Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018 14:00

Παναγιώτης Κορκολής: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας

 Περισσότερο χρόνο για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων δίνει η παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που δόθηκε μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Ο κ. Κορκολής τόνισε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό τον λόγο το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος στόχο έχουν να επιχορηγούν κατά 99% μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μεγάλες.

«Σε αυτό το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ, δώσαμε μία παράταση γιατί μας το ζήτησαν οι φορείς των επιχειρηματιών για να προετοιμαστούν καλύτερα, κι επειδή πρόκειται για ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και άρα χρειάζεται μία καλή προετοιμασία, αποφασίσαμε να δώσουμε παράταση στις υποβολές ως το τέλος Απριλίου του 2018 ενώ έληγαν τέλη Μαρτίου» σημείωσε.

Ο Γ. Γ. Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν για να προλάβουν την ημερομηνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού ανάλογα με το ενδιαφέρον. «Αν δούμε καλό ενδιαφέρον και πολύ καλές προτάσεις (έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν), θα αυξήσουμε όσο μπορούμε και τον προϋπολογισμό» σημείωσε.

Ο κ. Κορκολής ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο για τα προγράμματα ΕΣΠΑ όσο και για τα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ διαπιστώνεται και μία ποιοτική στροφή των επιχειρηματικών σχεδίων. «Μέσα από αυτά τα προγράμματα δεν θέλουμε απλώς μόνο να βοηθήσουμε κάποιες επιχειρήσεις, θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η συνολική φιλοσοφία του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι πρέπει να απασχολεί η επιχείρηση εξειδικευμένους καταρτισμένους ανθρώπους, νέους με προσόντα γιατί αυτό δίνει και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες την απαραίτητη εξωστρέφεια και υπεραξία» σημείωσε ο κ. Κορκολής.

«Η καινοτομία και η υπεραξία», εξήγησε, «δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία, αξία αποκτούν έτσι η εργασία και οι αμοιβές των εργαζομένων, είναι μία αλυσίδα αυτά».