Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 08:01

Ο Αναστάσης Κολοβός στην “Ε”: “Σημαντικά έργα παράγονται από την ισότιμη συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα”

Ο Αναστάσης Κολοβός στην “Ε”: “Σημαντικά έργα παράγονται από την ισότιμη συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα”

Η θεατρική ομάδα «Ονειρο είναι», μια μικτή και συμπεριληπτική ομάδα που περιλαμβάνει καλλιτέχνες με αναπηρία, θα παρουσιάσει την παιδική παράσταση «Ο μικρός πρίγκιπας», εμπνευσμένη από το κλασικό έργο του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, στο Ανοιχτό Θέατρο Καλαμάτας το ερχόμενο Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 7:30 μ.μ.

Η παράσταση υποστηρίζεται από τον Σύλλογο Εστίασης Μεσσηνίας, τον Δήμο Καλαμάτας και τη "Φάρις", με μέρος των εσόδων να διατίθεται για τις ανάγκες του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (Τμήμα Καλαμάτας), του ΚΔΑΠμεΑ Καλαμάτας και του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας. Επιπλέον, η παράσταση θα είναι προσβάσιμη στη νοηματική γλώσσα από τη Σοφία Ρομπόλη και απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.

Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Αναστάσης Κολοβός μιλώντας στην «Ε» τονίζει ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο κοινωνικής αλλαγής, ανατρέποντας προκαταλήψεις και στερεότυπα. Με φόντο τις αξίες της φιλίας, της αγάπης και της αφοσίωσης, η παράσταση στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα.

Ο μικρός πρίγκιπας, ο κεντρικός χαρακτήρας της παράστασης, είναι τυφλός, γεγονός που αναδεικνύει ένα σημαντικό μήνυμα: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια». Επιπλέον, στην παράσταση συμμετέχουν και καλλιτέχνες με αναπηρία, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση αυτού του μηνύματος καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

Πώς η σύσταση της ομάδας «Ονειρο είναι» με καλλιτέχνες με και χωρίς αναπηρία ενισχύει το μήνυμα της συμπερίληψης στην τέχνη;

Η Τέχνη στο σύνολό της λειτουργεί σαν ένα μεγάλο χωνί που μπορεί να απορροφήσει όλο το φάσμα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας. Αποτελεί ένα πεδίο όπου μπορούν να συνυπάρξουν ισότιμα άνθρωποι με διαφορετικές λειτουργίες, κινητικές, αισθητηριακές, ψυχοκοινωνικές.

Η ενασχόλησή μου εδώ και πολλά χρόνια με το πεδίο της Αναπηρίας και της Τέχνης, μέσα από την συμμετοχή μου στην συμπεριληπτική ομάδα DAGIPOLI και η σχέση μου με τον ιδρυτή της το Γιώργο Χρηστάκη, με βοήθησαν να κατανοήσω τα ζητήματα της αναπηρίας και να ενδιαφερθώ για ότι συμβαίνει σε αυτό τον χώρο.

Η σύνθεση της ομάδας «Ονειρο είναι», είναι τέτοια (ανάπηροι και μη συντελεστές), που της επιτρέπει να υποστηρίζει και να επικοινωνεί με τον καλύτερο τρόπο, την έννοια της συμπερίληψης όχι μόνο στην Τέχνη αλλά και σε όλη την κοινωνία.

Ποιος ήταν ο βασικός στόχος όταν δημιουργήθηκε η ομάδα «Ονειρο είναι» και πώς οραματίζεστε την επίδρασή της στον χώρο της θεατρικής σκηνής;

Στόχος είναι η δημιουργία μιας ομάδας που θα καταδεικνύει, πως η ισότιμη συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικά λειτουργικά γνωρίσματα, μπορεί να παράγει και να υποστηρίζει σημαντικά έργα. Είναι μια νέα πρόταση στη θεατρική σκηνή που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μικρόκοσμος της κοινωνίας η οποία συμπεριλαμβάνει όλον αυτό τον κόσμο.  

