Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 08:14

Ο Μεσσήνιος Νεκτάριος Παπαλεξίου στην «Ε» για την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου»: «Οταν καταπιάνομαι με έναν χαρακτήρα με απασχολεί να σταθώ τίμια απέναντι του»

Γράφτηκε από την
Ο Μεσσήνιος Νεκτάριος Παπαλεξίου στην «Ε» για την «Ιστορία ενός αιχμαλώτου»: «Οταν καταπιάνομαι με έναν χαρακτήρα με απασχολεί να σταθώ τίμια απέναντι του»

 

Το έργο του Στρατή Δούκα «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου», ένα από τα πλέον αξιόλογα έργα της ελληνικής πεζογραφίας, παρουσιάζει η ομάδα «Ιδιόμελον Art» στον χώρο τέχνης «Ιδιόμελο» στην Αθήνα, με το Μεσσήνιο ηθοποιό Νεκτάριο Παπαλεξίου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Πρόκειται για μια παράσταση με επετειακό χαρακτήρα τόσο για την 100η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922), όσο και για τα 40 χρόνια από τo θάνατο του Στρατή Δούκα (1983).

Ο Αιχμάλωτος, τον οποίο και υποδύεται, λέει ο Νεκτάριος Παπαλεξίου, είναι εγκλωβισμένος και περιπλανώμενος για περίπου πέντε χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, στις ευρύτερες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Μετά από περιπλανήσεις και παραπλανήσεις -καθώς υποδύεται και τον Τούρκο- στο εχθρικό έδαφος και στο εχθρικό ανθρώπινο περιβάλλον, κατορθώνει να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην πατρίδα, όπου και αφηγείται την οδύσσειά του.

Η παράσταση θα ανέβει έως την Κυριακή 16/10 κάθε Σάββατο στις 9 μ.μ. και τις Κυριακές στις 8 μ.μ. στον χώρο τέχνης «Ιδιόμελο» στην Αθήνα και οι επόμενοι σταθμοί είναι στο θέατρο "Εμπρός" στου Ψυρρή καθώς  και στο θέατρο "Pro the Tree", στον Πειραιά.

Ο Νεκτάριος μας μίλησε για την έκθεση φωτογραφίας της Υπατίας Κορνάρου “Freud'S Dreams”, -στην οποία είναι από τα βασικά πρόσωπα- και για το θεατρικό έργο «Τέρας» που θα ανέβει στο θέατρο "Εμπρός", για 4 Παρασκευοσάββατα.

 

Από την παράσταση "Το Τέρας"

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

 - Μεγαλώνοντας στην Καλαμάτα, τι ρόλο έπαιξαν στη διαμόρφωση των στόχων σας τα ερασιτεχνικά θεατρικά σχήματα της πόλης, το ΔΗΠΕΘΕ και το Φεστιβάλ Χορού;

Σίγουρα είχα επιρροές από τα παιδικά μου χρόνια παρακολουθώντας παραστάσεις στο ΔΗΠΕΘΕ, το Φεστιβάλ Χορού αλλά και τα μαθήματα πιάνου στο ωδείο της πόλης. Ανέβηκα στην Αθήνα για σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σε μια μεσημεριανή μου βόλτας στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι, πέρασα έξω από το θέατρο Θησείο, άκουσα ήχους, αναπνοές, κάτι σαν ζέσταμα φωνητικό, βγαλμένα από το βαθύ υπογάστριο. Αυτό με έκανε να σταθώ και να μπω μέσα να ρωτήσω τι ήταν, «ο Μιχαήλ κάνει πρόβα» μου απάντησαν. Πήρα αυτούς τους ήχους μαζί μου και έφυγα. Έπειτα συνέβη όταν ένιωσα τη δύναμη να σταθώ επί σκηνής, το άφησα  να ωριμάσει πρώτα μέσα μου, έδωσα εξετάσεις στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΠΟΑ γράφτηκα στην σχολή του Γιώργου Αρμένη και συνέχισα…

 

 - Από τόσους ρόλους που έχετε παίξει ως ηθοποιός, ποιος είναι ο αγαπημένος σας και γιατί;  

Δεν έχω ξεχωρίσει κάποιον ρόλο έως τώρα και αυτό από θέση, εκείνο που με απασχολεί κάθε φορά όταν καταπιάνομαι με έναν χαρακτήρα είναι να μπορέσω να σταθώ τίμια απέναντι του, να τον κοιτάξω στα μάτια, να τον ρωτήσω και να μάθω για αυτόν. Που έζησε, πότε, με ποιους, τις συνήθειες του, τους προβληματισμούς του για το τώρα και το μέλλον, σαν να πίνω έναν ωραίο καφέ με μια καλή φίλη, έναν καλό φίλο.

 

 - Συστήστε μας τον ήρωα που υποδύεστε στην «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου».

Ο Αιχμάλωτος, τον οποίο και υποδύομαι, είναι εγκλωβισμένος και περιπλανώμενος για περίπου πέντε χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στις ευρύτερες περιοχές της Μικράς Ασίας.

Μετά από περιπλανήσεις και παραπλανήσεις -καθώς υποδύεται και τον Τούρκο- στο εχθρικό έδαφος και στο εχθρικό ανθρώπινο περιβάλλον, κατορθώνει να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην πατρίδα, όπου και αφηγείται την οδύσσειά του.

