Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 08:15

Φιλοζωική Ομάδα Δυτικής Μεσσηνίας: H πρόεδρος Ζωή Σπανού στην "Ε"

Φιλοζωική Ομάδα Δυτικής Μεσσηνίας: H πρόεδρος Ζωή Σπανού στην "Ε"

«Η διαχείριση των αδέσποτων γίνεται μόνο με έναν τρόπο. Ελέγχους» τονίζει η Ζωή Σπανού πρόεδρος της νέας φιλοζωικής ομάδας Δυτικής Μεσσηνίας με την ονομασία Stray Hope.

Μια ομάδα που δημιουργήθηκε πρόσφατα επίσημα με καταστατικό, από εθελοντές που, όπως σημειώνει, τους ένωσε η κοινή αγάπη τους για τα αδέσποτα και μη ζώα, αλλά και το κοινό τους όραμα, να λαμβάνουν και να προσφέρουν οι τετράποδοι φίλοι μας την αγάπη που τους αξίζει.

Σημειώνει πως όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και τα ζώα όπως και τους συνανθρώπους μας. Αναφέρει δε για τα αδέσποτα, πως η κατάσταση σε σχέση με παλιά είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά πως πολλά αδέσποτα γίνονται αποδεκτά και φροντίζονται από γειτονιές. Ενώ υπογραμμίζει, πως αυτό που πρέπει να έχει κάποιος κατά νου πριν πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο είναι ότι πρέπει να έχει στο νου του όταν αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη και δέσμευση.

Συνέντευξη: Κώστας Μπούρας

Πρόσφατα δημιουργήθηκε Φιλοζωικός Σύλλογος στην περιοχή της Τριφυλίας, τι σας οδήγησε σε αυτή την πρωτοβουλία και ποιοι στόχοι μπαίνουν μέσα από αυτό το Σύλλογο;

Η ομάδα μας ονομάζεται Stray Hope και είναι φιλοζωική ομάδα Δυτικής Μεσσηνίας. Συνεργαζόμαστε εθελοντές από το Δήμο Τριφυλίας και το Δήμο Πύλου-Νέστορος. Όλοι εθελοντές γνωριζόμασταν μεταξύ μας και καταλάβαμε πως για να καταφέρουμε περισσότερα πράγματα έπρεπε να γίνουμε ομάδα. Να γίνουμε μία ισχυρή φωνή για τα πλάσματα που δεν έχουν δική τους. Μας ένωσε λοιπόν, η κοινή μας αγάπη στα αδέσποτα ζώα και μη αλλά και το κοινό μας όραμα: Να λαμβάνουν και να προσφέρουν οι τετράποδοι φίλοι μας την αγάπη που τους αξίζει.

Οι στόχοι μας:

Να πετύχουμε ακόμα περισσότερες υπεύθυνες υιοθεσίες ζώων. Να συμβάλουμε στη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων με συνεχείς στειρώσεις. Να παρέχουμε κτηνιατρική φροντίδα σε κάθε αδέσποτο ζώο που την έχει ανάγκη. Να εξασφαλίζει πόρους για την σίτιση των αδέσποτων ζώων. Να παρεμβαίνουμε με κάθε μέσο σε περιστατικά κακοποίησης ή παραμέλησης ζώων. Να συνεργαζόμαστε αποτελεσματικά με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων. Και ο πιο σημαντικός μας στόχος - Να ενημερώνουμε και να ευαισθητοποιούμε μικρούς και μεγάλους σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, τις υποχρεώσεις μας ως υπεύθυνοι κηδεμόνες και τους τρόπους με τους οποίους οφείλουμε να συμπεριφερόμαστε στα ζώα, αδέσποτα ή και δεσποζόμενα.

Δεν είμαστε μόνο δίπλα στα αδέσποτα ζώα αλλά και στα δεσποζόμενα, είμαστε και δίπλα στον συνάνθρωπό μας που μπορεί να χρειαστεί βοήθεια με το κατοικίδιό του με οποιονδήποτε τρόπο.

Ποιος ο ρόλος των φιλόζωων και ποιος ο ρόλος της πολιτείας, σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων, καθώς ο πολύς κόσμος έχει παρανοήσει ποιος έχει τις αρμοδιότητες;

Δεν είναι ρόλος να είσαι ζωόφιλος. Όλοι μας πρέπει να σεβόμαστε τη φύση και τα ζώα όπως και τους συνανθρώπους μας. Είμαστε εθελοντές. Μπορεί κάποιος να είναι ζωόφιλος αλλά να μην είναι εθελοντής. Δηλαδή, στον ελεύθερό του χρόνο κάθε άνθρωπος αποφασίζει πώς θα τον αξιοποιήσει. Κάποιος θα πάει γυμναστήριο, κάποιος θα πάει ένα σκυλάκι για στείρωση κ.α. Εμείς λοιπόν στον ελεύθερό μας χρόνο αγαπώντας αυτά τα πλάσματα και βλέποντας τα τεράστια κενά του κράτους όπως και σε άλλους τομείς που πάλι βασίζεται το κράτος στους εθελοντές, αποφασίζουμε να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι. Ο κόσμος έχει παρανοήσει γιατί δεν ενημερώνεται αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.

Υπεύθυνος για τη φροντίδα, περίθαλψη των αδέσποτων ζώων είναι αποκλειστικά ο Δήμος. Και κύρια τακτική μας στην ομάδα είναι ότι όποιος έρχεται σε επαφή μαζί μας για βοήθεια θα πρέπει να γνωρίζει πως είμαστε εθελοντές, θα πρέπει να το κάνει με σεβασμό στο χρόνο μας και να είναι διατεθειμένος να βοηθήσει και αυτός με όποιον τρόπο μπορεί και όχι απλά να μεταθέσει το πρόβλημα.

