Κυριακή, 14 Οκτωβρίου 2018 08:32

Κυκλοφόρησε “Η σκιά” του Γιάννη Δριμή, 12 χρόνια μετά τον θάνατό του

Γράφτηκε από τον

«Η σκιά» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιάννη Δριμή από το Κοπανάκι, το οποίο αφηγείται μια συγκλονιστική ιστορία που έχει διαδραματιστεί στα χωριά της περιοχής και έχει να κάνει με την «τιμή» της γυναίκας.

Ενα θέμα που μερικές δεκαετίες πίσω είχε ιδιαίτερη σημασία και αξία για πολλές οικογένειες και ιδιαίτερα στις μικρές κλειστές κοινωνίες των χωριών. Οπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, ο νόμος της «ηθικής» ήταν ιδιαίτερα σκληρός, όμως οι τύψεις και το αίμα συνήθως έριχναν βαριά τη σκιά του στα πρόσωπα που πρωταγωνιστούσαν… Το βιβλίο εκδίδεται μετά το θάνατο του συγγραφέα του, ο οποίος πέθανε το 2006, από την κόρη του Χριστίνα η οποία βρήκε το χειρόγραφο του πατέρα της και αποφάσισε να το εκδώσει.

Ο Γιάννης Δριμής γεννήθηκε στο Κοπανάκι το 1930, τελείωσε το Γυμνάσιο Μελιγαλά ως αριστούχος και στη συνέχεια αποφοίτησε από την Ανωτέρα Σχολή του ΟΤΕ όπου εργάστηκε για 35 χρόνια ως ανώτερο στέλεχος. Το συγκεκριμένο βιβλίο δεν είναι το μοναδικό του έργο, καθώς έχει εκδώσει το διήγημα «Η αρραβωνιαστικιά» το 1978 και το μυθιστόρημα «Μέσα από τα τείχη» το 1984.

Από την πλευρά της η Χριστίνα Δριμή σημειώνει για την έκδοση του βιβλίου: «Μετά τον θάνατο του πατέρα μου, βρήκα ένα εξαιρετικά ρεαλιστικό ανέκδοτο μυθιστόρημά του. Το διάβασα, με συγκλόνισε, το έκλεισα και μετά από καιρό αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Οι εκδόσεις "Πεδίο/Ελληνικά Γράμματα" το αγκάλιασαν και προχώρησαν στην έκδοση. Είναι μια αληθινή ιστορία που εκτυλίσσεται στη σκληρή κοινωνία της ελληνικής επαρχίας του 1950, με τίτλο "Η σκιά". Η "τιμή" του κοριτσιού, υπέρτατη αξία και υποχρέωση! Από αυτήν εξαρτάται η υπόληψη της οικογένειας. Τι θα συμβεί όταν αυτή η "τιμή" κηλιδωθεί; Ποιο πρέπει να είναι το τίμημα; Το θέμα αυτό έχει σακατέψει την ψυχή του λαού μας και δεν μπορεί να αμβλυνθεί απ’ τη συχνότητά του και πολύ περισσότερο να γίνει στοιχείο της κοινωνικής μας παράδοσης, ούτε να θεωρηθεί πως ρυθμίστηκε οριστικά και πάει, με κάποιες μόνο θεσμικές αλλαγές στο οικογενειακό μας δίκαιο. Η στιγμή που η Ελληνίδα θα πάψει να σφάζεται για «λόγους τιμής» είναι μακριά ακόμη και θα ’ρθει τότε μόνο όταν οι σημερινές δειλές θεσμικές αλλαγές γίνουν και δομικές και στέρεες. Ως τότε, χρέος για τον καθένα που νοιάζεται τούτον τον τόπο είναι να πολεμήσει την κοινωνική μας αρρώστια, που κάποιοι «σοφοί» μας την βάφτισαν «έγκλημα τιμής», λες και είχε, ή πρόκειται ν’ αποκτήσει ποτέ, το έγκλημα τιμή! Γίνεται ένα με τους τραγικούς του ήρωες, μπαίνει στον ρόλο του καθενός και περιδινίζεται μαζί του στην αβάσταχτη δοκιμασία του, περνώντας διαδοχικά απ’ την αγωνία στην παραφροσύνη, απ’ τον ξεπεσμό στο έγκλημα κι από τη μεταμέλεια στην αυτοκαταστροφή. Υποφέρει, αναλώνεται, κινδυνεύει να διαρρήξει μόνος του το ύστατο όριο της ψυχικής του αντοχής, μα επιμένει να παρακολουθήσει αυτό το δράμα. Ως το τέλος! Κι ύστερα, αδυσώπητος στην απόφασή του κι ανελέητος στην τιμιότητά του, μας γυρίζει μία μία τις σελίδες του βιβλίου του και μας αναγκάζει να το δούμε!».

Το βιβλίο μπορεί να το βρει κανείς στις εκδόσεις “Πεδίο ΑΕ-Ελληνικά Γράμματα” (Στοά του Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5, τηλ. 210 3229620), αλλά και από τη Χριστίνα Δριμή (τηλ. 6977-212912), όπως και στα τοπικά βιβλιοπωλεία.

 

Κ.Μπ.