Σάββατο, 12 Μαϊος 2012 11:15

Ανδρέας Κανάκης πρόεδρος ΤΕΙ Καλαμάτας: "Αλλαγές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ μακριά από τοπικά μικροσυμφέροντα"

Ανδρέας Κανάκης πρόεδρος ΤΕΙ Καλαμάτας: "Αλλαγές σε ΑΕΙ - ΤΕΙ μακριά από τοπικά μικροσυμφέροντα"

"Οι αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απαιτούν έναν εθνικό νηφάλιο διάλογο, με την προϋπόθεση ότι όλοι θα σκεφθούν το εθνικό συμφέρον και όχι τις μικροκομματικές αντιλήψεις ή τα τοπικά μικροσυμφέροντα". Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στην "Ε" ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας και καθηγητής της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας Ανδρέας Κανάκης.

Ο κ. Κανάκης συμμετέχει στην ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον υπουργό Παιδείας για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου. Είναι της άποψης πως "το υφιστάμενο καθεστώς που σχετίζεται με τη χωροταξική κατανομή των ΑΕΙ στην επικράτεια, με τον αριθμό των λειτουργούντων τμημάτων και την επικάλυψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δεν μπορεί να συνεχιστεί".

"Ασφαλώς και είναι δυνατή η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου" τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Κανάκης και προσθέτει πως "ήδη και τώρα υπάρχει συνεργασία μελών εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ με μέλη Δ.Ε.Π. σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους. Υπάρχουν όμως μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα".

Αναφέρει πως το ΤΕΙ Καλαμάτας θα διεκδικήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος την επιστροφή των χρημάτων που έχασε από το «κούρεμα», εφόσον βελτιωθούν τα οικονομικά του κράτους κι εκφράζει τον προβληματισμό του όσον αφορά στο μέλλον του παραρτήματος του ιδρύματος στη Σπάρτη, λέγοντας πως "συστάθηκε μετά από αφόρητη πίεση που ασκήθηκε από την τότε υπουργό Παιδείας προς τη διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας".

 


- Συμμετέχετε στην επιτροπή που δημιουργήθηκε για τη διευθέτηση θεμάτων που αφορούν στην πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το έργο της οποίας ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. Ποια πιστεύετε πως θα είναι η συνέχεια για την εφαρμογή του νόμου;

"Η επιτροπή στην οποία αναφέρεσθε -ή ορθότερα η ομάδα εργασίας που συστάθηκε από τον υπουργό Παιδείας για να προτείνει τρόπους για την πλήρη εφαρμογή του νόμου 4009/2011, της οποίας είμαι μέλος-, συνεδρίασε μέχρι σήμερα δύο φορές και θα συνεχίσει τις εργασίες της μέχρι και τις 15 τρέχοντος μηνός. Συνεπώς δεν ολοκλήρωσε ακόμη το έργο της και ως εκ τούτου, προς το παρόν, δεν έχω κάτι το συγκεκριμένο για γνωστοποίηση προς την κοινή γνώμη. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι προσωπικά έχω καταθέσει στην επιτροπή δύο κείμενα για συζήτηση. Το ένα από αυτά αφορά σε γενικότερες ρυθμίσεις, σε περίπτωση που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θελήσει να τροποποιήσει διατάξεις του κύριου σώματος του νόμου και το άλλο που αφορά σε άμεσα μέτρα για τροποποίηση μεταβατικών διατάξεων, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του νόμου. Επειδή όμως αυτά βρίσκονται ακόμα υπό την κρίση των μελών της ομάδας εργασίας θεωρώ ότι είναι άκρως αντιδεοντολογικό να κοινοποιήσω το περιεχόμενό τους στην κοινή γνώμη, πριν ακόμη γίνουν γνωστά στον υπουργό Παιδείας".

- Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης είναι μεγάλες και στο χώρο της παιδείας. Πώς βλέπετε το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

"Η οικονομική κρίση της χώρας, η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η συνεχιζόμενη ύφεση, η έλλειψη ελπίδας στο μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών για βελτίωση των πραγμάτων, η πολιτική αβεβαιότητα -ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εκλογές- και η συρρίκνωση των δημοσιονομικών της χώρας έχουν αρνητική επίδραση σ’ όλες τις δραστηριότητες τόσο στους δημόσιους όσο και στους ιδιωτικούς τομείς της οικονομίας, επομένως και στο χώρο της δημόσιας παιδείας και μάλιστα σ’ όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αλλωστε η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ (πανεπιστήμια και ΤΕΙ) για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά δημιουργεί ήδη προβλήματα τόσο στη λειτουργία των ιδρυμάτων όσο και στο επίπεδο εκπαίδευσης των φοιτητών. Τα πράγματα στα ΑΕΙ χειροτερεύουν περισσότερο και από το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας, σαν συνέπεια του μειωμένου προϋπολογισμού του και εφαρμόζοντας και την αναλογία 1:5 στις προσλήψεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν ανανεώνει τις θέσεις του συνταξιοδοτούμενου διδακτικού προσωπικού, με συνέπεια την περαιτέρω μείωσή του.
Αναφορικά με το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να ειπωθεί ότι το υφιστάμενο καθεστώς που σχετίζεται με τη χωροταξική κατανομή των ΑΕΙ στην επικράτεια, με τον αριθμό των λειτουργούντων τμημάτων και την επικάλυψη εκπαιδευτικών προγραμμάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι αλλαγές που επιβάλλεται να γίνουν απαιτούν ένα εθνικό νηφάλιο διάλογο στον οποίο γνώμη πρέπει να εκφράσουν τα πολιτικά κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι επιστημονικές ενώσεις, οι αιρετές περιφέρειες και οι κοινωνικοί εταίροι, με την προϋπόθεση ότι όλοι τους θα σκεφθούν το εθνικό συμφέρον και όχι τις μικροκομματικές αντιλήψεις ή τα τοπικά μικροσυμφέροντα. Η ανώτατη εκπαίδευση είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και τη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών".

- Γενικότερα ποια πιστεύετε πως θα είναι η πορεία των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας;
"Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συνιστούν το δεύτερο ισότιμο τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, στις εφαρμογές των επιστημών, της τεχνολογίας και των τεχνών. Συνδυάζουν μάλιστα την ανάπτυξη του κατάλληλου θεωρητικού υπόβαθρου σπουδών με υψηλού επιπέδου τεχνολογική, εργαστηριακή και πρακτική άσκηση των φοιτητών. Για να ανταποκριθούν στην παραπάνω αποστολή τους τα ΤΕΙ πρέπει να τύχουν της ανάλογης στήριξης, χρηματοδότησης και αναγνώρισης του έργου τους από την Πολιτεία και την κοινωνία. Τα ΤΕΙ μέχρι στιγμής, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία της Αρχής Διαπίστευσης της Ποιότητας (ΑΔΙΠ), έχουν ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αποστολή τους και μάλιστα οι δείκτες ανταποδοτικότητάς τους στη δημόσια χρηματοδότηση ήταν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας μας.
Αναφορικά με την πορεία των ΤΕΙ στο μέλλον, αυτό εξαρτάται από την τήρηση των όρων χρηματοδότησης, την ανάπτυξη των υποδομών και τη στελέχωσή τους με ικανό αριθμό εκπαιδευτικού προσωπικού υψηλών προσόντων. Στο πλαίσιο του διαλόγου για τη χωροταξική κατανομή των ΑΕΙ στη χώρα μπορούν να υπάρξουν ανακατατάξεις. Αυτό όμως είναι υπόθεση σύνθετη και αναφέρθηκα εκτενέστερα στην απάντησή μου στο δεύτερο ερώτημά σας".

- Αρκετές φορές έχετε επισημάνει πως το αποθεματικό του ιδρύματος θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη λειτουργία του ΤΕΙ Καλαμάτας για αρκετά χρόνια. Μετά το πρόσφατο "κούρεμα" τι περιμένετε;
"Με το πρόσφατο «κούρεμα» του αποθεματικού του ΤΕΙ Καλαμάτας, αλλά και με τη σταδιακή μείωσή του τα έτη 2009 - 2010 - 2012 το ίδρυμά μας έχασε περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι ενώ μέχρι το 2008 το ΤΕΙ Καλαμάτας ήταν ένα ΑΕΙ οικονομικά εύρωστο και μπορούσε να δημιουργήσει υποδομές και να αποκτήσει εξοπλισμούς και επιστημονικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας, σήμερα δεν έχει τέτοιες δυνατότητες και με δυσκολία δύναται να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες που για διάφορους λόγους δεν ικανοποιούνται από την ετήσια χρηματοδότηση από το υπουργείο Παιδείας. Εάν όμως δεν μειωθεί περαιτέρω ο τακτικός προϋπολογισμός μας, βεβαιώνουμε την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φοιτητές μας ότι για το 2012 δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην φοιτητική μέριμνα, στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και την κάλυψη των φυσιολογικών λειτουργικών απαιτήσεων. Εφόσον βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά του κράτους, το ΤΕΙ Καλαμάτας θα διεκδικήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος την επιστροφή των χρημάτων που έχασε από το λεγόμενο «κούρεμα»".

