Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 08:32

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη: Το εναλλακτικό σινεμά της Καλαμάτας - O Βασίλης Παπαευσταθίου στην “Ε”

Νέα Κινηματογραφική Λέσχη: Το εναλλακτικό σινεμά της Καλαμάτας - O Βασίλης Παπαευσταθίου στην “Ε”

«Μια πόλη σε ένα μεγάλο θερινό σινεμά» ετοιμάζεται να μετατρέψει για ένα ακόμα καλοκαίρι η δραστήρια και δημιουργική Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας.

Υστερα από μια χειμερινή σεζόν με ξεχωριστές προβολές και θεματικές που κέρδισαν τις εντυπώσεις, το πρόγραμμα της Κινηματογραφικής θα αφορά κατά κύριο λόγο βραδιές στο "Vista Marina Hotel" αλλά και σε άλλους χώρους της Καλαμάτας, με το χιούμορ σαν όχημα απόδρασης, περιλαμβάνοντας κλασικές κομεντί από το παρελθόν μέχρι σύγχρονες ταινίες πρώτης προβολής. Μετρώντας πλέον έντεκα χρόνια παρουσίας στην καλλιτεχνική ατζέντα της Καλαμάτας, ο μη κερδοσκοπικός, πολιτιστικός φορέας ήρθε να καλύψει το κενό της παλιάς αξιόλογης κινηματογραφικής λέσχης και τη χρόνια απουσία ποιοτικού κινηματογράφου στην πόλη.

Βασικός σκοπός της Λέσχης είναι η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας σχετικής με την προώθηση του κινηματογράφου και την ενθάρρυνση της τοπικής κινηματογραφίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας, το οποίο αποτελεί το νέο θεσμό της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Μιλώντας στην “Ε”, o ένας εκ των δύο εκπροσώπων της Κινηματογραφικής Λέσχης και αντιδήμαρχος Καλαμάτας Βασίλης Παπαευσταθίου, ανέφερε πως το πρόγραμμα θα αφορά προβολές κάθε Πέμπτη με ταινίες ψυχαγωγίας.

«Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί παράλληλες εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας, με το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου για εκδήλωση στη Μεθώνη, ενώ υπό επεξεργασία είναι το ενδεχόμενο να επαναλάβουμε “Τα Φώτα της Πόλης” του Charlie Chaplin μαζί με τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, επιθυμία που μας έχει εκφραστεί από αρκετό κόσμο» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως οι προβολές θα αρχίσουν από τα μέσα Ιουνίου. 

ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ

Αναφορικά με τις χειμερινές προβολές και δράσεις της Λέσχης, ο Βασίλης Παπαευσταθίου στάθηκε στο επίπεδο συνεργασίας με φορείς και συλλόγους, φέρνοντας ως παράδειγμα τον περασμένο Ιανουάριο ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ο.Α.Κ.) Μεσσηνίας. «Όλες οι εισπράξεις από τις προβολές έγιναν δωρεά για την ενίσχυση των σκοπών της, μιας και κάθε αναλώσιμο υλικό το οποίο χρησιμοποιείται σε συνδρομές συμβάντων πληρώνεται από τους ίδιους. Στο κάλεσμα μας αυτό ο κόσμος ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα να μαζευτούν περίπου 1000 ευρώ» πληροφόρησε, υπενθυμίζοντας πως η ενότητα του Μαρτίου με τίτλο “Φωτογραφία και Κινηματογράφος” υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Φωτογραφική Ομάδα Καλαμάτας, στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Λέσχης. «Γενικότερα μείναμε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου, καθώς μέσα από τους πόρους τους βοήθησαν στην επίτευξη των αφιλοκερδών στόχων που βάλαμε» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η Λέσχη δεν κινείται σε απλές προβολές, έχοντας κάποιο σκοπό από πίσω της η κάθε μια. «Εχουμε αναπτύξει ένα επίπεδο συνεργασιών και συμμετοχής στα πολιτιστικά και στα κοινωνικά θέματα της πόλης το οποίο θέλουμε να το επεκτείνουμε, σχεδιάζοντας μια συνεργασία επίσης εθελοντικού σκοπού με τη “ΜΕΤΑδραση”, ενώ θα θέλαμε πολύ να κάνουμε μια συνεργασία και με το Φιλοζωικό Όμιλο Καλαμάτας, δεδομένου πως υπάρχουν πολλές ταινίες με φιλοζωικό περιεχόμενο» συμπλήρωσε. 

