Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012 04:51

Με τις καλύτερες εντυπώσεις από Καλαμάτα ο Ν. Ζωιδάκης

Γράφτηκε από την

Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει η Καλαμάτα στον Κρητικό τραγουδοποιό και ερμηνευτή Νίκο Ζωιδάκη, ο οποίος επανέρχεται αύριο Σάββατο στη μουσική σκηνή "Σπονδές". Ο Νίκος Ζωιδάκης αποτελεί ένα φαινόμενο στα σημερινά μουσικά δεδομένα. Με πορεία πάνω από 20 χρόνια στο χώρο, καταφέρνει μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες να κερδίζει χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, η νεολαία να τον ακολουθεί όπου κι αν παίζει και να ολοκληρώνει επιτυχημένες περιοδείες στο εξωτερικό. Μόνο η σελίδα του στο Facebook έχει 8.000 φίλους, ενώ τα τραγούδια του "χτυπάνε" εκατομμύρια προβολές!

- Πρώτη φορά έρχεστε στην Καλαμάτα; Τι ρεπερτόριο έχετε ετοιμάσει και ποιοι μουσικοί σας συνοδεύουν;

«Εχω ξανάρθει και έχω αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις από το κοινό καθώς και από τους συμπατριώτες μου που ζουν εδώ. Το πρόγραμμά μας αύριο θα περιλαμβάνει τραγούδια από τη δισκογραφία μου, τραγούδια της Κρήτης, παραδοσιακά τραγούδια γενικά της Ελλάδας, τραγούδια συνθετών όπως ο Μαρκόπουλος, ο Ξαρχάκος, ο Θαλασσινός, ο Νικολάου, και φυσικά πολύ χορευτικό πρόγραμμα από όλη την Ελλάδα. Μαζί μου είναι οι Νεκτάριος Κωστάκης (λαούτο- τραγούδι), Σπύρος Πατάπης (κιθάρα-τραγούδι), Μίλτος Παπαϊωάννου (πλήκτρα-τραγούδι) και Μανώλης Νικολουδάκης (κρουστά)».

- Εχετε γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο πια, για την ενασχόλησή σας με την κρητική παραδοσιακή μουσική. Τρέφετε την ίδια αγάπη και για τις παραδοσιακές μελωδίες άλλων περιοχών της Ελλάδας, π.χ. της Ρούμελης, του Μοριά, της Ηπείρου, του Πόντου; Τα ακούτε ευχάριστα, τα μελετάτε;

«Ακούω και μελετώ όλα τα είδη της μουσικής. Γιατί θέλω να είμαι ενήμερος, αλλά και γιατί από κάθε είδος αποκομίζω στοιχεία που μου είναι χρήσιμα στις δικές μου μουσικές περιπλανήσεις».

- Σε μια εποχή όπου η δισκογραφία πεθαίνει χωρίς αμφιβολία, εσείς... χτυπήσατε πλατινένιο! Το περιμένατε; Πώς σας έκανε να αισθανθείτε το γεγονός;

«Το να κάνεις πλατινένιο δίσκο αυτές τις εποχές μοιάζει με όνειρο. Ενα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όλο τον κόσμο, που με την αγάπη του μου δίνει δύναμη και φτερά να συνεχίσω».

- Εχετε δηλώσει σε συνέντευξή σας πως "ο Κρητικός της ξενιτιάς είναι δύο φορές Κρητικός"... Αυτό το διαπιστώσατε κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης περιοδείας σας στον Καναδά;

«Μόνο όταν στερηθείς τη πατρίδα σου μπορείς να καταλάβεις την αξία της. Είναι φοβερό το συναίσθημα να συναντάς τους συμπατριώτες σου στην ξενιτιά και να νιώθεις ότι τους λυτρώνεις με τη μουσική σου».

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας; Τι άλλο μπορεί να θέλετε να πετύχετε στο μέλλον;

«Τα σχέδια είναι να πάμε σε όσο γίνεται περισσότερα σημεία της Ελλάδας, να παρουσιάσουμε τα τραγούδια από το νέο μου δίσκο "Αγάπη θηλιά". Παράλληλα έχουμε προγραμματίσει εμφανίσεις σε Ευρώπη, Καναδά, Αμερική και Αυστραλία - και φυσικά ετοιμάζουμε και συγκεντρώνουμε υλικό για μια επόμενη δισκογραφική δουλειά».

- Ποιο τραγούδι ή μαντινάδα θα αφιερώνατε στους πολιτικούς της εποχής; Και ποιον στο γυναικείο φύλο;

«Στους πολιτικούς θα αφιερώσω μια μαντινάδα μου, που λέει "Μόνο στα δύσκολα μπορείς να τον ιδείς τον άλλο, στα εύκολα κι ο πιο μικρός κάνει τον πιο μεγάλο". Και στο γυναικείο φύλο: "Για μια γυναίκα έγινε πόλεμος και ειρήνη κι ό,τι σκεφτεί του ανθρώπου ο νους, μπορεί για αυτήν να γίνει..."».

 

[Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη]

Πολυμέσα