Σάββατο, 14 Μαϊος 2022 08:16

“Δυνατό” διήμερο στο 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας - Μαρία Κολόζου, Ιωάννης Ανδρόνογλου και Δημήτρης Κοτρωνάκης μιλόυν στην «Ε»

Γράφτηκε από την

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Με ένα “δυνατό” διήμερο μας καλωσορίζει και πάλι στη μουσική αγκαλιά του το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας. Το πλούσιο πρόγραμμά του περιλαμβάνει 2 ρεσιτάλ και μία εισήγηση, που θα δώσουν στο κοινό πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες, αλλά και την ευκαιρία να… ταξιδέψει μέσα από τις νότες στον παθιασμένο κόσμο της κιθάρας.

Συγκεκριμένα: Σήμερα Σάββατο στις 8.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο “Θ. Αγγελόπουλος (Εργατικό Κέντρο) θα γίνει ρεσιτάλ κιθάρας με τη Μαρία Κολόζου. Τη βραδιά πλαισιώνουν οι Στάθης Γυφτάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής Ωδείου Καλαμάτας), Αντώνης Κουφουδάκης (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κιθάρας), Δημήτρης Κοτρωνάκης (σολίστ), Ακης Σιψάς (διπλωματούχος κιθάρας). Ακολουθεί η παρουσίαση «Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα» του διδάκτορα Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ και σολίστ κιθάρας Ιωάννη Ανδρόνογλου. Αύριο Κυριακή στις 8.30 μ.μ. στον ίδιο χώρο τη σκυτάλη παίρνει για ένα ακόμη ρεσιτάλ ο Δημήτρης Κοτρωνάκης.

Οι συμμετέχοντες στις δύο μουσικές βραδιές μίλησαν σχετικά στην “Ε”.

 

- Τιμάτε με την παρουσία σας το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας αρκετά χρόνια. Μιλήστε μας γι’ αυτήν τη συνεχή σας παρουσία στο θεσμό.

Μαρία Κολόζου: Προς Θεού! Δεν είμαι τόσο σημαντική! Η τιμή είναι δική μου, το  φεστιβάλ όπως έχει εξελιχθεί με τα χρόνια αξίζει και έχει πολύ δυνατές κιθαριστικές παρουσίες. Να σας πω την αλήθεια, δε θυμάμαι πια αν υπάρχει επίσημη πρόσκληση ή αν έρχομαι από μόνη μου στο φεστιβάλ και οι άνθρωποι απλά… με υποδέχονται με διακριτικότητα! Οπως και να έχει, ας μη δίνω ιδέες στον Αντώνη, καλό μου φίλο και διευθυντή του φεστιβάλ! Δεν θέλω να χάσω αυτές τις υπέροχες μελωδίες, τους ζεστούς ανθρώπους, τα νέα ταλέντα, το έξυπνο χιούμορ, το φιλόξενο κλίμα, το γλυκό μας αυτό ραντεβού στην Καλαμάτα.

 

- Ποιοι συνθέτες, ποιοι κιθαριστές επηρέασαν την καλλιτεχνική σας πορεία; Υπάρχει κάποιος πολύ αγαπημένος;

Αν γνωρίζατε έναν άνθρωπο με έξυπνο και καθαρό βλέμμα, με λόγο μεστό χωρίς αντιφάσεις και θαρραλέα ψυχή τι θα κάνατε; Εγώ θα τον παντρευόμουν! Ο Κώστας Κοτσιώλης επηρέασε τον τρόπο σκέψης μου άρα και όλη την πορεία μου στη ζωή, όχι μόνο την καλλιτεχνική.

 

- Καθηγήτρια κιθάρας στο Ωδείο Αθηνών με ένα πολύ πλούσιο παιδαγωγικό έργο. Πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά τη μουσική και κατανοούν τη γλώσσα της;

Η γλώσσα της μουσικής δε χρειάζεται γνωσιακό υπόβαθρο. “Μιλάει” κατευθείαν στην ψυχή και το μυαλό. Ρυθμός ίσον πειθαρχία, μελωδία ίσον αίσθημα, καθαρότητα ήχου ίσον ειλικρίνεια.

- Εχετε συμμετάσχει σε συναυλίες ως σολίστ, έχετε υπάρξει εισηγητής σε συνέδρια μουσικολογικού, παιδαγωγικού και ιστορικού ενδιαφέροντος. Ποιο πεδίο σας ταιριάζει πιο πολύ;

Ιωάννης Ανδρόνογλου: Το ένα πεδίο συμπληρώνει το άλλο. Η ίδια η μουσική αποτελεί ένα γνωστικό πεδίο που πέραν της τέχνης τοποθετείται σε πολιτικό, κοινωνικό, ιστορικό όπως και παιδαγωγικό πλαίσιο. Ο μουσικός (όπως και ο μουσικολόγος) δεν αποτελεί εξαίρεση από το υπόλοιπο κοινωνικό γίγνεσθαι, αλλά είναι πολιτικό ον που μέσα από την τέχνη παράγει πολιτική και οι καλλιτεχνικές του πράξεις εγγράφονται στην Ιστορία (τοπική ή μεγάλη). Ειδικότερα, ένα έργο που ερμηνεύω ως σολίστ, δημιουργήθηκε σε μια χρονική περίοδο, υπό συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και αισθητικές συνθήκες με συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα -στοιχεία τα οποία οφείλω να γνωρίζω προς μία τεκμηριωμένη απόδοση.

