Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 21:10

30 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού το φετινό, επετειακό πρόγραμμα (βίντεο+φώτο)

30 χρόνια Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: Αφιερωμένο στους καλλιτέχνες του χορού το φετινό, επετειακό πρόγραμμα (βίντεο+φώτο)

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει 19 συνολικά παραγωγές δέκα ομάδων από την Ελλάδα και εννέα από το εξωτερικό, θα γιορτάσει την επέτειο των 30 χρόνων του το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου, κορυφαίοι χορευτές και συγκροτήματα θα “πλημμυρίσουν” με ρυθμό την Κεντρική και την Εναλλακτική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων η Τρίπολη, η Πύλος και το Ναύπλιο. Συνώνυμο με την εξέλιξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα, το Kalamata International Dance Festival, όντας αφιερωμένο φέτος στους καλλιτέχνες του χορού, συμπληρώνει 3 δεκαετίες σταθερής και αδιάλειπτης παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα, έχοντας θεσμοθετηθεί ως η κορυφαία διοργάνωση σύγχρονου χορού στη χώρα αλλά και μία από τις πιο σημαντικές διοργανώσεις χορού στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της επετειακής 30ης διοργάνωσης, ενώ έγινε και μια συγκινητική σύντομη τοποθέτηση από τις προηγούμενες καλλιτεχνικές διευθύντριες του θεσμού.

400.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟ KDF ME «ΠΑΡΑΘΥΡΟ» ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ

«Το ΥΠΠΟ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στηρίζει το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το οποίο είναι η σημαντικότερη δράση σύγχρονου χορού της χώρας. Το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα 30 χρόνια να καταξιωθεί πλήρως στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, όντας ένας από τους σημαντικότερους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ακολουθώντας τον προγραμματισμό μας με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Καλαμάτας, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης, το ΥΠΠΟ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, συνεισφέρει 400.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 1,2 εκατ. ευρώ τα τρία χρόνια που είναι η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπογραμμίζοντας πως για τη φετινή επετειακή εκδήλωση, αν χρειαστεί, θα δοθούν περισσότερα χρήματα. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, έκανε λόγο για ένα φωτεινό φάρο πολιτισμού, που διαμορφώνει το μέλλον του με αγάπη, πάθος και αποφασιστικότητα. «Το φετινό πρόγραμμα, αντικατοπτρίζει την εξέλιξη του Φεστιβάλ, προσφέροντας μια εμπειρία που ξεπερνά τα όρια του χορού» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η επέτειος αυτή αποτελεί ευκαιρία ώστε να εορταστεί η ιστορία του θεσμού, το δυναμικό παρόν του και να σχεδιαστεί το μέλλον του. Ο ίδιος, υπενθύμισε πως το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν το μόνο που πραγματοποιήθηκε κατά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, συνεχίζοντας αλώβητο το ταξίδι του στο χρόνο. Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, στάθηκε στην μεγαλύτερη εξωστρέφεια του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να δει παραγωγές διεθνούς επιπέδου. Ο κ. Πτωχός δήλωσε πως η συνεργασία της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Δήμο Καλαμάτας θα ενισχυθεί περαιτέρω, προκειμένου το Φεστιβάλ να ανέβει και άλλα επίπεδα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ

