Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2015 16:34

Κίνηση και λόγος από τη Μέντη Μέγα

Μια βαθιά ψυχαναλυτική παράσταση είδαν οι φίλοι του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καλαμάτας την Τρίτη το βράδυ από τη Μέντη Μέγα, με τίτλο "Transforming me" στο στούντιο του Μεγάρου. 

Το έργο στηρίχθηκε αρχικά στο λόγο και στην κίνηση που ερχόταν σταδιακά, ως προσομοίωση φανταστικών αντικειμένων ή προεκτάσεων του σώματος. Στη συνέχεια οι κινήσεις γίνονταν πιο έντονες, επαναλαμβανόμενες, μέχρι που η χορογράφος άρχισε να χρησιμοποιεί το γραπτό λόγο, στο πίσω μέρος του γκρίζου σκηνικού της. 

Οι λέξεις της, προσεκτικά επιλεγμένες, αλλά και ο δισταγμός της εμφανής, για το αν με την παράσταση αυτή υπερεκτίθεται στο κοινό.  

Τι φοβόταν να δείξει; Παλιά τραύματα ίσως; Λάθη, αδιέξοδα; Δηλώνει λίγο μετά πως το "όχι" θα προσπαθήσει να το κάνει "ίσως". Και θα το κάνει, ξεκινώντας πάλι την κίνηση. Σπασμωδικά στην αρχή, πιο σταθερά μετά. Η κίνηση θα γίνει χορός, πιο μελωδικός, πιο ήπιος και "μαλακός". Ισως και πιο αισιόδοξος.

"Change". Η αλλαγή θα έρθει, αναπόφευκτα. Θα σημαίνει όμως την εξέλιξη, την ελπίδα, τον ξεσηκωμό; Η' θα βάλει το υποκείμενο να μαζοποιηθεί μέσα στο σύνολο, στον όχλο; Γιατί όμως όλα είναι τόσο δύσκολα μέχρι στιγμής; Τι είναι αυτό που δεν κολλάει; Που δεν βοηθά στο να πάνε τα πράγματα "κατ' ευχήν"; Μήπως είναι η δυαδικότητα που όλοι έχουμε μέσα μας, οι δύο πλευρές που μας τραβάνε τη μία από εδώ και την άλλη από την αντίθετη; Η διαφορετικότητα; Το παιδί και ο ενήλικας που αρνείται να μεγαλώσει; Πόσο κουραστικό αυτό το διηνεκές "μπαλατζάρισμα". Και πόση εξάντληση προκαλεί... 

Ετσι είναι όμως η διαδικασία της μεταμόρφωσης, της αλλαγής, άρα και του "Transforming me". Δύσκολη, επίπονη, αλλά με διαρκές ενδιαφέρον. Και με τη ματιά της Μέντης Μέγα, με χιούμορ.

Γ. Σαρ.