- Πώς κρίνετε το μέλλον του ΤΕΙ Καλαμάτας; Θα διατηρηθούν όλες οι σχολές και τα τμήματά του;

"Το ΤΕΙ Καλαμάτας είναι ένα από τα ιδρύματα που διαθέτει υποδομές και επιστημονικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας, έχει επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό υψηλού επιπέδου, έχει παράξει αξιόλογο εκπαιδευτικό έργο και έχει αναπτύξει συνεργασίες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού. Το ερευνητικό του έργο έχει αναγνωριστεί με αναφορές επιστημόνων από όλα τα σημεία της υφηλίου. Τα παραπάνω γεγονότα αποτυπώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από την επιτροπή αξιολογητών από ξένα πανεπιστήμια, η οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της σχετικά πρόσφατα. Επομένως, εφόσον εξασφαλιστεί η στοιχειώδης χρηματοδότηση, το έργο αυτό μπορεί κάλλιστα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Ελπίζω ότι το Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο εκλέχθηκε προσφάτως, θα ανοίξει τα φτερά του ιδρύματός μας σε νέες σφαίρες εξωστρέφειας και άντλησης χρηματοδότησης και από άλλους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προωθώντας τις συνεργασίες για την επίλυση προβλημάτων της κοινωνίας και της οικονομίας.
Αναφορικά με το αν λειτουργήσουν όλα τα τμήματα του ΤΕΙ Καλαμάτας, έχουμε τη διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας ότι εφέτος θα δεχθούν φοιτητές όλα τα τμήματα".

- Βλέποντας στην πράξη τις δυσκολίες, θεωρείτε πως καλώς ή κακώς συστάθηκε και λειτουργεί το παράρτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας στη Σπάρτη;
"Το παράρτημα στη Σπάρτη συστάθηκε μετά από αφόρητη πίεση που ασκήθηκε από την τότε υπουργό Παιδείας προς τη διοίκηση του ΤΕΙ Καλαμάτας στα μέσα της δεκαετίας του 2000, δηλαδή την εποχή των παχιών αγελάδων, όταν τα παραρτήματα των ΑΕΙ φύτρωναν σε κάθε γωνιά της χώρας χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ακαδημαϊκά και άλλα σοβαρά κριτήρια παρά μόνο τοπικές σκοπιμότητες. Η ίδρυση όμως των παραρτημάτων δε συνοδεύτηκε από ανάλογη χρηματοδότηση και κυρίως χωρίς τη στελέχωσή τους με εκπαιδευτικό προσωπικό, ειδικό τεχνικό προσωπικό και διοικητικό προσωπικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες στη λειτουργία των παραρτημάτων και την παροχή εκπαίδευσης που απείχε από τα στάνταρντ που εμείς οι ίδιοι θα επιθυμούσαμε".

- Πολλές φορές έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας της  σχολής της Σπάρτης, κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού και πόρων. Εκτιμάτε πως θα αντέξει;
"Σήμερα, με τις ιδιαίτερα περιορισμένες δυνατότητες χρηματοδότησης των ΑΕΙ, ο προβληματισμός αν πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ή όχι τα παραρτήματα τίθεται επί τάπητος. Επειδή με το νέο νόμο παρέχεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο στα ΑΕΙ, τα νέα Συμβούλια Διοίκησης έχουν όλη την ευχέρεια και τη δυνατότητα επανεξέτασης όλων των δεδομένων. Επομένως επαφίεται στο νέο Συμβούλιο Διοίκησης του ΤΕΙ Καλαμάτας να σταθμίσει τα δεδομένα και να πάρει ανάλογες αποφάσεις".