«Είναι πολύ σημαντικό το ότι ένα διεθνές φεστιβάλ χορού διεξάγεται στην Καλαμάτα και όχι στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Το λέω αυτό γιατί οι περισσότερες μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται στα μεγάλα αστικά κέντρα κι ένας από τους στόχους που έχουμε θέσει με την υπουργό Πολιτισμού είναι να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε πολλούς σημαντικούς θεσμούς αλλά και δράσεις εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. Και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις» είπε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας. Εν συνεχεία, ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τις προηγούμενες καλλιτεχνικές διευθύντριες του θεσμού. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό, τίποτα που να σε γεμίζει τόσο πολύ όσο να βλέπεις κάτι που με τόσο τόλμη, κόπο και προσπάθεια που ξεκινήσαμε 30 χρόνια πριν, προχωρεί και ανθίζει. Εύχομαι να γιορτάζουμε για δεκαετίες ακόμα αυτό το τόσο σπουδαίο φεστιβάλ. Τώρα, μπορώ να πω πιο εύκολα από όταν ήμουν εγώ διευθύντρια, ότι στο εξωτερικό αποτελεί κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό, όχι μόνο του χορού», υπογράμμισε η Βίκυ Μαραγκοπούλου, επί 21 έτη καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. «Εδώ και 30 χρόνια το Φεστιβάλ παίζει σημαντικό ρόλο στο πώς αντιλαμβανόμαστε το χορό στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, αποδεικνύει εμπράκτως πως οι άνθρωποι και οι θεσμοί που στηρίζουν μια τέτοια διοργάνωση, όταν μπορούν να συνεργαστούν με επιτυχία, καταφέρνουν να ξεπερνούν τους γεωγραφικούς περιορισμούς και η κατεύθυνση να είναι διεθνής», επισήμανε η Κατερίνα Κασιούμη που συνέχισε την καλλιτεχνική διεύθυνση για άλλα δύο χρόνια. Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα γνωστοποίησε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, πως το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται στους καλλιτέχνες της κίνησης, στους καλλιτέχνες που εργάζονται καθημερινά με το σώμα τους, που αναμετρώνται με τους περιορισμούς αλλά και τις ανεξάντλητες δυνατότητες του χορού. «Αφιερώνεται σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δύσκολο δρόμο της τέχνης του χορού, ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, υπηρετώντας μια από τις αρχαιότερες μορφές έκφρασης» σχολίασε μεταξύ άλλων, συμπληρώνοντας τα εξής: «Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας αφιερώνεται επίσης σε όλα τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους που έρχονται ίσως για πρώτη φορά σε επαφή με το χορό, που ήδη χορεύουν ή που ονειρεύονται μια μέρα να ανέβουν στη σκηνή. Αυτοί είναι το μέλλον». H ίδια, ενημέρωσε πως στη φετινή διοργάνωση θα φιλοξενηθούν σπουδαίοι καλλιτέχνες που εκπροσωπούν όλο το φάσμα της σύγχρονης χορευτικής δημιουργίας. «Ολοι αυτοί οι καλλιτέχνες, συμμέτοχοι της συλλογικής ζωής, μέλη του κύκλου της γέννησης, της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, μοιράζονται μεταξύ τους, και με το κοινό, τη φωτιά της δημιουργίας» παρατήρησε.

Οι καλλιτέχνες εξωτερικού που φιλοξενούνται φέτος στο Φεστιβάλ προέρχονται από Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Γαλλία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, Σλοβακία και Μοζαμβίκη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη και ενσωματώνουν στην αφήγησή τους θέατρο, ζωντανή μουσική και ψηφιακά μέσα. Από τις 5 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Καλαμάτας, ενώ φέτος το κοινό θα δει ξανά το πολυαναμενόμενο “Art within One” που καταλήγει κάθε χρόνο σε ένα δυνατό dance battle με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΠΑΛΕΤΟ ΤΗΣ ΕΣΣΗΣ

Tο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Καλλιτεχνικής Διευθύντριάς του Λίντας Καπετανέα και του Δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Γ. Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δημήτρη Πτωχό, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας ΦΑΡΙΣ Σωτήρη Κριτσωτάκη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΦΑΡΙΣ. Το 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ανοίγει το πρόγραμμά του στις 12.07 στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με την παρουσίαση δύο έργων σε μία παράσταση, το Midnight Raga του σπουδαίου Γερμανού χορογράφου Marco Goecke (Μάρκο Γκόοκ) και το I’m afraid to forget your smile των Ολλανδών αδερφών Imre & Marne van Opstal με το Κρατικό Μπαλέτο της Έσσης (Hessisches Staatsballett). Ο πολυβραβευμένος χορογράφος Marco Goecke ο οποίος έχει παρουσιάσει περισσότερα από 60 έργα τα τελευταία χρόνια, φημίζεται για τον τρόπο με τον οποίο ερευνά το φάσμα της ανθρώπινης κίνησης. Το Midnight Raga, με αφετηρία του την κλασική ινδική μουσική, και ιδιαίτερα τις συνθέσεις του Ravi Shankar και τις βαριές ενδυμασίες από μπλε μετάξι, αποτελεί ένα έργο έντονων συναισθημάτων που ανιχνεύει τη λειτουργία της ανθρώπινης ψυχής. Μετά την πρεμιέρα της στο Nederlands Dans Theater (NDT 2) το 2017, αυτή η χορογραφία, ειδικά σχεδιασμένη για τους χορευτές που την ερμηνεύουν, παίρνει νέα μορφή στο Hessisches Staatsballett.

