Κυριακή, 17 Αυγούστου 2014 09:30

Σόνια Θεοδωρίδου: "Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη"

Γράφτηκε από την
Σόνια Θεοδωρίδου: "Νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη"

Μια αγγελική φωνή να τραγουδά… "νύχτα με πανσέληνο στην Αρχαία Μεσσήνη": Αυτό ακριβώς θα συμβεί στις 9 Σεπτεμβρίου στην Αρχαία Μεσσήνη, όπου η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου θα δώσει συναυλία υπέρ της συνέχισης του ανασκαφικού έργου στον  αρχαιολογικό αυτό χώρο. 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τραγούδια Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μαρκόπουλου, Σπανού, Σαββόπουλου, Τσιτσάνη και άλλων σημαντικών Ελλήνων συνθετών, με τη συνοδεία της "Orchestra Mobile" σε διεύθυνση Θεόδωρου Ορφανίδη.

Συνέντευξη στη 

Μαρία Τομαρά

- Η καλλιτεχνική σας δραστηριότητα έχει συνδυαστεί πολλές φορές με αυτό που λέμε «συναυλίες για κάποιον σκοπό».Εν προκειμένω είναι υπέρ της συνέχισης τους ανασκαφικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη. Μιλήστε μας γι’ αυτήν σας την επιλογή.

«Προσπαθώ πάντοτε η Τέχνη μου να είναι χρηστική. Σε εποχές κρίσεως τόσο για τον κόσμο όσο και για την πατρίδα μας, οφείλουμε να πράττουμε το αυτονόητο και να είμαστε αρωγοί τέτοιων αξιέπαινων προσπαθειών».

- Πριν από λίγο καιρό δώσατε συναυλία για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Ικανοποιημένη από το απότέλεσμα;

«Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησής σας, αυτό που κάναμε στο Λονδίνο ήταν χρηστικό και απόλυτα επιτυχημένο. Και αυτό διότι δεν θέλαμε να μείνουμε στην επιφάνεια και να φτιάξουμε ακόμη ένα κοντσέρτο διαμαρτυρίας, παρά να δείξουμε στο εκεί κοινό πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό, διαχρονικό και χρήζει άμεσης επίλυσης».

- Με σκοπό την αφύπνιση των συνειδήσεων, έχετε ιδρύσει το «Beautiful Greece». Ποιες είναι οι δράσεις του;

«Δίνει την εντύπωση της όμορφης Ελλάδας στον έξω κόσμο. Μίας Ελλάδας με πολιτιστικό παρελθόν, παρόν και μέλλον. Με μια σειρά εκδηλώσεων μουσικής, εικαστικών, λογοτεχνίας, προσπαθούμε να καταφέρουμε την ανατροπή των άσχημων πραγμάτων που μας έχουν καταλογίσει τα τελευταία έτη. Οι αντιδράσεις του κόσμου δικαιώνουν απόλυτα τις επιλογές μας και μας δίνουν δύναμη για τα νέα μας σχέδια».

- Πόσο μπορεί αλήθεια να αφυπνίσει η τέχνη;

«Στο βαθμό που οι προθέσεις είναι πραγματικά ειλικρινείς, μπορεί να μιλήσει στον κόσμο και να δείξει έναν άλλο δρόμο, μια άλλη ανάγνωση των πραγμάτων. Αρκεί φυσικά αυτοί που ακούν να θέλουν να αλλάξουν και να είναι ανοιχτοί σε μία άλλη ανάγνωση των πραγμάτων».

- Στην εποχή της κρίσης, η τέχνη δεν περνάει την δική της κρίση; Είναι πιο έντονη από πριν; Και σε ποιο επίπεδο επηρεάζεται;

«Εδώ και πολλές δεκαετίες η τέχνη ακολούθησε κατά πόδας την τροχιά της δυτικής κοινωνίας. Απώλεσε τον ανθρωπισμό της, έγινε πιο αυτιστική και επιθετική, με αποτέλεσμα να χάσει επαφή με τον ίδιο τον άνθρωπο που θα έπρεπε να υπηρετεί. Αρα το γεγονός πως ο άνθρωπος έχει παρακμάσει έχει καταλυτική επίπτωση και στην αντανάκλαση της τέχνης επάνω του».

- Τι θα έλεγε, νομίζετε, ο Μάνος Χατζιδάκις για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο χώρο του πολιτισμού;

«Θα συνέχιζε να είναι ένας αθεράπευτα αναρχικός αριστοκράτης, ένας αναμορφωτής της αισθητικής μας, μια αυθεντική φωνή της ελληνικότητάς μας. Γι' αυτό και μας απολείπει τόσο φρικτά στις ημέρες μας, όπου ο χώρος του πολιτισμού δεν έχει τις μεγάλες προσωπικότητες του διαμετρήματος ενός Χατζιδάκι».

- Πέραν των εμφανίσεων του καλοκαιριού, το επόμενο διάστημα τι έχει για εσάς καλλιτεχνικά;

«Ηχογραφήσεις στο Βερολίνο με την Ορχήστρα μας, την "Οrchestra Mobile", εμφανίσεις σε Ευρώπη και Ρωσία».


• Η προπώληση των εισιτηρίων θα γίνεται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας και στο Δημαρχείο Μεσσήνης. 

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 15 ευρώ το κανονικό, 10 ευρώ φοιτητικό, μαθητικό παιδικό, πολύτεκνων και ανέργων.


NEWSLETTER