- Είναι εφικτή η συνεργασία ή η συγχώνευση του ΤΕΙ με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου;

"Ασφαλώς και είναι δυνατή η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ηδη και τώρα υπάρχει συνεργασία μελών εκπαιδευτικού προσωπικού του ΤΕΙ με μέλη Δ.Ε.Π. σε αντικείμενα της ειδικότητάς τους. Υπάρχουν όμως μεγαλύτερες δυνατότητες συνεργασίας σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και σε ερευνητικά προγράμματα ιδιαίτερα σε επιστημονικά πεδία στα οποία ούτε το ΤΕΙ ούτε το Πανεπιστήμιο μπορεί από μόνο του να τα καλύψει πλήρως, λόγω της δομής των τμημάτων και των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών. Πάντως υπάρχει η θέληση και των δύο μερών για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους και σε θεσμικό επίπεδο".

- Οι Μεσσήνιοι πολιτικοί και οι τοπικοί άρχοντες στήριξαν όσο έπρεπε το ΤΕΙ Καλαμάτας;
"Θα προτιμούσα να απευθύνετε το ερώτημα αυτό στα πρόσωπα στα οποία αναφέρεστε, ώστε να κάνουν τα ίδια την αυτοκριτική τους. Ως πρόεδρος του ΤΕΙ θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς της Μεσσηνίας και όχι μόνο, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμπαραστάθηκαν στην διοίκηση του ιδρύματός μας στον αγώνα που έδωσε τον τελευταίο χρόνο, προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να δεχθεί να συμπεριλάβει και πάλι στο εφετινό μηχανογραφικό των εισαγωγικών εξετάσεων τα δύο τμήματα της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, τα οποία κατά απαράδεκτο και άδικο τρόπο η τότε πολιτική ηγεσία είχε αποκλείσει από το μηχανογραφικό του έτους 2011 με συνέπεια να μην εισαχθούν σ' αυτά  φοιτητές το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012".

- Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η θητεία σας στη θέση του προέδρου του ΤΕΙ Καλαμάτας και παραδίδετε τη διοίκηση στο νέο Συμβούλιο που έχει εκλεγεί. Πώς βλέπετε το νέο μοντέλο διοίκησης;
"Προσωπικά, πρώτος μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Καλαμάτας, και ίσως και πολλών άλλων ΑΕΙ, είχα διατυπώσει από το έτος 1998 την άποψη ότι στη σύνθεση των συμβουλίων των ΑΕΙ θα έπρεπε να υπάρχουν και μέλη έξω από την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλαδή πρόσωπα φορέων ή πρόσωπα καταξιωμένα στην κοινωνία. Η πρότασή μου αυτή φαινόταν τότε ουτοπική και αντιμετωπιζόταν με αρνητική διάθεση. Από τότε πέρασαν ολόκληρα 13 χρόνια στα οποία η ζύμωση κυρίως με ακαδημαϊκές προσωπικότητες και πολιτικούς έδωσε καρπούς με το νόμο 4009/2011, με τον οποίο θεσπίστηκαν τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, στα οποία πλέον υπάρχουν σε αναλογία περίπου 36-46% και εξωτερικά μέλη. Συνεπώς αισθάνομαι δικαιωμένος και πιστεύω ότι ο νέος θεσμός θα αποδώσει γλυκείς καρπούς σε σύντομο χρονικό διάστημα".

