφυλλίστε το ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης: Η απειλή της ρύπανσης σκιάζει όλο και πιο έντονα το μέλλον των θαλασσών

Ο Δημήτρης Πάφρας, συγγραφέας, γεννήθηκε το 1999 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στην Αμάρυνθο, που είναι παραλιακή κωμόπολη της Εύβοιας. Το 2022 αποφοίτησε από το τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το πτυχίο του τμήματος αυτού αναγνωρίζεται ως τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (Ιntegrated Master). Ως φοιτητής απέκτησε εργαστηριακές γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρία σε δειγματοληψίες πεδίου (κατά κύριο λόγο βενθικών οργανισμών). Την ίδια χρονιά ξεκίνησε μεταπτυχιακό με τίτλο «Μεσογειακή Υδατοκαλλιέργεια» στο ίδιο τμήμα.
Ασχολείται με την αυτόνομη κατάδυση πάνω από πέντε χρόνια και κατέχει τον τίτλο «Divemaster PADI». Από το 2023 είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου πραγματοποιεί έρευνα στα μαργαριτοφόρα όστρακα. Έχει συγγράψει το βιβλίο Ο κόσμος της θάλασσας, το οποίο έχει μεταφραστεί στα αγγλικά με τίτλο The world of the sea. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, αποφοίτησε από τη Σχολή Μετεωρολογίας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, που υπάγεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα διεθνών συνεδρίων-σεμιναρίων που αφορούν θέματα όπως Ιχθυολογία, βιωσιμότητα, νομοθεσία, τεχνολογία, οικονομία, αλιεία, κατάδυση (αυτόνομη και ελεύθερη), μεταποίηση προϊόντων και Μετεωρολογία. Τέλος, έχει δώσει πάνω από εκατό συνεντεύξεις στον Τύπο και σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια για διάφορα θέματα που αφορούν τη θαλάσσια ζωή.


Ο Σάκης Λαζαρίδης, φωτογράφος και συγγραφέας, γεννήθηκε στην παραλιακή πόλη της Αμμοχώστου στην Κύπρο το 1962 και από το 1984 μέχρι σήμερα ζει στη Νορβηγία, με εξαίρεση όλα τα καλοκαίρια που τα περνά σε Κύπρο και Ελλάδα. Αγάπησε από μικρή ηλικία τη θάλασσα και τον υποβρύχιο κόσμο της, ξεκινώντας τις καταδύσεις στον Ναυτικό Όμιλο Λεμεσού το 1977, όταν ήταν μόλις δεκαπέντε χρόνων, και παραμένει μέχρι σήμερα ενεργός δύτης. Με το πέρας της στρατιωτικής του θητείας στην Κύπρο, έλαβε εκπαίδευση ως επαγγελματίας δύτης στη Σκοτία και άσκησε το επάγγελμα του δύτη για ορισμένα χρόνια σε διάφορες χώρες εκτελώντας υποβρύχιες εργασίες. Κατόπιν, σπούδασε σε σουηδικά πανεπιστήμια. Οι σπουδές του περιλαμβάνουν την Παιδαγωγική, την Ψυχολογία και την Ισπανική Γλώσσα. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής σε ιδιωτικά κολέγια στη Νορβηγία.
Η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη θάλασσα και τη θαλάσσια ζωή τον οδήγησαν στην υποβρύχια φωτογραφία. Τα τελευταία είκοσι χρόνια απαθανατίζει τη θαλάσσια ζωή στις ελληνικές και σκανδιναβικές θάλασσες. Με πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς υποβρύχιας φωτογραφίας στο ενεργητικό του, διαθέτει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον υποβρύχιο κόσμο των ελληνικών και κυπριακών θαλασσών.