Δευτέρα, 01 Ιουλίου 2024 08:40

“Ευοί-Ευάν”: Μοναδικές παραστάσεις με αρχέγονα δρώμενα και χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων (βίντεο-φωτογραφίες)

“Ευοί-Ευάν”: Μοναδικές παραστάσεις με αρχέγονα δρώμενα και χορούς από το Λύκειο Ελληνίδων (βίντεο-φωτογραφίες)

Αρχέγονα δρώμενα και χορούς σε δύο μοναδικές μουσικοχορευτικές παραστάσεις με τίτλο “Ευοί-Ευάν” παρουσίασε το Σαββατοκύριακο τo Λύκειον των Ελληνίδων Καλαμάτας, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

350 χορευτές, μουσικοί και χορωδοί επί σκηνής, σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, παρουσίασαν λαϊκά έθιμα διονυσιακής προέλευσης, με συμβολικές μιμήσεις, κινήσεις, χορούς, τραγούδια και ενδυματολογικούς κώδικες που έχουν σαν στόχο τη γονιμότητα και την ευημερία, δρώμενα που αποτελούν την επιτομή του λαϊκού πολιτισμού που καταφέρνει να επιβιώνει ατόφια μέσα στους αιώνες.

Το κοινό της Καλαμάτας έδωσε βροντερό παρών και στις δύο βραδιές, κάνοντας λόγο για μια πραγματική υπερπαραγωγή όπου μόνο το Λύκειον Ελληνίδων Καλαμάτας μπορούσε να υποστηρίξει. Οι εναλλαγές σε χρώματα, φώτα και εικόνες κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον, σε μια παράσταση που κέρδισε το παρατεταμένο χειροκρότημα.

Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας Τζίνα Καρέλια, αναφέρθηκε στον τίτλο της παράστασης “Ευοί-Ευάν”, ο οποίος έχει να κάνει με τη Διονυσιακή κραυγή. «Σημαίνει να χαίρεστε και να ζείτε όμορφα» σημείωσε, τονίζοντας πως η παράσταση αφιερώθηκε σε παραδοσιακά δρώμενα Διονυσιακής προέλευσης. Η ίδια, γνωστοποίησε πως οι πρόβες διήρκησαν πολλούς μήνες ώστε το αποτέλεσμα να ανταμείψει και τους συντελεστές αλλά και το κοινό.

Στις παραστάσεις συμμετείχε η χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Κ., η παραδοσιακή χορωδία του Λ.Ε.Κ. «Καλλιστώ» υπό τη διεύθυνση της Κατερίνας Παπαδοπούλου, μέλη των παιδικών και εφηβικών τμημάτων του Λ.Ε.Κ. και 11μελής ορχήστρα. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων η κα Βικτωρία Καρέλια, ο πρώην περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος της “Φάρις” Σωτήρης Κριτσωτάκης και ο Αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς. 

Τ.Αν.