Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 08:15

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Άνεμος της Ελευθερίας» (Βίντεο+φωτο)

Γράφτηκε από την
Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Άνεμος της Ελευθερίας» (Βίντεο+φωτο)

Ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της ταινίας «Ο Άνεμος της Ελευθερίας» με σκηνές από το Ιστορικό κέντρο Καλαμάτας και τον Ναό των Αγίων Αποστόλων όπου κηρύχθηκε σύμφωνα με την παράδοση η έναρξη του επαναστατικού αγώνα στη Μεσσηνία και η απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου 1821.

Η ταινία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλαμάτα 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας», όπου υλοποιείται με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε ρόλο συντονιστή, της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας «Φάρις» και της κινηματογραφικής εταιρείας «Viewmaster Films A.E.». 

Πρόκειται για ένα μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους το οποίο θα αφηγείται τα γεγονότα του 1821 σε πολυδιάστατο επίπεδο ξεκινώντας από την προεπαναστατική περίοδο και φτάνοντας στην απελευθέρωση της Καλαμάτας τον Μάρτιο του 1821. Η ταινία θα προβληθεί σε Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα διανεμηθεί στις αίθουσες όλης της χώρας και θα μεταδοθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση. Είναι η μοναδική μεγάλη σύγχρονη παραγωγή με θεματολογία το 1821, στην οποία για πρώτη φορά θα καταγραφούν κινηματογραφικά η καθημερινότητα και οι συνήθειες των Ελλήνων κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο του 1821. Η παραγωγή θα αποτελέσει ορόσημο για την Καλαμάτα, αλλά και ολόκληρο το Νομό, καθώς είναι ένα έργο με πολιτιστικό, ιστορικό, ερευνητικό, αλλά και εορταστικό χαρακτήρα το οποίο μεταφέρει από το χτες στο σήμερα τα ιδεώδη της αγωνιστικότητας και της ελευθερίας.

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκος Ζαχαριάς η ταινία θα είναι έτοιμη τον ερχόμενο Μάρτιο και η πρώτη προβολή θα γίνει στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Η ταινία, ένα από τα παραδοτέα του προγράμματος «Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας», παρακολουθεί τη δράση του Ιωάννη Φίλωνα, ενός επινοημένου ανώτερου στελέχους της Φιλικής Εταιρείας, στην προεπαναστατική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στη Μεσσηνία και τη Μάνη. Μέσα από την ιστορία του Φίλωνα, που ταξιδεύει με το προκάλυμμα ενός εμπόρου, και τη δράση του ως Φιλικού, παρουσιάζονται πληροφορίες για την κοινωνία των αρχών του 19ου αιώνα καθώς και για την οικονομία, την καθημερινή ζωή, τις κυρίαρχες ιδέες και αντιπαραθέσεις της εποχής· όλα προϊόν σχετικής ενδελεχούς ιστορικής έρευνας. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, και κατά ένα μεγάλο μέρος είναι εμπνευσμένο από τη δράση του Χριστόφορου Περραιβού της Φιλικής Εταιρίας. Δηλαδή εκείνου του Φιλικού που ταξίδεψε στην Πελοπόννησο πριν την επανάσταση με σκοπό να συμφιλιώσει τις Μανιάτικες οικογένειες και συνακόλουθα να προετοιμάσει το έδαφος για την απελευθέρωση των Ελλήνων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή: Γιώργος Κυριάκος - Κώστας Λαμπρόπουλος, Σκηνοθεσία: Στέλιος Χαραλαμπόπουλος, Σενάριο: Αντώνης Τολάκης, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Δημήτρης Κορδελάς, Σκηνικά: Μιχάλης Σδούγκος, Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα, Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Τιμολέων Παπαδόπουλος, Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννης Αναστασάκης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Λευτέρης Τσάτσης, Ιωσήφ Πολυζωίδης. Εμφανίζονται οι Ιστορικοί: Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Όλγα Κατσιαρδή- Hering.

Δείτε βίντεο από τα γυρίσματα:


NEWSLETTER