Τετάρτη, 15 Μαϊος 2013 11:31

Το νέο μυθιστόρημα "Ανάμεσα σε δύο αγγέλους" του Καλαματιανού συγγραφέα Φώτη Κατσιμπούρη

Γράφτηκε από την

Το νέο του μυθιστόρημα "Ανάμεσα σε δύο αγγέλους" παρουσίασε ο Καλαματιανός συγγραφέας Φώτης Κατσιμπούρης πρόσφατα στα βιβλιοπωλεία "Παπασωτηρίου" και "Public". 

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα για την εποχή της πολλαπλής κρίσης των ανθρώπινων αξιών, την αναζήτηση της αγάπης, της αλήθειας και το ψέμα, την αξία και την απαξία, με αφηγητή τον Αρχάγγελο, ένα πλάσμα που έρχεται από μια α-χωροχρονική πραγματικότητα, τη μόνη αληθινή. Στις σελίδες του πολλές αναγνώστριες θα δουν κομμάτια του εαυτού τους...

- Τι σας έδωσε την αφορμή να γράψετε ένα βιβλίο για τον κόσμο του διαδικτύου και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσω αυτού;
"Η αφορμή δεν είχε να κάνει τόσο με τις σχέσεις που αναπτύσσονται μέσω διαδικτύου, αλλά με τις σχέσεις στη σύγχρονη εποχή και μάλιστα υπό τις συνθήκες της κρίσης. Βέβαια, το γεγονός ότι το διαδίκτυο και ειδικότερα το facebook, έχει μπει δυναμικά στη ζωή του μέσου ανθρώπου και με δεδομένο ότι η γνησιότητα των προθέσεων του άλλου σε μια διαδικτυακή γνωριμία δεν μπορεί να ελεγχθεί, μου έδωσε μια καλή αφορμή για την πλοκή και για να σταθεί μυθοπλαστικά το συναισθηματικό μπλέξιμο της Μελτίνης, της ηρωίδας του βιβλίου. Οταν στη συνέχεια θα ακολουθήσει και η δια ζώσης επαφή, η σύγχυση μεγαλώνει δραματικά, όπως φυσικά και το πάθος για τον καινούριο άντρα που μπαίνει στη ζωή της και αυτό οδηγεί σε εσωτερική σύγκρουση. Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε δυο αγγέλους, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ωστόσο η γνησιότητα των προσώπων, ακόμα και κείνων που εμφανίζονται ως άγγελοι, είναι ελέγξιμη και επιφυλάσσει εκπλήξεις στην ηρωίδα".

- Σαν εκπαιδευτικός έχετε έρθει αντιμέτωπος με περιπτώσεις παιδιών που έχουν πάρει λάθος ή επικίνδυνο δρόμο λόγω της ενασχόλησής τους με το ίντερνετ;
"Οχι, διότι η ηλικιακή φάση των παιδιών που συναναστρέφομαι είναι τέτοια όπου στις περισσότερες περιπτώσεις ελέγχονται από τους γονείς τους σχετικά με το πόσο και με το πώς ασχολούνται με τον διαδίκτυο. Η πλειοψηφία των παιδιών αυτής της ηλικίας δέχεται τον έλεγχο και το πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι γονείς τους γιατί δεν έχουν μπει ακόμα σε φάση αυτονόμησης και αμφισβήτησης. Η διάθεση για αυτονόμηση από τους γονείς έρχεται μετά και αφορά σε ηλικίες μαθητών του γυμνασίου και του λυκείου. Τότε, αναζητώντας ένα αποκλειστικά δικό τους ελεύθερο χώρο θεωρούν ότι τον βρίσκουν σε κάποιο διαδικτυακό τόπο και συχνά προβάλλουν άρνηση στον όποιο έλεγχο προσπαθούν οι γονείς να ασκήσουν. Από την άλλη το διαδίκτυο είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την γρήγορη πρόσβαση στον κόσμο της πληροφορίας, στην καινούρια γνώση, στην ενημέρωση και στην διεκπαιδευτική επικοινωνία. Τελικά, χρειάζεται καλή ενημέρωση από το σχολείο και το σπίτι για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η περιήγηση στο διαδίκτυο και μια λελογισμένη χρήση του χρόνου που αφιερώνει ένα παιδί γενικά μπροστά στον υπολογιστή".

