Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023 08:00

Μεσσηνία: Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο ταφής των Παπατσωναίων

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο ταφής των Παπατσωναίων

 

Επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο ταφής των Παπατσωναίων, στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου Εύας, τελέστηκε χθες προς τιμήν του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη και της οικογένειάς του.

Ο Δήμος Μεσσήνης με την τελετή αυτή τίμησε τον ήρωα που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας, δίνοντας πολλές νικηφόρες μάχες, μέχρι τη στιγμή που έχασε την ζωή του στα Τρίκορφα το 1825.

“Ο οπλαρχηγός Δημήτριος Παπατσώνης, καταγόταν από παλιά οικογένεια προκρίτων και αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, η οποία είχε εγκατασταθεί στο Ναζήρι, τη σημερινή Κοινότητα Εύας. Ο ίδιος μετείχε στον αγώνα από την πρώτη μέρα της Επανάστασης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821, έδωσε πολλές νικηφόρες μάχες, κέρδισε επαίνους για τον ηρωισμό του, φυλακίστηκε και σκοτώθηκε στη μάχη των Τρικόρφων τον Ιούνιο του 1825, ύστερα από πολύωρη αναμέτρηση με τις δυνάμεις του Ιμπραήμ Πασά. Τιμάμε σήμερα τον Δημήτρη Παπατσώνη και τον αγώνα του για την ελευθερία. Οφείλουμε και πρέπει να παραδειγματιστούμε από τον αγώνα των ηρώων μας, σκεπτόμενοι ότι δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η αγάπη για την πατρίδα μας. Ο δήμος μας, τιμά τους ήρωες της επανάστασης, αναδεικνύοντας με αντίστοιχες εκδηλώσεις, πτυχές της τοπικής μας ιστορίας, προς γνώση της νεότερης γενιάς”, δήλωσε ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά την τέλεση του μνημοσύνου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του οπλαρχηγού Δημητρίου Παπατσώνη, η οποία βρίσκεται στην είσοδο της κοινότητας Εύας, από το δήμαρχο Μεσσήνης, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιο Τσερπέ και την απόγονο της οικογένειας, Μαρίνα Παπατσώνη.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας Θανάσης Ψαρούλης, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Εύας Πετρούλα Γεωργοπούλου, δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, καθώς και τσολιάδες και αναβιωτές, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, που με αρχηγό τον “Παπατσώνη” συμμετέχουν κάθε χρόνο στην αναπαράσταση της ανακατάληψης της Καλαμάτας.


NEWSLETTER