Τρίτη, 03 Ιουνίου 2014 17:59

O Παναγιώτης Καμβυσίδης στο 9ο Live Festival

Γράφτηκε από την

 

Το 9ο Live Festival ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας στα Παπλωματάδικα (Πλατεία Αμφείας) με το συγκρότημα Melios Balkana Mama. 

Σε αυτό το σχήμα μετέχουν τρεις νέοι μουσικοί από την Καλαμάτα, ο Παναγιώτης (τούμπα) και η Μυρτώ Καμβυσίδη (τραγούδι) και ο Γιώργος Κάστανος (σαξόφωνο). Ο Παναγιώτης μίλησε στην "Ε" για την μέχρι σήμερα πορεία του και για τα μελλοντικά του σχέδια, καθώς και για το ρόλο που έπαιξε η Καλαμάτα και το μουσικό της επίπεδο, στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. 

- Επιστρέφεις στην Καλαμάτα μετά από πόσο καιρό για αυτό το live; "Η τελευταία συναυλία που είχα κάνει στην Καλαμάτα ήταν πριν από 2 χρόνια στο Κάστρο, όπου με είχαν καλέσει οι 5 Modern Ensemble. Δε νιώθω ότι έχω φύγει από την Καλαμάτα, έρχομαι πάρα πολύ συχνά και παρακολουθώ τα δρώμενα της πόλης από το διαδίκτυο. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιτέλους μπορέσαμε να φέρουμε στην Καλαμάτα ένα από τα μουσικά σχήματα που είμαι μέλος". 

- Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας; "Κατ' αρχάς να πούμε ότι οι Melios Balkana Mama αποτελούν ένα από τα νέα Ελληνικά συγκροτήματα που έχει ξεχωρίσει, ακολουθώντας ένα δρόμο διαφορετικό από την περπατημένη, όντας επηρεασμένοι από διάφορα είδη μουσικής και έχοντας το δικό τους μουσικό στιλ. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πρωτότυπα τραγούδια από την πρώτη δισκογραφική δουλειά των ΜΒΜ, που τώρα αποτυπώνεται στο studio, καθώς και διασκευές από την Ελληνική και παγκόσμια μουσική σκηνή, "πειραγμένες" με το γνωστό ύφος των ΜΒΜ".

- Με τι ασχολείσαι μουσικά αυτόν τον καιρό; "Αυτόν τον καιρό εκτός από την μόνιμη απασχόλησή μου στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων όπου είμαι Α΄ κορυφαίος μουσικός εδώ και 13 έτη, ηχογραφούμε την πρώτη δισκογραφική δουλειά των ΜΒΜ, με το κουιντέτο Too…Bass quintet (ένα κουιντέτο που αποτελείται από όλες τις τονικότητες της τούμπας και 5 διακεκριμένους τουμπίστες). Βρισκόμαστε σε προετοιμασία για τις επερχόμενες συναυλίες, επίσης ετοιμάζω με 3 φίλους μουσικούς ένα τετραμελές πρωτότυπο μουσικό σχήμα (τρομπέτα, κλαρίνο/σαξόφωνο, τούμπα, ηλεκτρική κιθάρα) το όνομα του οποίου είναι ΤΣΟΥΣΚΑ και ο προσανατολισμός του είναι jazz με έντονα έθνικ στοιχεία με επιρροές από την Ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα Τουρκικά μακάμ, με δικά μας πρωτότυπα κομμάτια και διασκευές".

- Πόσο έχει αλλάξει η Καλαμάτα από τότε που τη θυμάσαι σαν μαθητής; "Η Καλαμάτα σε αντίθεση με τις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος κάθε χρόνο είναι και πιο όμορφη, πιο ελκυστική, ανθρώπινη και εξελίσσεται σε ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού της Ελλάδας. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι είναι μία σοβαρά οργανωμένη πόλη που έχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που μεριμνά για την τύχη των Καλαματιανών". 

- Πως βλέπεις το επίπεδο των καλλιτεχνικών της δραστηριοτήτων και των μουσικών της; "Σίγουρα η κρίση έχει χτυπήσει τον πολιτισμό, όπως και σε όλες τις πόλεις της χώρας μας, όμως η Καλαμάτα καταφέρνει με το ελάχιστο των εξόδων να κρατάει ένα υψηλό επίπεδο σε όλες τις καλλιτεχνικές της διοργανώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει τη αγάπη της Καλαμάτας για τον πολιτισμό είναι η υποψηφιότητά της για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021 και εύχομαι καλή επιτυχία! Οσο για τους μουσικούς της Καλαμάτας, που οι περισσότεροι είναι και προσωπικοί μου φίλοι, καταφέρνουν να εξελίσσονται μουσικά μέσα σε αυτήν την πόλη, αν και είναι δύσκολο να εξηγήσουν σε συντοπίτες τους ότι αυτό που κάνουν είναι ένα επάγγελμα σαν όλα τα άλλα και ότι από αυτό πρέπει να βιοπορίζονται". 

Ο Παναγιώτης Καμβυσίδης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1982. Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε μαθήματα τούμπας στην Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας και μετέπειτα στο Δημοτικό Ωδείο, παράλληλα ήταν και μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου/Λυκείου της πόλης. Το 1999 και 2000 βραβεύτηκε με πρώτα βραβεία από μαθητικούς πανελλήνιους μουσικούς διαγωνισμούς, έχει τιμηθεί με ειδικές διακρίσεις από την Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ενωσης και την Ορχήστρα Νέων Μεσογείων. Είχε την τύχη να γνωρίσει κάποιους από τους μεγαλύτερους τουμπίστες του κόσμου και να διδαχτεί από αυτούς. Στα 18 του χρόνια κερδίζει μετά από ακρόαση τη θέση της Α΄ τούμπας στην Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων. Εκτοτε έχει συνεργαστεί σχεδόν με όλες τις Συμφωνικές Ορχήστρες της χώρας μας, έχει κάνει ηχογραφήσεις για πολλούς συνθέτες σύγχρονης, κινηματογραφικής μουσικής και μουσικής θεάτρου, καθώς και πολλές συμμετοχές σε δισκογραφικές δουλειές γνωστών καλλιτεχνών σε διάφορα είδη μουσικής όπως: pop, rock, jazz, ethnik, κλπ. Επίσης, ξεχωριστής σημασίας συνεργασία ήταν το 2013 με μία από τις μεγαλύτερες ορχήστρες της Ρωσίας, για 2 συναυλίες και μία μικρή ηχογράφηση, υπό την μπαγκέτα του χαρισματικού Ελληνα μαέστρου Θεόδωρου Κουρεντζή. Τέλος, από το 2013 διδάσκει στην τάξη της τούμπας της Φιλαρμονικής Μουσικής Σχολής του Δήμου Παλλήνης. 

Tο live event διοργάνωσαν τα καταστήματα: Bar bar, Μώμος, Baroque, Copa, Το σπιτικό, Με την οκά.