- Θεωρείτε πως στη διάρκεια της θητείας σας πετύχατε τους στόχους που είχατε θέσει εξ αρχής και αν ναι, ποιοι είναι αυτοί;
"Ως υποψήφιος πρόεδρος του ΤΕΙ Καλαμάτας το έτος 2008, στο προεκλογικό μου πρόγραμμα έθετα ως βασικούς στόχους της νέας διοίκησης τα εξής: α) Την ανάπτυξη υποδομών και προμήθεια επιστημονικών οργάνων τελευταίας τεχνολογίας, β) την αποπεράτωση των νέων κτηρίων και της βιβλιοθήκης, γ) την ολοκλήρωση του οικοδομήματος και έναρξη λειτουργίας της φοιτητικής εστίας, δ) την ολοκλήρωση των υποδομών στο χώρο και το κτήριο που παραχωρήθηκε από το Δήμο Σπάρτης για την μετεγκατάσταση και λειτουργία εκεί του παραρτήματός μας, ε) την εκλογή νέων μελών μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού με πολύ υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα, στ) την με κάθε τρόπο στήριξη των προσπαθειών όλου του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού για την παραγωγή υψηλών προδιαγραφών εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου, ζ) την ανάπτυξη συνεργασιών του ΤΕΙ με άλλα ιδρύματα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού και η) την ανάδειξη προς τα έξω του όλου έργου που συντελέστηκε και συντελείται στο ίδρυμα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αντίληψη της κοινωνίας ότι το ΤΕΙ αποτελεί απλώς μια τεχνική σχολή -τροφοδότη της πόλης της Καλαμάτας με ένα μεγάλο αριθμό καταναλωτών που τονώνουν την αγορά της- και όχι ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που προωθεί την ανάπτυξη και την παραγωγή νέας γνώσης μέσα από την έρευνα. Θεωρώ ότι όλοι οι στόχοι, άλλος σε μεγαλύτερο και άλλος σε μικρότερο βαθμό, επιτεύχθηκαν. Σημασία όμως δεν έχει η δική μου εκτίμηση του αποτελέσματος της θητείας μου, επειδή αυτό συνιστά μια υποκειμενικότητα. Περισσότερο ενδιαφέρον έχει το πώς αποτιμά το αποτέλεσμα πρωτίστως η ακαδημαϊκή κοινότητα του ιδρύματος και σε δεύτερο βαθμό (κατά σειρά, όχι σε σημασία) η κοινή γνώμη. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στους αντιπροέδρους μου καθηγητές Καπόλο Ιωάννη, Πολύζο Νίκο και Γιακουμάτο Στέφανο, τα μέλη του Συμβουλίου καθηγητές Γεωργόπουλο Ευστράτιο, Σταυρόγιαννη Σταύρο, Δημόπουλο Ιωάννη, Καραμουσαντά Δημήτριο και τη γραμματέα του ΤΕΙ Σακκά Καλλιρρόη, αφενός για τη συμβολή τους στη λήψη των καλύτερων δυνατών αποφάσεων και αφετέρου για την άοκνη προσπάθεια που κατέβαλαν για την υλοποίηση των αποφάσεων. Ευχαριστίες ανήκουν σε όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και τα μέλη του ειδικού τεχνικού προσωπικού για την ποιότητα του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου που παρήγαγαν και συνέβαλαν έτσι στην αναβάθμιση του ιδρύματος στην κλίμακα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψή μου και μέγιστη αγένεια αν δεν αναφερόμουν με συγκινητικό τρόπο στη συμπαράσταση που είχα στη διεκπεραίωση όλων των καθημερινών πραγμάτων και διαδικασιών από το διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος. Εύχομαι σε όλους τους ανωτέρω συντελεστές να έχουν προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και είμαι σίγουρος ότι με την ίδια θέρμη θα αγκαλιάσουν και την προσπάθεια της νέας διοίκησης".

- Αν είχατε την ευκαιρία να πετύχετε ακόμα έναν στόχο για το ΤΕΙ Καλαμάτας, ποιος θα ήταν αυτός;
"Ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΤΕΙ Καλαμάτας έχω στο νου μου όχι μόνο έναν αλλά πολλούς στόχους που μπορούν να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και καταξίωση του ιδρύματος, το οποίο υπηρέτησα ανιδιοτελώς για περισσότερα από 16 συναπτά έτη. Ομως στο επόμενο εξάμηνο ολοκληρώνω την ενεργό ακαδημαϊκή μου ζωή και επομένως θα βλέπω τα τεκταινόμενα στο ΤΕΙ ως ένας συνταξιούχος παρατηρητής. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν είναι δεοντολογικά ορθό να εκφράσω τέτοιους στόχους μιας και άλλα πρόσωπα, ενδεχομένως ικανότερα της ταπεινότητάς μου, θα αναλάβουν τις τύχες του ιδρύματος. Εύχομαι ολόψυχα στη νέα ηγεσία του ΤΕΙ Καλαμάτας καλή επιτυχία στο έργο που σε λίγο θα αναλάβει και να ολοκληρώσει με το καλύτερο αποτέλεσμα όλους τους στόχους τους οποίους ευθύς εξ αρχής η ίδια θα θέσει. Θέλω να διαβεβαιώσω τη νέα διοίκηση ότι θα είμαι αρωγός και υπηρέτης της προσπάθειάς της όσες φορές θα με χρειαστεί".

 

 


 

Συνέντευξη στην
Κέλλυ Δημητρούλια