Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 21:21

Καλαμάτα: Ο Ηλίας Μαμαλάκης μαγειρεύει και μιλά για τα ψάρια στην ΚΑΚ (βίντεο)

Καλαμάτα: Ο Ηλίας Μαμαλάκης μαγειρεύει και μιλά για τα ψάρια στην ΚΑΚ (βίντεο)

Για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών θα ενημερώσει το Σάββατο, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο οποίος και θα μαγειρέψει.

Αποτελεί τον επίσημο πρεσβευτή της εκστρατείας του WWF Ελλάς, για την υπεύθυνη κατανάλωση ψαριών, ώστε οι καταναλωτές με την αγορά των ψαρικών τους να συμβάλουν στην προστασία των θαλασσών μας και στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=RF-Nj92tzC0}

Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου “Στο κύμα”:

Η Φένια Νικολάου υπεύθυνη εκστρατείας του WWF Ελλάς, επεσήμανε το πρόβλημα της υπεραλίευσης και παρατήρησε ότι αντιμετωπίζεται με την υπεύθυνη προμήθεια ψαριών. ”Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε σεφ και καταναλωτές πώς με τις επιλογές τους μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των θαλασσών μας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας Γιάννης Μπάκας σημείωσε ότι “αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά που θα φιλοξενήσουμε στην ΚΑΚ τον πασίγνωστο γευσιγνώστη Ηλία Μαμαλάκη. Θα μας συμβουλεύσει και θα μαγειρέψει”.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης παρατήρησε πως “η εξαφάνιση ζώων και θαλασσινών είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα του πλανήτη μας”. Επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο “το πώς διαλέγουμε σωστά τα ψάρια, ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας τα επόμενα χρόνια να μην τα βλέπουν μόνο σε φωτογραφία”. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή οδηγία που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι καταναλωτές κι ενημέρωσε ότι οι θάλασσες έχουν χωριστεί σε οικόπεδα και ερευνώνται, η Μεσόγειος μαζί με την Εύξεινη Θάλασσα. Πληροφόρησε ότι το κάθε ψάρι πρέπει να γράφεται πού έχει ψαρευτεί και αναφερόμενος στις μεγάλες ελλείψεις και την εξαφάνιση των ψαριών, παρατήρησε: “Να δούμε ποιο είναι το αλιευτικό εργαλείο που ψαρεύουν. Η ανεμότρατα καταστρέφει το βυθό, που δίνει την τροφή των ψαριών. Μετράμε το μέγεθος των ψαριών. Αν ψαρέψουμε ένα ανήλικο ψάρι, στερούμε από τη θάλασσα χιλιάδες ψάρια”.

Κλείνοντας, επεσήμανε ότι η Καλαμάτα είναι πρωτοπόρα και με το Σχολείο Τουρισμού και με το ελαιόλαδο. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε πως “θα προτιμούσα να αγοράζω από τον ψαρά της γειτονιάς μου. Είναι σαν τον φαρμακοποιό, με τον οποίο έχεις σχέση εμπιστοσύνης”.

Ο Παναγιώτης Παπανικολόπουλος - ”γαστροναύτης” στάθηκε στο μήνυμα για υπεραλίευση κι εκτίμησε πως “έχουμε όλοι να κερδίσουμε από την εκδήλωση”.

Ο Μιχάλης Μαργαρίτης υδροβιολόγος του WWF, παρατήρησε ότι “η υπεραλίευση δεν επιτρέπει σε οργανισμούς να αναπαραχθούν” κι ενημέρωσε για 4 προγράμματα του WWF στην προσπάθεια αντιμετώπισης. Απαντώντας σε ερώτηση, ανέφερε ότι “το 93% των αποθεμάτων ψαριών στη Μεσόγειο είναι υπεραλιευμένο”.

Η εκδήλωση στην ΚΑΚ γίνεται με την υποστήριξη του ΙΕΚ “Ορίζων”.

Γ.Σ.