Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 08:09

Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Ιστορίας

Ολοκληρώθηκε το Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Ιστορίας

 

Το ΣΤ΄ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18/4, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών «Νικόλαος Πολίτης» στην Καλαμάτα.

Το θέμα του συνεδρίου ήταν «Αναθυμούμενοι τις τραγικές στιγμές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974: Αφετηρίες και ηρωϊσμοί».  Το Συνέδριο οργανώθηκε από το Εργαστήριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, καθώς και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα "Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας: Νέες Θεωρήσεις και Προοπτικές", τα οποία ανήκουν στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η διοργάνωση έγινε σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Εισηγητές ήταν Προπτυχιακοί Φοιτητές, Πτυχιούχοι, Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, Διπλωματούχοι, υποψήφιοι Διδάκτορες, Διδάκτορες, μέλη ΕΔΙΠ και ΔΕΠ, που παρουσίασαν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις πάνω σε θέματα που είχαν μελετήσει και ερευνήσει διεξοδικά.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, αποτελούμενο από τον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καθ. κ. Γεώργιο Ανδρειωμένο, τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάση Χρήστου, την Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κα Ρόϊδω Μητούλα, τον Ομότιμο Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θανάση Διαμαντόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μεσσηνίας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Ευστάθιο Αναστασόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Καλαμάτας κ. Γεώργιο Φάβα, τον Διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου Τχη κ. Χρήστο Κορομηλά, τον Διοικητή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας Αστυνομικό Δ/ντή κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, τον Αστυνομικό Δ/ντή κ. Αναστάσιο Δεληγιάννη, τον Διευθυντή της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Χαλκίδας κ. Παναγιώτη Ιατρέλλη, την Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Ανδρονίκη Μακρή, το Μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Ιωάννα-Σουλτάνα Κοτσώρη, τον Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Νικόλαο Κουτσολία, την Πρόεδρο της Ένωσης Μικρασιατών Νομού Μεσσηνίας «Η Ιωνία» κα Φωτεινή Κοτσογλανίδη, τις λοιπές πολιτικές και διοικητικές αρχές του τόπου, καθηγητές, φοιτητές, συγγενείς και φίλους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Καθ. κ. Αθανάσιος Κατσής (με μήνυμα), ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καθ. κ. Γεώργιος Ανδρειωμένος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Θανάσης Χρήστου, η Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Ρόϊδω Μητούλα, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ κ. Ιάκωβος Μιχαηλίδης (με μήνυμα), ο Αντιδήμαρχος της Πόλης της Καλαμάτας κ. Γεώργιος Φάβας, ο Διοικητής του Πολεμικού Μουσείου Καλαμάτας Τχης κ. Χρήστος Κορομηλάς, ο Διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας Αστυνομικός Δ/ντής κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Αναστάσιος Δεληγιάννης, ο Διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου της Χαλκίδας κ. Παναγιώτης Ιατρέλλης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κυπαρισσίας κ. Γιάννης Μερκούρης και η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Νομού Μεσσηνίας «Η Ιωνία» κα Φωτεινή Κοτσογλανίδη.

Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ο Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, παρουσίασε μια ξεχωριστή διάλεξη με θέμα: «Η Δημοκρατία του 1974: Θεσμικοπολιτικά χαρακτηριστικά μιας ιστορικής τομής», προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού. Στο τέλος του Συνεδρίου, έγινε αναφορά στο θέμα του επόμενου, του Ζ΄ Πανελληνίου Φοιτητικού Συνεδρίου Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, που θα λάβει χώρα στις 16 και 17 Μαΐου 2025, με θέμα: «200 χρόνια από τη διεξαγωγή της μάχης στο Μανιάκι και 100 χρόνια από την αλματώδη ανάπτυξη της πόλης της Καλαμάτας». Στη συνέχεια, απονεμήθηκαν οι Βεβαιώσεις των Εισηγητών, των Εθελοντών και των Ακροατών στους συμμετέχοντες. Τα 50 χρόνια από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο (20 Ιουλίου 1974) αποτελούν ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην ιστορία του Σύγχρονου Ελληνισμού, γεμάτο συναισθηματικά φορτία, κρίσιμες διαπιστώσεις και πολλά διακυβεύματα που σήμερα μας γεμίζουν με στοχαστικότητα, ελπίδα και αισιοδοξία!

Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου ήταν οι: Αθανάσιος Κατσής, Καθηγητής - Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Θανάσης Χρήστου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ρόϊδω Μητούλα, Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής του ΑΠΘ - Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Θανάσης Διαμαντόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Ανδρονίκη Μακρή, Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ιωάννα-Σουλτάνα Κοτσώρη, ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Νικόλαος Κουτσολίας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Νικόλαος Μισολίδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Χορηγοί του Συνεδρίου

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες Θεωρήσεις και Προοπτικές». Φίλιππος Μπάμης, Δικηγόρος, Οικονομολόγος, Απόφοιτος ΠΜΣ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, τ. Δήμαρχος Οιχαλίας και Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων της Μαρίας Κάλλας».