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑ “ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ”

Σχετικά με το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας, η δεύτερη πράξη του οποίου στέφθηκε με επιτυχία τον περασμένο Φεβρουάριο, δίνοντας το παρών περίπου 2000 μαθητές των σχολείων της Καλαμάτας, ο Βασίλης Παπαευσταθίου εξέφρασε την επιθυμία του ο θεσμός αυτός να έχει μια συνέχεια πέρα από τις προγραμματισμένες μέρες, ούτως ώστε να γίνονται εξειδικευμένες προβολές για παιδιά και εφήβους και άλλες εποχές του χρόνου.

«Ετσι όπως διαμορφώθηκε το φετινό πρόγραμμα του Φεστίβαλ, αφορώντας και καθημερινές πέρα από το Σαββατοκύριακο που έγινε η πρώτη διοργάνωση, είχε ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο. Σπουδαίο είναι ακόμα το γεγονός πως μπήκαμε και σε μαθητικές κοινότητες εκτός Καλαμάτας, στην Στούπα, στη Μεθώνη, στην Λογγά αλλά και στη Costa Navarino, εκεί που με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, έγινε μια ειδική προβολή του Φεστιβάλ για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων της Τουρκίας» υπογράμμισε, τονίζοντας πως σκοπός της Λέσχης είναι το Φεστιβάλ να “ταξιδέψει” σε περισσότερες περιοχές. «Στο 3ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καλαμάτας, θέλουμε να αποκτήσουμε κάποια εξειδικευμένα κινηματογραφικά εργαστήρια που θα γίνουν σε συνεργασία με παιδοψυχολόγους και ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση στην κινηματογραφική διαπαιδαγώγηση και στην ψυχολογία, ώστε να δείξουμε κάποιες θεματικές ταινίες (εκφοβισμός, διαφορετικότητα), με στόχο να προκύψει η ανάλογη αλληλεπίδραση» συνέχισε.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ

Στο πλαίσιο των προβολών της, η Filmhouse - Νέα Κινηματογραφική Λέσχη αφιέρωσε σε κάθε μήνα το περασμένο διάστημα από μια θεματική, είτε αυτή είχε να κάνει με τις δεύτερες ευκαιρίες και την αγάπη είτε με την εφηβεία. Για τα κριτήρια επιλογής των θεματικών αυτών, ο ίδιος παρατήρησε πως με την ανακοίνωση της κάθε μιας προσδίδεται ένα ποιοτικό χαρακτηριστικό στο πρόγραμμα, προκύπτοντας μια ευχάριστη διαδικασία για το ποιες ταινίες θα επιλεγούν με βάση την εκάστοτε θεματική, αποτελούμενες από διαφορετικές κινηματογραφικές τεχνικές, χώρες, δεκαετίες κ.α. ώστε το κοινό να αντιλαμβάνεται πώς ο κάθε δημιουργός προσεγγίζει το θέμα που καταπιάνεται η Λέσχη. «Συνήθως πέφτει μια ιδέα από την ομάδα μας, την επεξεργαζόμαστε, βλέπουμε ποιες είναι οι διαθέσιμες ταινίες και ποιες μπορούμε να αγοράσουμε σε συνεργασία με τις εταιρείες διανομής, ποιες είναι επίκαιρες, και στη συνέχεια προκύπτει το ανάλογο πρόγραμμα» κατέληξε.