Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 17:56

Ο Ηλ. Μπιτσάνης για το βιβλίο του Γ. Τσινόρεμα

Ο Ηλ. Μπιτσάνης για το βιβλίο του Γ. Τσινόρεμα

“Αθώος. Δέκα χρόνια φυλακή”. Με τον εύγλωττο αυτό τίτλο, ο φίλος Γιώργος Τσινόρεμας τιτλοφόρησε το βιβλίο που κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στην Καλαμάτα.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 7 το βράδυ στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Rex” από τους Μανώλη Μάκαρη γιατρό, δημοτικό σύμβουλο, Θόδωρο Αθανασόπουλο δικηγόρο, Γιώργο Δημόπουλο επιχειρηματία και Κυριάκο Λιαράκο σκηνοθέτη. Την εκδήλωση θα συντονίσει η καθηγήτρια του Μουσικού Σχολείου Εύη Ντινοπούλου, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν μαθητές του ίδιου σχολείου.

Γνώρισα τον Γιώργο και την ιστορία του πριν από 30 χρόνια, όταν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Αγωνιστικής Ενότητας, του οποίου είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής στις δημοτικές εκλογές. Είχε την αγωνία να μάθει πότε και γιατί εκτελέσθηκε ο πατέρας του από τους Γερμανούς. Πριν λίγα χρόνια μπόρεσα να τον πληροφορήσω και να του στείλω το απόκομμα του κατοχικού Τύπου με την εκτέλεση του πατέρα του -ήταν ένας από τους τελευταίους τρεις που εκτέλεσαν οι Γερμανοί στην πόλη.

Από εκεί ξεκινάει η δραματική ιστορία που περιγράφει με σπαρακτικές λεπτομέρειες ο Γιώργος στην αυτοβιογραφία του για τα δύσκολα χρόνια μέχρι να πατήσει στα πόδια του και να φτιάξει μόνος τη ζωή του. Αντάρτης του ΕΛΑΣ ο πατέρας του, έπεσε στα χέρια των κατακτητών και εκτελέστηκε ένα μήνα πριν την απελευθέρωση. Ορφάνεψε 8 μηνών. Η μάνα του ξαναπαντρεύτηκε και έφυγε για τον Πειραιά το 1949, τον άφησε σε συγγενείς, για να καταλήξει στη γιαγιά και ένα χρόνο αργότερα στο ορφανοτροφείο.

“Δέκα χρόνια φυλακή” κατά τον τίτλο του βιβλίου και στις σελίδες του τρέχουν ιστορίες, πολλές φορές ανατριχιαστικές, για τη βαρβαρότητα στην αντιμετώπιση των ορφανών, ειδικά εκείνων που είχαν το “στίγμα” του αντάρτη χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τίποτα. Αλλά και ιστορίες φιλίας, αλληλεγγύης και ανθρώπινης ζεστασιάς που τρέχουν παράλληλα. Επτά χρόνια στην Καλαμάτα και τρία στο “Σκαγιοπούλειο” στην Πάτρα, σημάδεψαν την ψυχή του. Τα αποτυπώματα στο βιβλίο είναι “ζωντανά”, η προσωπική αφήγηση “μιλάει” και συγκινεί με την απλότητα εκείνου που μιλάει στο χαρτί για τη ζωή του, όπως θα μίλαγε σε μια παρέα.

Το βιβλίο συμπληρώνει σε “πρώτο πρόσωπο” αυτό που είχε εκδοθεί από το Μουσικό Σχολείο το 2012, με τίτλο “Το κλουβί και η φωλιά: Το Εθνικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Καλαμάτας”. Και έρχεται να γνωρίσει όχι μόνο την ιστορία του Γιώργου, αλλά το δράμα της ορφάνιας στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο.

 

Ηλίας Μπιτσάνης