Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2010 21:59

Η Πολεμική Αεροπορία τίμησε χθες τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ

Γράφτηκε από την

Με λαμπρότητα τιμήθηκε χθες στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Καλαμάτας ο προστάτης της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελος Μιχαήλ. Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκε επίσης η μνήμη των 7 πεσόντων της 120 ΠΕΑ από την ίδρυση του αεροδρομίου, με την απονομή "Μεταλλίων εξόχου πράξεως".
Καταρχάς τελέστηκε δοξολογία στην οποία προέστη ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και στη συνέχεια ο διοικητής της 120 ΠΕΑ, σμήναρχος (Ι) Μιχάλης Θεοδωράκης, ανέγνωσε την ημερήσια διαταγή του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτεράρχου (Ι) Βασιλείου Κλόκοζα. Μεταξύ άλλων έγινε αναφορά στον εορτασμό των 80 χρόνων από τη σύσταση της Πολεμικής Αεροπορίας ως κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων και στα 100 χρόνια ιστορίας της, που θα γιορταστούν με κάθε λαμπρότητα το 2011. Επισημάνθηκε η διαρκής εξέλιξη των μέσων και της εκπαίδευσης της Π.Α., η ασφάλεια του προσωπικού της αλλά και η καθιέρωσή της ως μια από τις πλέον ισχυρές αεροπορίες του κόσμου.
"Μετάλλιο εξόχου πράξεως" απονεμήθηκε έπειτα στον πεσόντα αεροπόρο της 120 ΠΕΑ Ιωάννη Κων. Καλαρά από το Χιλιομόδι της Κορινθίας, το οποίο παρέλαβε από το διοικητή της μονάδας ο αδερφός του Παναγιώτης Καλαράς που παρέστη στην εκδήλωση. Ο Ιωάννης Καλαράς γεννήθηκε το 1954 στο Χιλιομόδι, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων τον Οκτώβριο του 1972 και έχασε τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1974, στην περιοχή του Χιλιομοδίου, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με αεροσκάφος Τ-33.
Οι άλλοι 6 πεσόντες, στους οποίους η μονάδα απένειμε το μετάλλιο εξόχου πράξεως, είναι οι εξής:
• Αντισμήναρχος Θεόδωρος Κων. Νησωτάκης. Γεννήθηκε το 1937 στην Πάνορμο Μυλοποτάμου Ρεθύμνης. Εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας τον Οκτώβριο του 1957 κι έχασε τη ζωή του στις 8 Ιουλίου 1977, στην περιοχή του αεροδρομίου Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με αεροσκάφος Τ-2.
• Σμηναγός Λουκάς Αγγ. Μαρδίκης. Γεννήθηκε το 1959 στο Σολωμό Κορινθίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1978 κι έχασε τη ζωή του στις 4 Ιουνίου 1991, στην περιοχή Βρωμονερίου Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με αεροσκάφος Τ-37.
• Υποσμηναγός Παναγιώτης Χρ. Σπύρος. Γεννήθηκε το 1962 στον Αντικάλαμο Μεσσηνίας. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1981. Εχασε τη ζωή του στις 4 Ιουνίου 1991, στην περιοχή Βρωμονερίου Γαργαλιάνων Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με αεροσκάφος Τ-37.
• Υποσμηναγός Ελευθέριος Απ. Τσότρας. Γεννήθηκε το 1967 στη Θεσσαλονίκη. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1986. Εχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 1996, στην περιοχή Μάλτα
Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με
αεροσκάφος Τ-2.
• Ανθυποσμηναγός Γεώργιος Ιωάν. Ρονιώτης. Γεννήθηκε το 1970 στη Δάφνη Αττικής. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Μάρτιο του 1991. Εχασε τη ζωή του στις 24 Ιουνίου 1996, στην περιοχή Μάλτα Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσης με αεροσκάφος Τ-2.
• Ικαρος III Διονύσιος Γ. Παναγόπουλος: Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το Σεπτέμβριο του 1980. Εχασε τη ζωή του στις 28 Ιουλίου 1983, στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά του αεροδρομίου Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης με αεροσκάφος Τ-2.

Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο διοικητής του Κέντρου Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων Καλαμάτας συνταγματάρχης Γιώργος Κοντοστέργιος, ο αστυνομικός διευθυντής Μεσσηνίας ταξίαρχος Νίκος Μπάστας, ο υπολιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας πλωτάρχης Νίκος Σφακιανάκης, ο υποδιοικητής της Π.Υ. Καλαμάτας αντιπύραρχος Βασίλης Καπέλιος, ο διοικητής της Π.Υ. του Αεροδρομίου αντιπύραρχος Β. Τζανετέας, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπαιδευόμενοι και προσωπικό της 120 ΠΕΑ, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Κ.Δ.