Οι δήμοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους ή και σε αυτούς δεν παρέχονται όλα τα απαραίτητα εργαλεία και μέσα;

Έχουμε μία καλή συνεργασία με τον τωρινό αντιδήμαρχο κ. Τζανέτο. Προσπάθησε να μας γνωρίσει, να ακούσει τα προβλήματα που υπάρχουν και να προσπαθήσει να βοηθήσει και να πράξει όσο μπορεί τα νόμιμα για τον Δήμο. Παρ’ όλα αυτά, όποιος ξέρει έστω και λίγο από τοπική αυτοδιοίκηση θα γνωρίζει τι προβλήματα, ελλείψεις και ίσως και συμφέροντα ή προτεραιότητες άλλες υπάρχουν. Καταλαβαίνουμε πως το έργο του και το δικό μας βρίσκουν περισσότερα εμπόδια παρά διευκολύνσεις. Για παράδειγμα, αρκετό καιρό τώρα, δεν υπάρχει καν υπάλληλος στο δημαρχείο για να μπορεί να τρέξει τα προγράμματα που είναι τα νόμιμα που πρέπει να γίνουν από τον Δήμο και είναι όλα σε αναμονή γιατί απλά δεν υπάρχει ένας υπάλληλος.

Πώς θεωρείτε ότι θα πρέπει να γίνεται η διαχείριση των αδέσποτων; Το καταφύγιο θεωρείτε ότι είναι μια λύση που θα μπορούσε να δουλέψει;

Η διαχείριση των αδέσποτων γίνεται μόνο με έναν τρόπο. Ελέγχους. Να ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την υποχρεωτική σήμανση, έλεγχοι για τις παράνομες γέννες της πίσω αυλής.
Ακόμα, ένα σημαντικό κομμάτι είναι η εκπαίδευση και η παιδεία που έχουμε σαν Έλληνες σχετικά με την ευζωία των ζώων δεσποζόμενων και μη. Ένας από τους βασικούς μας στόχους και κίνητρο, είναι πως θα μπορούμε νόμιμα πλέον σαν ομάδα να συνεργαζόμαστε με σχολεία και να υπάρχει μία εκπαίδευση στα παιδιά. Από εκεί μπαίνει η βάση για αλλαγή.
Το καταφύγιο και κάθε καταφύγιο είναι μία λύση ανάγκης για την προστασία των ψυχών αυτών. Όμως δεν είναι μία βιώσιμη λύση. Μιλάμε συνέχεια για την ελευθερία και πόσο σημαντική είναι, πόσο υγιές είναι να λέμε πως το κλουβί είναι λύση;

Ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή με τα αδέσποτα; Ισχύει ότι συνήθως μετά από περίοδο διακοπών αυξάνουν και τα αδέσποτα καθώς κάποιοι επισκέπτες που έρχονται μετά τα παρατάνε;

Η κατάσταση σε σχέση με παλιά είναι πολύ καλύτερη όσον αφορά πως πολλά αδέσποτα γίνονται αποδεκτά και φροντίζονται από γειτονιές. Υπάρχει η λογική της στείρωσης και ο κόσμος είναι πιο ευαισθητοποιημένος και θέλει να βοηθήσει. Είναι δύσκολη η κατάσταση αλλά είναι καλύτερη σίγουρα. Η αδέσποτη ζωή είναι προϊόν της εγκατάλειψης. Είτε πρόκειται για ενήλικο σκυλάκι, είτε πρόκειται για κουταβάκια από παράνομη γέννα ή αλλιώς γέννα σπιτιού. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε πως τα αδέσποτα ζώα είναι δική μας δημιουργία, του ανθρώπου και εμείς έχουμε και τη λύση.

Τι θα πρέπει να έχει κάποιος κατά νου πριν πάρει απόφαση να υιοθετήσει ή να αποκτήσει ένα ζώο συντροφιάς;

Αυτό που πρέπει να έχει κάποιος πριν πάρει την απόφαση να υιοθετήσει ένα ζώο είναι ότι πρέπει να έχει στο νου του ότι αναλαμβάνει μία μεγάλη ευθύνη και δέσμευση. Εάν δεν μπορεί να δεσμευτεί και να παρέχει φροντίδα σε μία ψυχή που τον έχει ανάγκη για την επιβίωσή του καλό θα είναι να μην μπει σε αυτήν την διαδικασία. Η υιοθεσία ενός ζώου ως προς την υπευθυνότητα και τη δέσμευση δεν έχει μεγάλη διαφορά από την απόκτηση ενός παιδιού.

Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο σχετικά με τα ζώα συντροφιάς, έχει αλλάξει και η στάση του κόσμου σχετικά με τη συμπεριφορά του προς αυτά;

Πάντα σε σύγκριση με τα παλιότερα χρόνια, η στάση του κόσμου έχει αλλάξει αρκετά. Μπορεί τώρα λόγω των κοινωνικών δικτύων να ακούμε για πολύ άσχημες καταστάσεις, εγκαταλείψεις, δηλητηριασμούς κ.α. αλλά πάντα συνέβαιναν χωρίς να τα γνωρίζουμε. Αναμφίβολα έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας και εύχομαι κάποια στιγμή εμείς οι εθελοντές να μην είμαστε απαραίτητοι. Η αλλαγή του νομοσχεδίου δεν αρκεί από μόνο του ως λύση ενός τόσου σημαντικού προβλήματος. Πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται στο πεδίο, με ελέγχους τακτικούς και με τήρηση των ποινικών διώξεων, όπου δεν εφαρμόζεται.