 

- Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Κιθάρας θα παρουσιάσετε το έργο σας "Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα". Τι πραγματεύεται;

Οπως αναγράφεται στον τίτλο, το σύγγραμμα πραγματεύεται τις επιδράσεις που δέχθηκαν συνθέτες από την ελληνική δημώδη μουσική παράδοση και τις οποίες χρησιμοποίησαν σε έργα τους για κιθάρα. Αντιμετωπίζει αυτό το μουσικό γεγονός σε οριζόντια μορφή, δηλαδή από την έναρξή του έως σήμερα και σε συνδυασμό με τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της κάθε περιόδου. Πράγματα για τα οποία θα μιλήσουμε στην επικείμενη παρουσίαση και που μπορεί ο κάθε αναγνώστης να τα πληροφορηθεί από το ίδιο το βιβλίο.

 

- Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών θεωρείτε ότι η μουσική έχει παιδαγωγική αξία; Είναι μέσο θεραπευτικό;

Το ότι η μουσική έχει παιδαγωγική αξία όπως επίσης ότι αποτελεί θεραπευτικό μέσο είναι ερωτήματα που έχουν απαντηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Ως ασχολούμενος με τη μουσική εκπαίδευση και με τη μουσική στην εκπαίδευση (όχι μόνο στο Ωδείο Γιαννιτσών αλλά και στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση) μπορώ να σημειώσω ότι η μουσική καλλιεργεί την πειθαρχία, την αυτογνωσία, το ανήκειν σε ένα σύνολο. Η μουσική εκπαίδευση συντελεί στη δημιουργία πεπαιδευμένων πολιτών. Η προβληματική έγκειται στο ποια η θέση της μουσικής (με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια) στη σημερινή κοινωνία που μαστίζεται από τον συρφετό προϊόντων της υποκουλτούρας.

Θεωρείστε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες κιθαριστές, έχετε βραβευτεί σε διαγωνισμούς. Εσείς τι κρατάτε από τις εμπειρίες και την πορεία σας;

Δημήτρης Κοτρωνάκης: Το άθροισμα των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων που αναφέρετε δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση την πορεία ενός καλλιτέχνη, τουλάχιστον έτσι όπως εγώ την αντιλαμβάνομαι. Οι δραστηριότητες αυτές είναι μόνο οι κορυφές των παγόβουνων. Πίσω από τις συναυλίες και τις ηχογραφήσεις κρύβονται ατέλειωτες ώρες μελέτης και προβών, ατέλειωτες ώρες ρύθμισης των μικρών και των ελάχιστων λεπτομερειών της τεχνικής και της μουσικής. Πίσω από την έρευνα κρύβονται ατέλειωτες ώρες ανάγνωσης βιβλίων και ακαδημαϊκών δοκιμίων, ατέλειωτες ώρες καταγραφής σκέψεων και ιδεών. Ετσι λοιπόν εάν κάποιος θα ήθελε να χαρτογραφήσει τη μουσική μου πορεία, θα έβρισκε πολλά από τα παραπάνω και πολύ λίγα από αυτά που αναφέρετε εσείς. Οπως και να έχει, εάν θα ήθελα να υπογραμμίσω κάποια τρέχουσα δραστηριότητά μου, θα διάλεγα μία ακαδημαϊκή, την ενασχόλησή μου με το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Κωνσταντινίδη (Κώστα Γιαννίδη).

 

- Τι σημαίνει "φεστιβαλ" για έναν καλλιτέχνη;

Το φεστιβάλ είναι ο φυσικός χώρος ενός μουσικού. Είναι ο τόπος στον οποίο έχει την ευκαιρία να συναντήσει τους συν-καλλιτέχνες και να γνωρίσει τη νέα γενιά. Να δεχτεί συμπυκνωμένη μουσική ενέργεια, να αφουγκραστεί τις νέες τάσεις, να μάθει και να ακούσει. Στα κιθαριστικά φεστιβάλ και ιδίως στο ιστορικό Φεστιβάλ Κιθάρας του Βόλου, οφείλεται σε μέγιστο βαθμό η τεράστια πρόοδος της ελληνικής σχολής κιθάρας.

 

- Ερμηνεία σόλο ή συνοδεία άλλων οργάνων; Επιλέγετε τη μοναχικότητα ή την ομαδικότητα;

Δεν υπάρχει κανόνας. Και τα δύο είναι γοητευτικά με τον τρόπο τους. Η σόλο ερμηνεία σού αφήνει τον πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια, πράγμα που είναι αρκετά εθιστικό. Στη μοναχική πορεία υπάρχει αυτοβελτίωση κυρίως μέσω της προσωπικής αναζήτησης και της ανακάλυψης. Ωστόσο, η σύμπραξη με άλλους μουσικούς ή άλλα όργανα έχει τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά της συνεργασίας. Εδώ υπάρχουν συμβιβασμοί, ταυτόχρονα όμως και δυνατότητα προόδου μέσω της αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Συνεπώς επιλέγω και τα δύο, αν και η μοναχικότητα βαραίνει περισσότερο στη ζυγαριά.

Σήμερα Σάββατο η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Αύριο Κυριακή το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ, προπώληση γίνεται στο Ωδείο.