Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2020 08:20

Oι έφηβοι της θεατρικής ομάδας "Σύντηξη" στην "Ε": «Διασκευάζουμε, κατασκευάζουμε και σκηνοθετούμε από κοινού»

Γράφτηκε από την

 Μια νέα θεατρική ομάδα κάνει την πρώτη της εμφάνιση σήμερα Σάββατο στα πολιτιστικά δρώμενα της Μεσσηνίας.

Πρόκειται για το εφηβικό εγχείρημα «Σύντηξη» που ανεβάζει την «Πύλη των κόσμων» στο αμφιθέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, στις 9.30 το βράδυ, υπό την αιγίδα της Πειραματικής Σκηνής. Η είσοδος θα γίνεται με ελεύθερη συνεισφορά. Το έργο είναι μια θεατρική διασκευή του δημοτικού τραγουδιού «Του νεκρού αδερφού». Επτά έφηβοι, μέλη της Πειραματικής Σκηνής, διασκευάζουν και σκηνοθετούν από κοινού την δραματοποιημένη αφήγηση. Αναλυτικά συμμετέχουν ως ηθοποιοί οι: Μυρτώ Βαλμά, Νικολέττα Βασιλοπούλου, Γεωργία Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, Ιωάννα Κουτέλα, Γιολάντα Μιτακίδη, Νίκη Πελεκούδα.

- Πώς γεννήθηκε η “Σύντηξη” μέσα από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας;

Και οι 7 είμαστε μέλη της Πειραματικής Σκηνής. Κάποιοι συμμετέχουμε ακόμα στην θεατρική της ομάδα και κάποιοι όχι, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων που είχαν την προηγούμενη χρονιά και συγκεκριμένα των πανελλαδικών εξετάσεων. Για τον ίδιο λόγο γίναμε και μια παρέα. Η ομάδα στην οποία αποδώσαμε την επωνυμία «Σύντηξη» δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019. Ορμώμενοι από το Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, που οργανώνει κάθε χρόνο η Πειραματική, εμπνευστήκαμε ώστε να δημιουργήσουμε μια παράσταση κουκλοθέατρου με στόχο να την παρουσιάσουμε στο επόμενο φεστιβάλ που θα γινόταν τον Μάιο του ’20. Σταδιακά, όταν πια συστηματοποιήσαμε τις ιδέες μας, αντιληφθήκαμε ότι μπορούμε να συνδυάσουμε και διαφορετικές θεατρικές τεχνικές όπως αυτή της αφήγησης, η οποία έχει κεντρική θέση στην παράσταση «Η πύλη των κόσμων».

- Τι νέο θα δούμε από την ομάδα σας, σε τι θα υπάρξει διαφοροποίηση;
Διαφοροποίηση σε σχέση με την εφηβική θεατρική ομάδα της Πειραματικής Σκηνής αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχουμε σκηνοθέτη ή κάποιον άλλο επαγγελματία καθοδηγητή, αλλά αντίθετα λειτουργούμε αυτόνομα. Διασκευάζουμε, κατασκευάζουμε και σκηνοθετούμε από κοινού. Νέο στοιχείο που υπάρχει στην ομάδα μας συνιστά το γεγονός ότι δεν παραμένουμε στην παρουσίαση ενός θεατρικού κειμένου, αλλά συνδυάζοντας τις τεχνικές του κουκλοθέατρου, του θεάτρου σκιών και της μουσικοκινητικής, πειραματιζόμαστε πάνω σε νέους τρόπους παρουσίασης των κειμένων. Στην προκειμένη περίπτωση, την αφορμή την έδωσε το δημοτικό τραγούδι «Του νεκρού αδερφού».

