Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022 08:15

ΔΗΠΕΘΕΚ: “Ο Γορίλας και η Ορτανσία” για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Γράφτηκε από τον

Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τα 100 χρόνια από την γέννηση του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας επέλεξε να τιμήσει τον πατριάρχη του νεοελληνικού θεάτρου με την αλληγορική κωμωδία “Ο Γορίλας και η Ορτανσία”, σε σκηνοθεσία του Τάσου Πυργιέρη.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει αύριο στις 9 μ.μ. στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕΚ (Δημοσθένους 2).

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας αναφέρθηκε αρχικά στην επίσημη ανανέωση σύμβασης εργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας του καλλιτεχνικού διευθυντή σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη για ένα χρόνο, τονίζοντας πως εύχεται το 2023 να φέρει τις καλύτερες παραγωγές στην Καλαμάτα, ευελπιστώντας όπως είπε σχετικά με την πρεμιέρα ο κόσμος να ανταποκριθεί στη νέα αυτή αξιόλογη παράσταση. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης υπενθύμισε πως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε το 2022 ως “Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη”, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του, σημειώνοντας πως από τότε που ανέλαβε το τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕΚ έχει δώσει απόλυτη προτεραιότητα στο ελληνικό έργο, πλην της πρώτης παράστασης του.

«Θα ήταν αδύνατο φέτος με αφορμή το επετειακό αυτό έτος να μην κάνουμε κάποιο έργο του μεγάλου δραματουργού. Πρόκειται για ένα σχετικά άγνωστο έργο που δεν έχει παιχτεί πολλές φορές, όντας μια κωμωδία και αλληγορία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι θεατές θα απολαύσουν ένα διασκεδαστικό έργο, το οποίο θα τους κάνει να σκεφτούν. Ο σκηνοθέτης Τάσος Πυργιέρης έκανε λόγο για ένα έργο “διαμάντι”, πολύ προχωρημένο για την εποχή του, δεδομένου πως πρωτογράφτηκε το 1952, γνωστοποιώντας πως το χαρακτηριστικό του έργου, είναι πως έχει τρία διαφορετικά φινάλε.

«Η επιθυμία του Ιάκωβου Καμπανέλλη ήταν κάποια στιγμή να παιχτεί το έργο με τα τρία φινάλε, κάτι που δεν έχει γίνει στο παρελθόν, καθώς όλες οι απόπειρες είχαν έως και δύο, λόγω του γεγονότος πως πρόκειται για ένα μεγάλο μονόπρακτο. Για το λόγο αυτό, σεβόμενοι την αρχική δομή του έργου, κάναμε κάποιες περικοπές, ώστε η σκηνική παρουσίαση να εμπεριέχει όλα τα φινάλε, κάτι που για εμένα ήταν πρόκληση» εξήγησε, λέγοντας πως το κοινό θα δει μια υψηλής αισθητικής παράσταση.

Παράλληλα, εξέφρασε το παράπονο του για τους λίγους πόρους που δίνονται στα Περιφερειακά Θέατρα, καθώς όπως είπε με περισσότερους οι συνεργασίες θα ήταν μεγαλύτερες. Τέλος, από την πλευρά των υπόλοιπων συντελεστών υπογραμμίστηκε πως έχουν πολύ κέφι και χαρά για την παρουσία τους στην Καλαμάτα, δίνοντας υπόσχεση πως θα δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους επί σκηνής. Επιπλέον, παρατήρησαν πως το έργο δείχνει τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους υπόλοιπους όταν έχουν εξουσία, αλλά και τη φύση. Δεν παρέλειψαν δε, να αναφερθούν στους ανθρώπους της κεντρικής σκηνής του θεάτρου, εκθειάζοντας την τεχνική κατάρτιση τους.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Μια τρελή κωμωδία ή φάρσα ή παραμύθι ή παραβολή ή ένα παιχνίδι για τέσσερις ηθοποιούς και όσους θεατές θέλουν να παίξουν μαζί τους, σε τρεις εικόνες και τρεις εκδοχές, σημειώνει στον πρόλογο του έργου ο ίδιος ο συγγραφέας, προτείνοντας να τελειώνει το έργο τρεις φορές κι όχι μία – όπως όλα τα θεατρικά έργα. Τρεις απόπειρες  για να γλιτώσουν τα πρόσωπα του έργου από την παρανοϊκή σχέση στην οποία έχουν παγιδευτεί. Μια κωμωδία καταστάσεων με αλλεπάλληλες ανατροπές που ευελπιστεί να χαρίσει, τελικά, στους θεατές μια απολαυστική ώρα ψυχικής ανάτασης και ευφορίας.

Ένας επιστήμονας, ο «Καθηγητής», στην προσπάθεια του να τελειοποιήσει μια ανακάλυψή του για το καλό της ανθρωπότητας, φέρνει στο σπίτι του ένα Γορίλα για βοηθό του στο επιστημονικό του πείραμα. Στο σπίτι αυτό συγκατοικεί με την πλούσια, αριστοκράτισσα, θεοσεβούμενη σύζυγό του, την Μαίρη και τον πρώην βοηθό του, τον σοσιαλιστή Φίλιππο, που πλέον ο «Καθηγητής» τον έχει υποβιβάσει στον άνθρωπο για όλες τις δουλειές. Ο ερχομός του Γορίλα φέρνει ανατροπές, αλλάζει τις ήδη ευαίσθητες ισορροπίες μέσα στο σπίτι και οδηγεί τους ήρωες σε βαθιές και ουσιαστικές αλλαγές για τη ζωή τους.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε τον «Γορίλα και την Ορτανσία» στην πρώτη του μορφή ως μονόπρακτο το 1952. Σε αυτή του τη μορφή παρουσιάστηκε από τον θίασο της Ελσας Βεργή, το 1959 σε σκηνοθεσία Μήτσου Λυγίζου. Ο συγγραφέας όμως ένιωθε πως δεν είχε ολοκληρώσει τον μύθο και την ιδέα αυτού του έργου, και ασχολήθηκε ξανά μαζί του το 1988, παραδίδοντας το στη σημερινή του μορφή, στις αρχές του 1989. Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης, Σκηνικά/Κοστούμια: Ελίνα Δράκου, Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Βοηθός Σκηνογράφου/ενδυματολόγου: Στέφανος Σιμιτσής.

Ηθοποιοί: Καθηγητής: Λευτέρης Βασιλάκης, Μαίρη: Ρένα Κυπριώτη, Φίλιππος: Γιώργος Φλωράτος, Γορίλας: Δημήτρης Οικονομίδης.

Παραστάσεις: 17/12 στις 9 μ.μ., 18/12 στις 8 μ.μ., 22/12 στις 9 μ.μ., 23/12 στις 9 μ.μ., 29/12 στις 9 μ.μ., 30/12 στις 9 μ.μ., 7/1 στις 9 μ.μ., 8/1 στις 8 μ.μ., 14/1 στις 9 μ.μ., 15/1 στις 8 μ.μ., 21/1 στις 9 μ.μ., 22/1 στις 8 μ.μ., 28/1 στις 9 μ.μ., 29/1 στις 8 μ.μ., 4/2 στις 9 μ.μ., 5/2 στις 8 μ.μ..

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27210-82616.

T.Αν.