Σάββατο, 04 Ιανουαρίου 2014 12:19

"Ιατρικά και… παραϊατρικά" από τον Βασίλη Στρούμπο

Γράφτηκε από τον
"Ιατρικά και… παραϊατρικά" από τον Βασίλη Στρούμπο

"Ιατρικά και... παραϊατρικά" είναι ο τίτλος του βιβλίου στο οποίο ο Καλαματιανός παθολόγος ιατρός Βασίλειος Στρούμπος συγκέντρωσε τις εμπειρίες του από την πολυετή άσκηση του λειτουργήματός του, τις οποίες -τα προηγούμενα χρόνια- μετέφερε σταδιακά, με τη μορφή χρονογραφημάτων, στον τοπικό μας Τύπο.

 

Οπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του πονήματός του: 

«Το περιεχόμενο αυτού του βιβλίου δε διεκδικεί φιλολογικές περγαμηνές, ούτε επιστημονικές συγκλονιστικές ανακαλύψεις. Είναι γραμμένο από έναν ιατρό που δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη φιλολογία ούτε με τη δημοσιογραφία, αλλά απλά είναι ένας ερασιτέχνης συγγραφέας. 

Ξεκινώ το βιβλίο με το κεφάλαιο "Η πρώτη εμπειρία", που βασίζεται σε ένα αληθινό γεγονός και περιγράφει τα συναισθήματα που βίωσα, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετώπισα, κατά την πρώτη επαφή μου με ασθενή, όταν ξεκίνησα το επάγγελμά μου.

Τα κείμενα που ακολουθούν έχουν δημοσιευθεί σε τοπική εφημερίδα, ένα ανά εβδομάδα, υπό μορφή χρονογραφημάτων. Εχουν σκοπό να μεταφέρουν μερικές ιατρικές έννοιες, πληροφορίες και ενημερώσεις, προς τον απλό αναγνώστη, ο οποίος δεν έχει σχέση με την ιατρική.

Ευελπιστώ ότι ο απλός τρόπος στον οποίο είναι γραμμένο θα σας αρέσει και -γιατί όχι- θα σας διασκεδάσει».

Το βιβλίο, «αφιερωμένο αυστηρά στον αείμνηστο πατέρα μου, Φιλόστρατο, ο οποίος υπήρξε ένας παραδειγματικός άνθρωπος και ιατρός» -όπως σημειώνει ο Β. Στρούμπος- πετυχαίνει εύκολα τους δύο στόχους που θέτει ο συγγραφέας του: Αρέσει και διασκεδάζει.

Ταυτόχρονα, όμως, ενημερώνει τον αναγνώστη πάνω σε σημαντικά θέματα υγείας με απλό και κατανοητό τρόπο, χωρίς να κουράζει με λεπτομέρειες και ιατρικές ορολογίες και κυρίως χωρίς να... πανικοβάλλει απαριθμώντας συμπτώματα διάφορων παθήσεων.

Τα κείμενα είναι γραμμένα στην απλή καθημερινή γλώσσα, και τελικά το βιβλίο κατορθώνει να μην αποτελεί έναν ακόμα «ιατρικό οδηγό» για το σπίτι, αλλά έναν πολύτιμο και ψύχραιμο σύμβουλο. Εναν σύμβουλο που οδηγεί τον αναγνώστη, αντί να αγωνιά και να βασανίζεται «ανακαλύπτοντας» φανταστικά συμπτώματα σε κάθε εκδήλωση του σώματός του, να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και να αντιληφθεί πότε πραγματικά επιβάλλεται να επισκεφθεί τον γιατρό.

Στις ίδιες διαπιστώσεις καταλήγει -προλογίζοντας το βιβλίο- και ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μίντζιας, διευθυντής Δερματολογικού στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, που σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«Χωρίς να είμαι ειδικός αξιολογητής ή κριτικός βιβλίων, μπορώ να διακρίνω υποκειμενικά, αλλά και να αφουγκραστώ αντικειμενικά, ότι με αποτελεσματικό τρόπο ο συγγραφέας επιχειρεί να παρουσιάσει ένα απάνθισμα γνώσεων, μέσα από την μακρά προσωπική του εμπειρία, εύστοχα και με επιτυχία, όσα γεγονότα και καταστάσεις εβίωσε κατά την πολυετή άσκηση του λειτουργήματός του ως ιατρού, και μάλιστα από την πρώτη συνάντησή του με ασθενείς συνανθρώπους μας». 