Στο δεύτερο μέρος, το I’m afraid to forget your smile των Imre & Marne van Opstal, αποτελεί ένα έργο κατάνυξης, μια ωδή στη θνητότητα και τη δύναμη της ανθρώπινης φύσης απέναντι στο θάνατο. Οι δύο χορογράφοι χρησιμοποιούν την κίνηση και τη φωνή ως μέσο συμπόρευσης αλλά και αντίθεσης για τους έξι χορευτές τους, οι οποίοι συνοδεύονται επί σκηνής από χορωδιακή μουσική για να μιλήσουν για τη στιγμή της αναχώρησης από τη ζωή. Οι Imre & Marne van Opstal, ανερχόμενα αστέρια της ευρωπαϊκής χορευτικής σκηνής, ξεκίνησαν την καλλιτεχνική τους πορεία ως ερμηνευτές διάσημων ομάδων, όπως το Nederlands Dans Theater (NDT) 1 & 2 και η Batsheva Dance Company, για να μετεξελιχθούν σε πολλά υποσχόμενους χορογράφους για το NDT το 2016. Από τότε, δημιουργούν σταθερά έργα για το NDT και άλλους κορυφαίους φορείς παγκοσμίως. Η παράσταση I’m afraid to forget your smile έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Staatstheater Darmstadt στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Τη μουσική της παράστασης θα ερμηνεύσει ζωντανά η διεθνώς βραβευμένη χορωδία Melifono Extended της Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση της Αθανασίας Κυριακίδου, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας.

Ακολουθεί στις 17.07 το έργο The House of Trouble / Ο Οίκος της Ταραχής της πάντα ανήσυχης Πατρίτσιας Απέργη, παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση που παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξωστρέφεια». Το νέο έργο της ομάδας χορού Αερίτες, με 7 χορευτές επί σκηνής, επιθυμεί να συνομιλήσει με την έννοια της ταυτότητας μέσα από τη βία που ο καθένας μπορεί να υποστεί ή και να ασκήσει, προκειμένου να προσδιορίσει τον εαυτό, τον κόσμο και την ελευθερία του. Πρόκειται για έναν ύμνο στον άνθρωπο, στις επιλογές του, στη διαφορετικότητα και στον αυτοπροσδιορισμό. Είναι η έναρξη ενός show που φτιάχνεται προκειμένου να θαυμάσουμε το διαφορετικό, που τολμάει να βάζει στο κέντρο του προβολέα ό,τι δεν αποτελεί «μέσο όρο» και που υπάρχει για να μας θυμίζει το μεγαλείο και την ομορφιά κάθε σώματος, κάθε ύπαρξης.

Στις 20.07 και 21.07, για δεύτερη φορά μετά την πρώτη του εμφάνιση στην Καλαμάτα απ’ όπου ξεκίνησε την παγκόσμια περιοδεία του έργου BKLDOG, ο βραβευμένος με βραβείο Olivier Βρετανός χορογράφος Botis Seva και η ομάδα του Far From the Norm επιστρέφουν στο Φεστιβάλ για να παρουσιάσουν το πιο πρόσφατο έργο τους Until We Sleep. O Βotis Seva, o πιο επιδραστικός καλλιτέχνης στο σύγχρονο χορό σήμερα, αποτελεί φαινόμενο καλλιτέχνη απεριόριστης συναισθηματικής νοημοσύνης, πρωτοποριακής, απαιτητικής και εξαντλητικής σωματικότητας αλλά και απαράμιλλης εργατικότητας που εμπνέει τις σύγχρονες γενιές χορευτών και χορογράφων. Η δουλειά του, γεμάτη άθλους, βαθιά πολιτική και ποιητική, είναι επηρεασμένη εκτός από τους κώδικες του σύγχρονου χορού, το σωματικό θέατρο, την χιπ χοπ και μαύρη κουλτούρα. Στο ατμοσφαιρικό έργο Until We Sleep, 7 χορευτές επί σκηνής περιγράφουν τον εφιάλτη μιας μοναχικής γυναίκας υπό την πίεση του ηγετικού της ρόλου να οδηγήσει μια περιπλανώμενη κοινότητα μέσα από αλλεπάλληλες δοκιμασίες.

BLACK BOX - ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Στο Black Box φέτος φιλοξενούνται 5 παραγωγές, 2 Ελλήνων και 3 ξένων χορογράφων.

Το πρόγραμμα ανοίγει στις 12.07 η Αθανασία Κανελλοπούλου με το έργο TWO — MATTERS OF EXISTENCE. Το νέο χορογραφικό έργο της Κανελλοπούλου που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας A few moments of gaze που εστιάζει στο γυναικείο βλέμμα. Μέσα από τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας, δύο δυνατές ερμηνεύτριες, η Μαρία Φουντούλη και η Λία Χαμηλοθώρη διαπλέκονται, ψιθυρίζοντας ακατάληπτα λόγια, σε μια βαθιά υπαρξιακή σχέση αρμονίας, συμπόρευσης, εξουσίας και επιβολής. Μια αντανάκλαση των επιθυμιών, ενορμήσεων και φόβων που βασίζονται στη μνήμη του σώματος, στα όνειρα και σε αυτό που συνιστά το γυναικείο, ανθρώπινο σώμα.

Στις 13.07 και 14.07 ακολουθεί το έργο TERRANOVA | hidden link του Ιταλού χορογράφου Diego Tortelli και της Γερμανίδας δραματουργού Miria Wurm που είναι αφιερωμένο στη μη λεκτική επικοινωνία. Ο Tortelli, με πολύ σημαντικές διακρίσεις και διεθνείς συνεργασίες στο ενεργητικό του, εμπνέεται από τα μυκήλια που επιτρέπουν στα φυτά να επικοινωνούν μεταξύ τους από μεγάλες αποστάσεις δημιουργώντας ένα αόρατο δίκτυο επικοινωνίας, με τη δύναμη να αλλάζουν το περιβάλλον μας αλλά και εμάς τους ίδιους.

Στο έργο ΧΙΛΙΑ που θα παρουσιαστεί στις 16.07, ο διεθνούς φήμης Χάρης Γκέκας του οποίου τα έργα έχουν παρουσιαστεί στα μεγαλύτερα θέατρα και φεστιβάλ της Ευρώπης, εμπνέεται από το φιλοσοφικό έργο ΧΙΛΙΑ ΠΛΑΤΩΜΑΤΑ των Gilles Deleuze και Félix Guattari. Εξερευνώντας τις έννοιες της επανάληψης και της διαφοροποίησης, το έργο ανιχνεύει την ικανότητα αποδοχής της προσωπικής μεταμόρφωσης και μιας άγνωστης ελευθερίας. Ποιες συνθήκες και ποιες θυσίες επιτρέπουν να κατακτηθούν αυτά τα πολυπόθητα ιδανικά;

 Στις 18.07 και 19.07 ακολουθεί η πολυαναμενόμενη παρουσίαση του ανακοινωθέντος ως τελευταίου έργου του Josef Nadj με τίτλο Full Moon, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. Το έργο Full Moon, που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Χορού του Montpellier τον Ιούνιο του 2024, συγκεντρώνει επτά χορευτές και μαζί τους τον Josef Nadj επί σκηνής. Το έργο, μέσα από το ρυθμό των σεληνιακών φάσεων, τον κόσμο της μαύρης αμερικανικής jazz, από τις αρχικές της μορφές των blues και των spirituals, αλλά και τη χρήση μαριονέτας, επιστρέφει στα κυρίαρχα σύμβολα του αφρικανικού πολιτισμού. Το φεγγάρι στον τίτλο είναι μία αναφορά στο σύμπαν και τον σχηματισμό του, στη διαδικασία δηλαδή που προαναγγέλλει και προετοιμάζει την εμφάνιση της ζωής. Συνδέεται με την ανανέωση και τη μεταμόρφωση. Η παρουσία της μαριονέτας, του «ανθρώπου-κούκλας» δίπλα στους ζωντανούς, είναι μία υπενθύμιση πως καμία δημιουργία δεν είναι ποτέ τέλεια και ότι επιβάλλεται να αποδεχτούμε την ατέλεια αυτή ως κανόνα του παιχνιδιού.

Στις 20.07 και 21.07 το πρόγραμμα του Black Box ολοκληρώνεται με την ομάδα της Καταλανής Lali Ayguadé η οποία παρουσιάζει το έργο Runa, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ισπανίας και του Ινστιτούτου Θερβάντες. Δύο άνθρωποι ερευνούν τα ερείπια, προσπαθώντας να φανταστούν ξανά αυτό που κάποτε υπήρξε. Το έργο αναδεικνύει την ομορφιά του εύθραυστου παρελθόντος και αναζητά αυτό το ελάχιστο που απομένει για εμάς στο παρόν.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Στο πρόγραμμα της Κεντρικής Πλατείας της Καλαμάτας, στο καθιερωμένο ραντεβού στις 21:00, θα παρακολουθήσουμε συνολικά 11 υπαίθριες παραστάσεις από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Από τις 12 μέχρι τις 20 Ιουλίου θα δούμε με σειρά εμφάνισης:

12.07: Το έργο APPROACH 17. OPENING του Yoann Bourgeois με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου. 

13.07: Το ντουέτο των Edivaldo Ernesto και Εύας Γεωργιτσοπούλου, PRESSURE WAVE 

14.07: Το έργο ΔΙΑΦΑΝΗ της Μαρίας Φουντούλη και το έργο RE B OU N D της Μαρίας Μανουκιάν 

15.07: Το έργο ECSTATIC APORIA από το 2ο έτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) σε χορογραφία Χάρη Γκέκα 

16.07: Το έργο FANTASTIC, ISN’T IT? της Ελευθερίας Ηλιοπούλου και το έργο THE DANCE OF CHANGE του Peter Jasko 

17.07: Το έργο ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΑΣ των Αλέγιας Παπαγεωργίου και Μαρίας Μπρέγιαννη 

18.07: ART WITHIN ONE, το dance battle με μονόλεπτους αυτοσχεδιασμούς με την παρουσία DJ και με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens

19.07: Το έργο I USED TO WANT TO BE A SUPERHERO του Κώστα Phoenix & Chaotic Universe. 

20.07: Tο έργο MODULUS OF RESILIENCE της Ηρώς Κόντη και το έργο LIGHEA του Thomas Martino.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξακτίνωσης του Φεστιβάλ στην Πελοπόννησο με τίτλο ΧΟΡΟΣ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ που υλοποιείται φέτος για τέταρτη χρονιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί στις 13.07 και στις 15.07 σε δημόσιους χώρους των πόλεων της Τρίπολης και του Ναυπλίου το έργο APPROACH 17. OPENING του Γάλλου Yoann Bourgeois. 

Στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας του Φεστιβάλ με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, στις 14.07 θα παρουσιαστεί στην Πύλο το έργο APPROACH 17. OPENING του Γάλλου Yoann Bourgeois σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλου-Νέστορος, ενώ στις 21.07 θα παρουσιαστούν στην Navarino Agora, Navarino Waterfront της Costa Navarino τα έργα MODULUS OF RESILIENCE της Ηρώς Κόντη και LIGHEA του Thomas Martino. Επίσης, στις 14.07 θα διοργανωθούν δύο εργαστήρια κίνησης: ένα εργαστήρι για γονείς και παιδιά από τη Βιτόρια Κωτσάλου στην Costa Navarino και ένα εργαστήρι κίνησης για ενήλικες άνω των 50 ετών από την Πηνελόπη Μωρούτ στο Μουσείο Πάνου & Ηλία Ηλιόπουλου στα Φιλιατρά

Η εκδήλωση Αrt within One φέτος θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens. H εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και είχε μεγάλη ανταπόκριση σε κοινό και καλλιτέχνες, θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18.07. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα από μια διαδικασία ζωντανής μάχης να συνομιλήσουν χορευτικά με τους συναδέλφους τους και να δείξουν στην καλλιτεχνική κοινότητα την προσωπική τους προσέγγιση στην κίνηση μέσα σε ένα λεπτό, ενώ το κοινό αναδεικνύει τον αγαπημένο του χορευτή/χορεύτρια. 

