Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 07:53

Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας: Δάνεισε 18.000 βιβλία και απέκτησε 622 νέα μέλη εντός του 2019

Γράφτηκε από την

 

 

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας εκσυγχρονίζεται και ανοίγει νέους διαύλους αμφίδρομης επικοινωνίας με το κοινό της πόλης.

Τη Δευτέρα έκοψε την πίτα της στο χώρο του αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης και η προϊσταμένη Νινέτα Σωτηράκη έκανε τον καθιερωμένο απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Πέρα από τις αναβαθμισμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχονται, η ΔΚΒ έχει παραγγείλει ένα μηχάνημα ψηφιοποίησης για τη διάσωση σπάνιων ιστορικών τεκμηρίων. Επίσης, ενέγραψε 622 νέα μέλη και δάνεισε 18.000 βιβλία. Παράλληλα, στη διάρκεια της περσινής χρονιάς έγιναν 30 εκδηλώσεις.

Στην εκδήλωση της Δευτέρας για την κοπή της πίτας, το φλουρί, το οποίο αντιστοιχούσε σε ένα βιβλίο, το κέρδισε η Αμαλία Καμαρινοπούλου. Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος και οι επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης Βασίλης Κοσμόπουλος και Μανώλης Μάκαρης, καθώς και μέλη, φίλοι και εθελοντές της Βιβλιοθήκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον απολογισμό δράσης του 2019 και τη στοχοθεσία για το 2020. Ενδεικτικά, ακολουθούν ορισμένα σημεία απ’ όσα αναφέρθηκαν από την προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Νινέτα Σωτηράκη:

Σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία, η απορρόφηση του τακτικού προϋπολογισμού άγγιξε το 96,26%, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί το 95,62% του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μεταξύ του εξοπλισμού που αναβάθμισε τις ψηφιακές δυνατότητες της Βιβλιοθήκης και εκσυγχρόνισε τις παρεχόμενες στο κοινό υπηρεσίες ήταν και η προμήθεια ενός υπερσύγχρονου συστήματος σήμανσης και ασφάλειας υλικού μέσω τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID), όπως και η αντικατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Βιβλιοθήκης με το σύγχρονο ILS Koha. Επίσης, παραγγέλθηκε ένα επαγγελματικό μηχάνημα ψηφιοποίησης σπάνιων και εύθραυστων τεκμηρίων για τη διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ 929 ΜΑΘΗΤΕΣ 

Σε ό,τι αφορά εκδηλώσεις για ενήλικους και παιδιά, έγιναν πάνω από 30 πολιτιστικού/εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία συνολικά φιλοξενήθηκαν 929 μαθητές από 38 διαφορετικά σχολεία. Δόθηκαν με δανεισμό 18.000 βιβλία (σχεδόν 70 βιβλία ημερησίως) ενώ ενεγράφησαν 622 νέα μέλη. Εγιναν αποδεκτά 2.500 βιβλία από δωρεές. Μεγάλοι δωρητές το 2019 ήταν ο Γρηγόρης Ηλιόπουλος, ο Ροταριανός Ομιλος «Καλαμάτα-Φαραί», η Μεσσήνια συγγραφέας παιδικών βιβλίων Θεοδ. Λούφα-Τζοάννου και ο σύζυγός της Αχιλλέας Τζοάννος, και ο φιλόλογος Γιώργος Στασινάκης.

Ακόμη, συνεχίζεται η τροφοδοσία του δικτύου συνεργαζόμενων σχολικών βιβλιοθηκών για τον εμπλουτισμό τους με ανενεργό υλικό της Βιβλιοθήκης. Για το 2019 δόθηκαν πάνω από 250 βιβλία σε σχολεία του νομού, καθώς και 10 ηλεκτρονικοί υπολογιστές στο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, για την πρακτική άσκηση των μαθητών, και στο ΚΕΣΥ Καλαμάτας.

Επιπλέον, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε στο 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών που έγινε το Σεπτέμβριο στην Αθήνα (IFLA WLIC 2019 Athens) με υποτροφία που έλαβε η Τόνια Καραλιά από το Ιδρυμα Λασκαρίδη. Αξίζει τέλος να αναφέρουμε ότι η ΔΚΒ Καλαμάτας επελέγη από το υπουργείο Παιδείας ως Εθνικός Φορέας Υποδοχής Επιμόρφωσης Ξενόγλωσσων Εκπαιδευτικών, για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοντέρνων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ecml.at) και προγραμματίζεται η διεξαγωγή δύο σχετικών σεμιναρίων για το 2020.