Τι είδους αντιδράσεις λαμβάνετε από το κοινό όταν παρακολουθούν μια παράσταση που προωθεί τη συμπερίληψη και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρία;

Το κοινό που δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους θεάματα έχει συχνά υπερβολικές αντιδράσεις και έντονη συγκινησιακή φόρτιση. Ομως αν εξοικειωθεί με το συμπεριληπτικό θέατρο τότε εξαφανίζεται η αναπηρία και ο θεατής συγκεντρώνεται μόνο στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Πώς βοηθά η συμμετοχή καλλιτεχνών με αναπηρία στη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος για την αποδοχή και την εξάλειψη των στερεοτύπων στην κοινωνία;

Η έκθεση των ανάπηρων καλλιτεχνών μπροστά στο μεγάλο κοινό, δημιουργεί ρωγμή στο στερεότυπο που θέλει τον ανάπηρο κλεισμένο στο σπίτι ανίκανο για οτιδήποτε, προκαλεί ανατροπές και συγκρούσεις στον θεατή και τον κάνει να επαναορίσει τι σημαίνει Τέχνη, τι Αναπηρία, να επαναορίσει την ίδια τη ζωή.

Τι θα θέλατε να πείτε σε όσους πιστεύουν ότι η συμπερίληψη δεν μπορεί να επιτευχθεί στην τέχνη και πώς απαντάτε σε αυτή την αντίληψη μέσω του έργου σας;

Οι αρνητές της συμπερίληψης και της συμμετοχής ανάπηρων καλλιτεχνών στις παραστατικές και όχι μόνο Τέχνες, σίγουρα αρνούνται το ανάπηρο σώμα και στην ίδια τη ζωή. Τους καλούμε λοιπόν να έρθουν να δουν τις παραστάσεις μας, να ξεβολευτούν και να συγκρουσθούν με τις προκαταλήψεις και τους δαίμονές τους.  

Σε ποιες στιγμές της παράστασης θεωρείτε ότι αποτυπώνεται πιο έντονα το μήνυμα της ισότητας και της αποδοχής όλων;

Ο μικρός πρίγκιπας, ο πρωταγωνιστής στο έργο μας είναι ένα άτομο με πρόβλημα όρασης δηλ. τυφλό. Αυτό από μόνο του κουβαλά ένα τεράστιο μήνυμα που αποτυπώνεται στη φράση: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά, την ουσία δεν την βλέπουν τα μάτια». Συμμετέχουν ακόμη μια σειρά ανάπηρων καλλιτεχνών σε διάφορους ρόλους που μεταφέρουν το ίδιο μήνυμα σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. 

Πώς ο «Μικρός πρίγκιπας» σας βοήθησε να προβάλετε αξίες όπως η φιλία, η αγάπη και η αφοσίωση σε μια κοινωνία που συχνά παραβλέπει αυτές τις αρετές;

Ο «Μικρός πρίγκιπας» είναι ένα έργο που προβάλλει «φύσει και θέσει», αξίες που στην εποχή μας έχουν παραγκωνισθεί κι έχουν αντικατασταθεί με υλικές και άλλες «αξίες», όπως το χρήμα και όλος ο υλικός κόσμος με τον οποίο ο μικρός πρίγκιπας έρχεται σε σύγκρουση και αναζητά τις δικές του… : «Θέλω να γνωρίσω τους ανθρώπους, να κάνω φίλους», μας λέει χαρακτηριστικά.

Τι ελπίζετε να κερδίσουν τα παιδιά από την εμπειρία της παρακολούθησης μιας παράστασης που επικεντρώνεται στην ενσυναίσθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας;

Τα παιδιά είναι οι καλύτεροι αποδέκτες των μηνυμάτων που μεταφέρει ένα τέτοιο έργο σε αυτή τη μορφή. Η αποδόμηση της Αναπηρίας γίνεται με χιουμοριστική διάθεση και διασκεδαστικό τρόπο, έτσι ώστε τα παιδιά να εξοικειώνονται εύκολα, να νιώθουν χαρούμενα με το «διαφορετικό», να κατανοούν και να θαυμάζουν την ισότιμη συμμετοχή και συνεργασία πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, γιατί αυτή είναι η ζωή μας και όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα σε αυτήν.. 