Καταλήγει δε ο Π. Μίντζιας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Σταχυολόγησα ιατρικές συμβουλές και ιατρικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει κάθε ιατρός με τους ασθενείς του και διαπίστωσα ότι -ακόμη και γι’ αυτά- ο συγγραφέας διατυπώνει τα νοήματά του με απλό, γλαφυρό και συγχρόνως εύθυμο τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιεί αυστηρές ιατρικές έννοιες, έτσι ώστε να γίνεται η αφήγησή του προσιτή σε ευρύτερο αναγνωστικό κοινό».

Πράγματι, ο γλαφυρός τρόπος με τον οποίο ο Β. Στρούμπος περιγράφει την πρώτη του εμπειρία ως γιατρού -διανθίζοντας την αφήγησή του και με λεπτομέρειες από τη ζωή του, αλλά και εικόνες από την Καλαμάτα τού τότε- είναι η καλύτερη εισαγωγή που θα μπορούσε να έχει το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς μεταδίδει με τον ιδανικότερο τρόπο τη φιλοσοφία του συγγραφέα, τόσο ως ανθρώπου όσο και ως γιατρού.

Τα κείμενα που ακολουθούν, περιεκτικά μα και διεξοδικά ταυτόχρονα, ασχολούνται με ποικίλα θέματα υγείας αλλά και τρόπου ζωής, δοσμένα με ανάλαφρη διάθεση, χωρίς να ξεφεύγουν ωστόσο ούτε κατ’ ελάχιστο από τον σκοπό τους, που είναι η ακριβής, έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση πάνω κάθε ένα από αυτά, πάντα με τρόπο νηφάλιο.

Ο αναγνώστης βρίσκει τις απαντήσεις που θέλει, ενώ την ίδια στιγμή «προκαλείται» από τον συγγραφέα να ασχοληθεί και με τον ίδιο τον εαυτό του ως άτομο και ως χαρακτήρα, και να αξιολογήσει -όχι μόνο τον τρόπο, από ιατρικής πλευράς, αλλά και τη γενικότερη στάση ζωής που τηρεί· να ερευνήσει και να αναρωτηθεί πώς αντιμετωπίζει την καθημερινότητά του αλλά και τους γύρω του.

Σταχυολογώντας ορισμένα από τα θέματα που περιέχονται στο βιβλίο του Β. Στρούμπου, θα δει ο αναγνώστης αναφορές -μεταξύ άλλων- στις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών, στον καύσωνα, στην αξία του ύπνου, την κόπωση, την αξία του τσαγιού αλλά και του καφέ, κι ακόμα θέματα για τη μακροζωία, την αρωματοθεραπεία, τη θάλασσα και τα ιαματικά λουτρά.

Παράλληλα, θα ενημερωθεί σχετικά με τα εποχιακά σύνδρομα, τη μνήμη, την εμμηνόπαυση, τη χρησιμότητα αλλά και την κατάχρηση της άθλησης, την αvτιμετώπιση του κρύου, τις ασκήσεις χαλάρωσης, περί του αλκοόλ, όπως επίσης για τους πονοκέφαλους και τις ημικρανίες.

Θα κατανοήσει ακόμα ο αναγνώστης ότι «το σώμα μιλάει», θα μάθει για την προστασία της καρδιάς, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία, για τη σημασία της διατρoφής και της άσκησης στην καλή υγεία, πόσο καλό μπορεί να κάνει ο ύπνος, πόσο σημαντικά είναι το γέλιο και η ευτυχία.

Υπάρχουν ακόμα -ανάμεσα στα πολλά θέματα που θίγονται στο βιβλίο- συμβουλές για τη γυναίκα, ενημέρωση για τον καρκίνο του προστάτη αλλά και τους διατροφικούς κινδύνους, αποκαλύψεις για τα μυστικά νεότητας αλλά και συμβουλές ευγηρίας, καθώς επίσης τρόποι για την αντιμετώπιση του άγχους.

Στ’ αλήθεια, η θεματολογία του βιβλίου μοιάζει πραγματικά ανεξάντλητη, ενώ ένα ακόμα ουσιαστικό στοιχείο είναι ότι αποτελεί ένα ανάγνωσμα για κάθε στιγμή. Και σε τελευταία ανάλυση, αυτό είναι το στοιχείο που μετράει σε ένα βιβλίο.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER