Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 12:57

Ο Βασίλης Μπισμπίκης στην "Ε" για την παράσταση “Δεσποινίς Τζούλια" (pics)

Γράφτηκε από την
Ο Βασίλης Μπισμπίκης στην "Ε" για την παράσταση “Δεσποινίς Τζούλια" (pics)

 

 

Μια διαφορετική, πιο σκληρή προσέγγιση του κλασικού έργου του Αυγούστου Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλια" θα παρακολουθήσει το κοινό απόψε στο ΔΗΠΕΘΕΚ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Θεατρική άνοιξη στην Καλαμάτα" από τις "Όψεις πολιτισμού".

Περισσότερα αναλύει στην "Ε" ο πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης Βασίλης Μπισμπίκης, για την παράσταση, η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Μηνά Χατζησάββα.

 

- Εχετε ξανάρθει στην Καλαμάτα, με τη "Νύχτα της ιγκουάνα" σε σκηνοθεσία Κοέν. Το έργο εκείνο, έχει κάποιες ομοιότητες με τη "Τζούλια";

"Εχουν ένα κοινό παρονομαστή. Μιλούν και τα δύο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα όριά της. Εχουν ένα σημαντικό κοινό στοιχείο, σχετικά με το πού μπορεί να φτάσει κάποιος για να ανέβει. Μέχρι το πού θα αντέξει κάποιος την ταπείνωση, την εξαθλίωση".

 

- Πώς εντοπίζουμε τους ήρωες του κλασικού έργου του Στρίντμπεργκ, σε ένα γκαράζ στο Βοτανικό; Τι σηματοδοτεί αυτή η τοποθέτηση;

"Ένα αλισβερίσι πιο σκοτεινό, πιο νοσηρό, υποχθόνιο, underground. Στα υπόγεια γκαράζ γίνονται διάφορα σκοτεινά πράγματα, δολοφονίες, βιασμοί, νταλαβέρια με ναρκωτικά … Εκεί με ένα τρόπο απελευθερώνονται και οι ήρωες, γίνονται πιο σκοτεινοί. Ακολουθώντας έναν ακραίο ρεαλισμό, τους φτάνουμε στα άκρα. Επίσης, με την τοποθέτηση αυτή, φέραμε το έργο ακριβώς στο σήμερα, χωρίς να αλλάξουμε καθόλου όμως το κείμενο. Πώς θα μπορούσαν οι 3 ήρωες να ζουν σήμερα; Αυτό προσπαθήσαμε να δείξουμε. Είναι μια ακραία ματιά πάνω στο Στρίντμπεργκ, μια σκληρή παράσταση".

 

- Για κάποιον που δεν έχει δει το "κλασικό" ανέβασμα, αλλά θα δει πρώτη φορά τη δική σας παράσταση, θα την κατανοήσει ακριβώς;

"Δε χρειάζεται να δει και την κλασική του μορφή. Δεν αλλάζει κάτι. Είναι οι ίδιες σχέσεις, η ίδια δραματουργία, τα ίδια γεγονότα συμβαίνουν, απλά οι ήρωες χειρίζονται τα πράγματα όπως και οι σημερινοί άνθρωποι". 

 

- Οι τρεις χαρακτήρες μοιάζουν αρκετά διαφορετικοί ο ένας με τον άλλον. Είναι όμως τελικά έτσι; Η' οι άνθρωποι έχουμε τόσα κοινά πάθη και … ποταπές πλευρές που μας κάνουν ίδιους μεταξύ μας;

"Προφανώς. Πάνω κάτω όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πράγματα αισθάνονται. Ο πολιτισμός, τα φίλτρα που έχει ο καθένας, διαφέρουν. Εν δυνάμει, θα μπορούσαμε να είμαστε τα πάντα, όμως η ηθική, από όπου κι αν αυτή ορίζεται, μας κάνει να μην είμαστε τόσο … πρωτόγονοι". 

 

- Το επόμενο πρωί θα αναδείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο των πρωταγωνιστών; Συμβαίνει συχνά αυτό μετά από μια ματαίωση, μια καταστροφή. 

"Θα δούμε να γίνονται μεγάλες ανατροπές και στο τέλος προφανώς υπάρχει μια παραίτηση και από τους 3 ήρωες. Ο καθένας οδηγείται σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που νιώθουμε σε όλη την πορεία".

 

- Τι σας άφησε η συμμετοχή σας στο φετινό σίριαλ "Η λέξη που δε λες";

"Χαρά, ικανοποίηση, ευτυχία που συμμετείχα στη σειρά που είχε να κάνει με τον αυτισμό. "Ανοίξαμε" αυτό το θέμα στην κοινωνία και με ένα τρόπο απενοχοποιήθηκαν κάποια πράγματα. Ερχεται κόσμος και μου το καταθέτει αυτό, τότε νιώθω μεγάλη συγκίνηση. Το σίριαλ γυρίστηκε σε έναν υπέροχο τόπο, με υπέροχους συνεργάτες". 

Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Χρήστος Νικολόπουλος, τη διασκευή - σκηνοθεσία ο Βασίλης Μπισμπίκης, το σκηνικό χώρο, τα κοστούμια, τη μουσική η ομάδα "Cartel" με τη βοήθεια του Κέννυ Μακ Λέλλαν. Οι στίχοι είναι της Δήμητρας Παπαδήμα από το βιβλίο «Επάγγελμα Παραισθησιολόγος» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2016). Η επιμέλεια της κίνησης ήταν της Αγγέλας Πατσέλη, οι φωτισμοί του Δημήτρη Κουτά. Βοηθοί σκηνοθέτη ήταν οι: Στέλιος Τυριακίδης, Στεφανία Βλάχου. Τις φωτογραφίες promo/αφίσας τράβηξε ο Γιώργος Καπλανίδης και των προβών η Αντιγόνη Μακ Λέλλαν. Ο σχεδιασμός αφίσας ήταν του Πήτερ Οικονόμου, το τρέιλερ της Στέλλας Καρακατσάνη. Η διεύθυνση παραγωγής ήταν της Φαίης Τζήμα και τη τεχνική υποστήριξη των Μιχάλη Κάρλου, Λάμπρου Παπούλια. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ελεονώρα Αντωνιάδου, Βασίλης Μπισμπίκης, Δήμητρα Παπαδήμα. Συμμετέχουν: Νίκος Βαλάσης, Μανώλης Δέφτος, Ελένη Κερολλάρι, Δημήτρης Ξοξάκος, Εφη Σολωμού, Γκρέτα Σπάρου, Θαλειάννα Τσιρίγου (χωρικοί). 

Η παράσταση ανεβαίνει απόψε στις 9 μ.μ. στο ΔΗΠΕΘΕΚ. Τα εισιτήρια κοστίζουν: 13 ευρώ η γενική είσοδος, 10 ευρώ το φοιτητικό - ανέργων. Η είσοδος σε Α.Μ.Ε.Α. είναι δωρεάν.

Η προπώληση γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας (27210 87902), στο βιβλιοπωλείο "Ολα χαρτί" (27210 63690). Για πληροφορίες - κρατήσεις: Χρύσα Αρβανιτίδου (2310 257218). 


NEWSLETTER