 

 - Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας μία μικρή πρόγευση από το έργο;

Η «Ιστορία ενός Αιχμαλώτου» μας μεταφέρει στα 1928 όπου δύο άντρες συναντώνται στο καφενείο ενός χωριού της Πιερίας. Για τον συγγραφέα Στρατή Δούκα  είναι ένα έργο ζωής. Έτσι στην παράσταση, θεατρική αδεία, δέχεται, κατάκοιτος πια, την «επίσκεψη» του ήρωά του στο ταπεινό του δώμα. Ο ιδιωτικός του χώρος θα μεταβληθεί πλέον σε πεδίο αναπαράστασης των περιπετειών του αιχμαλώτου.

 

 - Τι θα εκπλήξει τον κόσμο σε αυτή την παράσταση;  

Αυτό που σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρων για το θεατή, είναι το ότι είναι ένα έργο υβριδικού χαρακτήρα (μαρτυρία και μυθοπλασία μαζί), με ιδιαίτερο θεατρικό ενδιαφέρον χάρη στην παραστατικότητα της αφήγησης και τον γνήσιο λαϊκό λόγο.

Το κείμενο της πρώτης έκδοσης του 1929 το χαρακτηρίζει η αμεσότητα  και ο προφορικός λόγος, το οποίο είναι απαλλαγμένο από κάθε στοιχείο λογοτεχνικής «κατασκευής» όπου συναντά κανίς στις επόμενες εκδόσεις του. Επίσης στο κείμενο γίνεται και η χρήση της «δίφωνης» αφήγησης από τον πρωταγωνιστή ήρωα και από τον συγγραφέα.

 

 - Πώς νιώθετε όταν κάνετε τους θαυμαστές σας να εμπλακούν στη ζωή των χαρακτήρων σας; 

Θα είναι ευχής έργο να καταφέρω και να καταφέρει κάποιος θεατής να φύγει  από την  παράσταση έχοντας αναγνωρίσει την ίδια του την ψυχή  στον καθρέφτη, δίνοντας στον εαυτό του τη δυνατότητα να λυτρωθεί από το ψέμα και την ωραιοποίησης της σημερινής πραγματικότητας, ώστε  να χαρεί και να ευφρανθεί με το κουράγιο του να αντέχει να βλέπει την αλήθεια κατάματα.

 

 - Προτιμάτε θεατρικές/τηλεοπτικές ή μουσικές δουλειές; Γιατί;  

Αγαπώ την δουλειά μου σε όποιο μέσο και αν λαμβάνει χώρα (θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, δεν ξεχωρίζω κάποιο, το μόνο που αλλάζει  από το ένα στο άλλο είναι ο τρόπος χειρισμού των εκφραστικών μου μέσων. Το πάθος και η αγάπη μου για την υποκριτική τέχνη παραμένει αναλλοίωτη.

 

 - Πώς χαλαρώνετε μετά από μια κουραστική μέρα ή εβδομάδα εργασίας;

Χαλαρώνω διαβάζοντας, παρακολουθώ την εγχώρια και μη ειδησιογραφία, όσο μπορώ θα γυμναστώ, αλλά και στην διασκέδαση δεν λέω όχι.

 

 - H καταγωγή σας κρατά από την Μάνη... Τι εικόνες έχετε από τα παιδικά σας χρόνια; 

Η καταγωγή μου είναι από την Καλαμάτα, τα Τσέρια είναι το χωριό του πατέρα μου, ωστόσο σε αυτούς τους δυο τόπους οσμώθηκα, γαλουχήθηκα, εμπνεύστηκα. Είναι δύο σημεία αναφοράς για εμένα, σε αποφάσεις που θέλω να πάρω, πολλές φορές ανατρέχω με την μνήμη μου σε αυτούς τους τόπους, η άγρια ομορφιά της Μάνης σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που παρέχει μια πόλη όπως η Καλαμάτα, είναι αυτά τα στοιχεία από τα οποία είναι σμιλεμένη η προσωπικότητα μου.

 

 - Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Αυτή την περίοδο βρίσκομαι στο Χώρο Τέχνης Ιδιόμελο στο Μαρούσι με την θεατρική παράσταση η «Ιστορία ενός αιχμαλώτου» του Στρατή Δούκα με τον καλό μου συνάδελφο Γιάννη Παπαθύμνιο σε σκηνοθεσία του Μανώλη Γιούργου, θα ακολουθήσουν επίσης δύο σταθμοί ακόμα της παράστασης, ο ένας στο θέατρο «Εμπρός» στου Ψυρρή και άλλος στο θέατρο «Pro the Tree» , στον Πειραιά. Παράλληλα εγκαινιάζετε η έκθεση  φωτογραφίας “Freud'S Dreams”, -της Υπατίας Κορνάρου στο Δήμος Παπάγου Χολαργού  το Σάββατο 8/10, στις 8 μ.μ. στην οποία έχω την τιμή να είμαι από τα βασικά πρόσωπα. Τέλος για δεύτερη σεζόν το θεατρικό έργο «Τέρας» με τον επίσης καλό μου συνάδελφο Αλέξανδρο Μαράκη, σε συγγραφή και σκηνοθεσία του  Μιχάλη Καλιότσου θα παρουσιαστεί στο θέατρο «Εμπρός» από τις  21/10 και ώρα 9:30 μ.μ., για 4 Παρασκευοσάββατα.

 

ΣYΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, σκηνογραφική και μουσική επιμέλεια: Μανώλης Γιούργος, Στον ρόλο του «Αιχμαλώτου» ο Νεκτάριος Παπαλεξίου, Στον ρόλο του συγγραφέα ο Γιάννης Παπαθύμνιος. Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε στο 2106817042. Προπώληση στο viva.gr


NEWSLETTER