Κυριακή, 25 Αυγούστου 2024 12:13

Νέο e-book από τον Ηλία Μπιτσάνη: «Το “καυτό” καλοκαίρι του 1934 – Σταφιδικό κίνημα των αντιθέσεων»

Νέο e-book από τον Ηλία Μπιτσάνη: «Το “καυτό” καλοκαίρι του 1934 – Σταφιδικό κίνημα των αντιθέσεων»

«Το “καυτό” καλοκαίρι του 1934 – Σταφιδικό κίνημα των αντιθέσεων» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ηλία Μπιτσάνης που κυκλοφορεί δωρεάν στο διαδίκτυο.

Τέτοιες ημέρες πριν από 90 χρόνια "έβραζε" η Πελοπόννησος. Οι σταφιδοπαραγωγοί σε όλους τους Νομούς που καλλιεργούσαν το "μαύρο χρυσό" ήταν στο πόδι σε αναμονή των μέτρων για τη σταφίδα. Μόνο που η μια περιοχή στρεφόταν εναντίον της άλλης μέσα από τα αιτήματα: Αλλη πολιτική ζητούσαν οι παραγωγοί "ευγενών" ποιοτήτων και άλλη πολιτική εκείνοι των κατωτέρων. Από τη μια πλευρά οι παραγωγοί Αιγίου, Πάτρας και Κορινθίας, από την άλλη πλευρά οι παραγωγοί Ηλείας και Μεσσηνίας. Οι βουλευτές απαιτούσαν πολιτική ανάλογα με τα αιτήματα των... ψηφοφόρων τους απειλώντας με... ψεύτικες απαιτήσεις. Οι κυβερνητικοί παράγοντες "στα μαχαίρια" (μέχρι να... συμφωνήσουν), οι εφημερίδες ανάλογα με την πολιτική τοποθέτηση και την... περιοχή έκδοσης, η κοινωνική έκρηξη ήταν σε εξέλιξη. Το ΚΚΕ παρεμβαίνει για πρώτη φορά ολοκληρωμένα σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινό έδαφος στη βάση μιας πολιτικής που θα στρεφόταν εναντίον των εκμεταλλευτών. Διαδηλώσεις, συλλαλητήρια σε κάθε περιοχή και για τις 26 Αυγούστου εξαγγέλονται μεγάλα συλλαλητήρια σε Αίγιο και Πύργο με διαμετρικά αντίθετα αιτήματα. Στο Αίγιο η χωροφυλακή επιτίθεται ένοπλα στους σταφιδοπαραγωγούς, χάνουν τη ζωή τους δύο και τραυματίζονται περισσότεροι. Στον Πύργο χιλιάδες παραγωγοί συγκεντρώνονται στην πλατεία. Στις περιοχές της βόρειας Πελοποννήσου οι κινητοποιήσεις σταματούν. Στις περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Συλλαλητήρια παντού και ένα μεγάλο συνέδριο στην Κυπαρισσία που δέχεται μεγάλη επίθεση από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, οι αποφάσεις του οποίου δεν υλοποιούνται καθώς ουσιαστικά υποκύπτουν στις πιέσεις οι παραγωγοί που προέρχονται από το Λαϊκό Κόμμα που κυβερνά.

Αγνωστα γεγονότα μιας εποχής που συγκλόνισε την Πελοπόννησο, σε ένα βιβλίο 170 σελίδων που μπορείτε να το διαβάσετε ή να το κατεβάσετε δωρεάν ΕΔΩ