Πώς μπορεί το θέατρο να λειτουργήσει ως εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή, ειδικά όταν αντιμετωπίζει ζητήματα όπως ο αποκλεισμός και οι διακρίσεις;

Το θέατρο είναι ίσως ο μοναδικός χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει με επιτυχία «το διαφορετικό». Επίσης έχει μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του σε πρώτο επίπεδο χωρίς φίλτρα. Με άμεσο τρόπο μεταφέρει τα μηνύματα που μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη και να συντελέσουν στην κοινωνική αλλαγή. Φυσικά όλα αυτά αν το θέατρο χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο προς μια τέτοια κατεύθυνση.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τη διαδικασία της διασκευής του έργου και πώς ενσωματώσατε τη δική σας οπτική;

Η ιστορία του «Μικρού πρίγκιπα» είναι γνωστή. Εμείς προσπαθήσαμε μέσα από το κείμενο να τονίσουμε και να υπογραμμίσουμε τα σημεία που προβάλλουν την διαφορετικότητα και την ισότιμη συμμετοχή όλων, τα σημεία που ανατρέπουν τις προκαταλήψεις και δημιουργούν ρωγμές στα στερεότυπα, που σε αναγκάζουν να δεις μέσα από μια άλλη οπτική τα πράγματα.

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά για την συμμετοχή του στην σκηνοθεσία τον Σωτήρη Ταχτσόγλου, όπως και τον Δημήτρη Ευαγγελινό για την σύνθεση της εξαιρετικής πρωτότυπης μουσικής που έγραψε για το έργο. 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο: Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Διασκευή κειμένου - Σκηνοθεσία: Αναστάσης Κολοβός, Σωτήρης Ταχτσόγλου. Ψυχογράφημα ρόλων: Αθανασία Κούσουλα (Σύμβουλος ψυχικής υγείας). Παίζουν: Αναστάσης Κολοβός, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Χρήστος Καρνάβας, Αλέξανδρος Τρανουλίδης, Γιάννης Μητάς, Μαρία-Ζωή Τερζοπούλου, Ηρα Μπράμη, Μαρία Παπαιωάννου, Ελένη Σκουρτσίδου, Gerald Stakaj. Χορεύουν με αναπηρικό αμαξίδιο: Γιάννης Χαλδαίος, Αθανασία Κούσουλα. Μουσική-σύνθεση: Δημήτρης Ευαγγελινός. Στίχοι τραγουδιών: Μίνα Βρανοπούλου, Μελίνα Παγώνη. Σκηνικά κοστούμια: Ανθή Πετρουλάκη. Φωτισμοί: Βλάσης Θεοδωρίδης. Trailer: Σπύρος Ρασιδάκης. 

Φυσικά σημεία προπώλησης // Στην Καλαμάτα: "Bodega", "Platea", "Bistroteca", "Pantony", "Φλερτ", "Μάμρα", "Βιβλιόπολις", "Bookmark", Βιβλιοπωλείο Κοντάργυρη, "Av my kep", "Buru", "Cooperativa". Στη Μεσσήνη: "Βιβλιαγόρα" Τάσσόπουλος, Αρτοποιεία "Καισάρης Σείριος". Στην Κορώνη: Βιβλιοπωλείο "Χαρτί & μολύβι". Στην Πύλο: Καφενείον "Ο Πλατάνος", Λευκά Είδη Σπυρόπουλος Στυλιανός. Στην Κυπαρισσία: "Mojo Cafe". Στη Στούπα: "Enigma Café". Στην Καρδαμύλη: "Irida Art Shop". Στο Μελιγαλά: Λαλαγγοποιεία – Αρτοποιεία Παναγιώτης Δορκοφικής. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων μέσω της ιστοσελίδας www.ticketservices.gr ή τηλεφωνικά καλώντας στο 2107234567.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ»

Η ομάδα «Ονειρο είναι» είναι μια μικτή συμπεριληπτική ομάδα (συμμετέχουν καλλιτέχνες με αναπηρία). Στόχος της θεατρικής ομάδας είναι να ξεπεράσει τα εμπόδια, τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και κάθε είδους στερεότυπα στην τέχνη. Βασικός της στόχος είναι να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αναπηρίας στην Τέχνη. Πρόκειται για μια καινοτόμο και πρωτοποριακή δράση που προάγει τησυμπεριληπτικότητα και την προσβασιμότητα στον πολιτισμό. Το έργο έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, με στόχο την καταπολέμηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Η ομάδα τέχνης «Ονειρο είναι» δημιουργήθηκε το 2023 από τους ηθοποιούς Αναστάση Κολοβό και Σωτήρη Ταχτσόγλου. Το έργο αυτό πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή και συνεργασία με την DAGIPOLI DANCE Co του Γιώργου Χρηστάκη.