- Τα διλήμματα μπορούν τελικά να μας αποβούν μόνο σε καλό; Η' πάντα κάτι θα χάνουμε με την επιλογή μας;
"Σχετικά με το αν θα βγουν σε καλό ή σε κακό, νομίζω πως αυτό εξαρτάται με το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να βασανιστούμε στην πορεία διερεύνησης και επίλυσής τους. Η απάντηση στο όποιο δίλημμα είναι μια πορεία προς την αλήθεια και από εμάς τους ίδιους εξαρτάται ο βαθμός της αλήθειας που είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε, πόσο μακριά θα επιτρέψουμε να μας οδηγήσει η αυτοδιερεύνηση με αφορμή το δίλημμα, ο βαθμός τελικά αυτογνωσίας που αντέχουμε να κατακτήσουμε. Σημασία λοιπόν δεν έχει τι χάνουμε ή τι κερδίζουμε ποσοτικά με την επιλογή μας στο τέλος, αλλά τι γινόμαστε και σε τι εξελιχθήκαμε κάθε φορά. Σε ό,τι αφορά στο δίλημμα της ηρωίδας του βιβλίου, συχνά, τέτοιου είδους διλήμματα παίρνουν δραματικές διαστάσεις, αφού μιλάμε για ήδη δημιουργημένες οικογένειες, κόσμους ολόκληρους που πρέπει ή να αφήσει κάποιος/κάποια πίσω του ακολουθώντας το πρόταγμα του πάθους και του συναισθήματος ή να μην το κάνει παγώνοντας ό,τι έχει ξεκινήσει, όσο επώδυνο και αν είναι αυτό το πάγωμα των συναισθημάτων. Η απάντηση και η τελική επιλογή συνήθως έρχεται μέσα από μια σκληρή περιπέτεια με πλεύση σε άγνωστα σκοτεινά νερά, το τίμημα του πάθους θα πει κανείς. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην ηρωίδα του βιβλίου μου. Η αποκάλυψη της αλήθειας την οδηγεί στη λύτρωση με πόνο και κίνδυνο. Βέβαια, όταν όλα έχουν λυθεί ως προς το δίλημμα της, στη νέα φάση όπου εισέρχεται η ζωή της, ένα κομμάτι του εαυτού της θα κυριαρχείται κάποιες στιγμές από την αίσθηση του αλύτρωτου, του ανεκπλήρωτου ίσως, αλλά είναι ένας πόνος ανεκτός και νοσταλγικός και δηλώνει την ισόβια σύνδεση της με μια παρουσία που θα την συνοδεύει και θα την ενδυναμώνει στο μέλλον".

- Ποιοι χαρακτήρες γυναικών σας ενέπνευσαν ώστε να μας παρουσιάσετε την κεντρική ηρωίδα του βιβλίου;
"Ο χαρακτήρας της κεντρικής ηρωίδας είναι μια κατά το δυνατόν απεικόνιση της σύγχρονης καθημερινής γυναίκας με τις ανάγκες τις πραγματικές και τις πλασματικές, τις επιβαλλόμενες από τα προτάγματα μιας κενής οραμάτων εποχής, τα αδιέξοδα, τους φόβους, τη λαχτάρα να αγαπηθεί και να νιώσει ξανά ερωτεύσιμη και τα δυσερμήνευτα, αντιφατικά συναισθήματα που κυριαρχούν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στον καθένα. Μάλλον ο χαρακτήρας της Μελτίνης αποτέλεσε και μια προσπάθεια συμβολοποίησης, της εν κρίσει αξιών, ιδεών και οραμάτων σύγχρονης κοινωνίας. Σαφώς είναι και μια υποψιασμένη ηρωίδα που από ένα σημείο και ύστερα ξεφεύγει από το συναισθηματικά προφανές. Και επειδή από μόνο του το θέμα του ξαφνικού έρωτα, του έντονα φαντασιωτικού και περίπου ονειρικού έχει λογοτεχνικά υπερχρησιμοποιηθεί, η ηρωίδα σαν υποψιασμένη και διαφορετική, από κάποιο σημείο και ύστερα, αποδρά στις λεπτομέρειες του καμβά της ιστορίας. Αυτές έχουν να κάνουν με την αυτοδιερεύνηση σε υπαρξιακό επίπεδο, την αναζήτηση της αλήθειας του έρωτά της και μέσα από αυτή την αναζήτηση της αλήθειας της ζωής σε ανώτερο επίπεδο και σε ορίζοντες μη αισθητούς, πέρα από ένα πρωτόλειο, ξαφνικό συναίσθημα το οποίο μπορεί να περιέχει και μπόλικο ψέμα στην κατάληξή του. Με δυο λόγια είναι μια καθημερινή γυναίκα, αρκετά ερωτική θα έλεγα, που όμως είναι διατεθειμένη να βασανίσει επίμονα τον εαυτό της προκειμένου να δώσει απάντηση στο δίλημμα της".

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ωκεανός".