- Πώς επιλέξατε το συγκεκριμένο έργο και ποιες σκέψεις υπάρχουν για επόμενες παραγωγές;
Η αρχική ιδέα για την παράστασή μας ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Δυστυχώς, οι φετινές συνθήκες σε συνδυασμό με τις σχολικές μας υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν τις πολύωρες και συχνές συναντήσεις από την αρχή κιόλας της χρονιάς. Αποφασίσαμε λοιπόν σύντομα να αλλάξουμε κατεύθυνση και να στραφούμε στη μαγεία των λαϊκών παραμυθιών. Μέσα από τη διαδικασία της έρευνας και της αναζήτησης διαφόρων παραμυθιών, κυρίως του κάτω κόσμου, και δημοτικών τραγουδιών, καταλήξαμε σε αυτό το κλασικό δημοτικό τραγούδι, το οποίο ήταν ήδη γνωστό σε όλους μας από την σχολική ύλη. Σε μια ουσιαστικότερη ερμηνεία του, εντοπίσαμε την βαθύτερη αξία των δημοτικών τραγουδιών, με τα οποία δεν είχαμε άμεση σχέση. Εξάλλου, ο συνδυασμός αυτός του θανάτου και του κάτω κόσμου μάς έδωσε το βήμα να συνυφάνουμε και την τέχνη της σκιάς.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σκέψεις και ιδέες για μελλοντικές παραστάσεις. Οι υποχρεώσεις ορισμένων μελών της ομάδας καθιστούν αμφίβολο το αν θα υπάρξει σύντομα κάποια νέα παρουσίαση. Οπωσδήποτε όμως, είμαστε διατεθειμένοι να διατηρήσουμε την ομάδα μας όσο το δυνατόν πιο ενεργή, ακόμη και με μικρότερου μεγέθους παραγωγές.

- Ποια είναι τα συνδετικά στοιχεία των μελών της ομάδας; Τι σας δένει;
Το βασικότερο στοιχείο που μας ενώνει είναι η αγάπη για το θέατρο. Το κοινό μας σημείο ήταν η Πειραματική Σκηνή. Μέσα από αυτήν, δεθήκαμε μεταξύ μας παρά το γεγονός ότι είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες. Με την κατάλληλη καθοδήγηση από τους ανθρώπους της Πειραματικής, καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα συνεργατικό πνεύμα που στάθηκε αρωγός στη γέννηση της ομάδας. Ταυτόχρονα, οι κοινές εμπειρίες έκαναν πιο εύκολη τη συνεργασία μας. Δημιουργήθηκαν κώδικες επικοινωνίας και αναπτύχθηκε ένα αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

- Πώς θεωρείτε ότι σας έχει επηρεάσει το θέατρο στην εξέλιξη, στην ωρίμανσή σας;
Αν αναφέρεστε στη θεατρική ομάδα της Πειραματικής, αυτό που προσέφερε στον καθένα μας ξεχωριστά -αλλά και σε όλους μαζί- είναι το συνεργατικό πνεύμα και η ομαδικότητα. Ανακαλύψαμε νέες πτυχές του εαυτού και της προσωπικότητάς μας, κατορθώσαμε να εκτεθούμε χωρίς φόβο και στο κοινό και στην υπόλοιπη ομάδα, με αποτέλεσμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Οσον αφορά τη “Σύντηξη”, προσπαθούμε να εξελίξουμε αυτά που ήδη έχουμε αποκομίσει από την Πειραματική Σκηνή και να αποβάλουμε τις όποιες εγωιστικές τάσεις, με κατανόηση στις δυνατότητες όλων των μελών…


Το τραγούδι «Του νεκρού αδερφού» είναι η ιστορία μιας μάνας με 9 γιους και μια κόρη. Η μοναχοκόρη (Αρετή) παντρεύεται σε ξένο τόπο. Εν τω μεταξύ, όλα τα αγόρια πεθαίνουν, έτσι η μάνα μένει μόνη της. Ενας από τους νεκρούς αδερφούς (ο Κωσταντής) σηκώνεται από τον τάφο με σκοπό να φέρει την αδερφή του και πάλι πίσω στη μάνα, καθώς αυτό προέβλεπε ο όρκος που της είχε δώσει νωρίτερα. Η υπερφυσική ιστορία του νεκρού αδελφού, που τον σηκώνουν από το μνήμα οι κατάρες της μάνας, για να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε, είχε, όπως μαρτυρούν οι πολλές παραλλαγές, ευρύτατη διάδοση όχι μόνο σε όλο τον ελληνικό χώρο, αλλά και στους βαλκανικούς και τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Η προέλευση του τραγουδιού αυτού έχει απασχολήσει πολύ τους μελετητές. Σήμερα όλοι συμφωνούν ότι το τραγούδι είναι από τα πιο παλιά ελληνικά τραγούδια και πλάστηκε πριν από τον 9ο μ.Χ. αιώνα στην περιοχή της Μ. Ασίας.