Tο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται για πέμπτη συνεχή χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το οποίο, στις 15 Ιουλίου, διοργανώνει στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, εικαστικό εργαστήρι με τίτλο Δώσε ρυθμό στη γλυπτική, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Σε αυτό το εργαστήρι που εμπνέεται από το σώμα ως μέσο έκφρασης, οι κινήσεις του χορού μετατρέπονται σε δυναμικά γλυπτά. Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της Βίβιαν Εμμανουηλίδου και της Δάφνης Κουρή, θα δημιουργήσουν μια γλυπτική εγκατάσταση εμπνεόμενα από σκηνές της καθημερινής ζωής στην αρχαιότητα, όπως αποτυπώνονται στα πήλινα αγγεία των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, παρατηρώντας τις μορφές των χορευτών και τον τρόπο που αποδίδονται οι κινήσεις τους. 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

To εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει: 

  • Το ετήσιο πρόγραμμα Keep Dancing για μαθητές χορού της Καλαμάτας σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας,
  • Το εντατικό πρόγραμμα για επαγγελματίες κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ
  • Εργαστήρια χορού και κίνησης για το ευρύ κοινό όλων των ηλικιών και τα ΑμεΑ επίσης κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. 

Το πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα λάβει χώρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ αποτελείται από 3 σεμινάρια και 2 masterclasses τα οποία θα καλύψουν συνολικά 52 ώρες διδασκαλίας. 

Ειδικότερα τα σεμινάρια, τα οποία θα λάβουν χώρα στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, είναι τα εξής:

  1. Depth Movement (27 ώρες) με τον Edivaldo Ernesto από τις 12 έως τις 21 Ιουλίου.
  2. Deep Movement consciousness (15 ώρες) με τον Peter Jasko από τις 14 έως τις 19 Ιουλίου.  
  3. Ρεπερτόριο Akram Khan με την Ελπίδα Σκούρου (6 ώρες) στις 12 και 13 Ιουλίου.
  4. Masterclass αυτοσχεδιασμού Fighting Monkey practice (2 ώρες) από την Λίντα Καπετανέα στις 20 Ιουλίου.
  5. Masterclass (2 ώρες) από τους Far From the Norm την ομάδα του Botis Seva στις 21 Ιουλίου

Τα εργαστήρια για το κοινό περιλαμβάνουν ένα εργαστήρι για παιδιά και εφήβους, ένα για γονείς και παιδιά, ένα για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ και είναι τα εξής: 

1) O κόσμος στα πόδια μας - Εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά και νέους από την Βιτόρια Κωτσάλου, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας. 

2) Μεταξύ - Εργαστήρι χορού για γονείς και παιδιά από την Βιτόρια Κωτσάλου στις 6 και 7 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

3) Εργαστήρι κίνησης «50+» από την Πηνελόπη Μωρούτ για ενήλικες, από τις 5 έως τις 9 Ιουλίου στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.  

4) Εργαστήρι χορού για ΑμεΑ από την Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη και την Ειρήνη Κουρούβανη, από τις 12 έως τις 14 Ιουλίου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σε συνεργασία με το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Καλαμάτας (ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ.) 

Οπτική Ταυτότητα του 30ου Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το σχεδιασμό της φετινής οπτικής ταυτότητας του Φεστιβάλ ανέλαβαν οι γραφίστριες Αλίκη Κακουλίδου και Δήμητρα Βασιλάκου από το δημιουργικό γραφείο metoo communication design. Βασικά στοιχεία του σχεδιασμού είναι η έκφραση εορταστικής διάθεσης και ζωντάνιας, ο δυναμισμός, ο πειραματισμός και η ένταση της δημιουργίας.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του προγράμματος: