Παρασκευή, 16 Μαϊος 2014 17:47

Νέα βόμβα Στρος Καν: Ο Παπανδρέου ξεκίνησε τις συζητήσεις για το Μνημόνιο από το 2009

Γράφτηκε από την

Ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ αποκάλυψε στη γαλλική τηλεόραση διάλογο που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009.


Ντοκιμαντέρ του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2 με πρωταγωνιστή τον πρώην γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν δίνει μια νέα προοπτική στις συζητήσεις περί μνημονίων που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την οικονομία της χώρας μας. Σε συνέντευξη του στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ, ο ο Ντομινίκ Στρος Καν αποκαλύπτει ότι από το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανοίξει τη συζήτηση για δάνειο της Ελλάδας από το ΔΝΤ.
Μεταξύ άλλων αποκαλύπτει ότι είχε κι εκείνος έναν διάλογο με τον πρώην πρωθυπουργό ο οποίος ήταν ο παρακάτω:
Γ. Παπανδρέου: Ντομινίκ, απ’ αυτά που βλέπω εδώ, θα έχουμε ανάγκη από ένα σχέδιο του ΔΝΤ
Στρος Καν: Χωρίς αμφιβολία, αλλά εδώ υπάρχει κι ένας επιπλέον παράγοντας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μιλήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους σου ώστε να είναι σίγουροι πως το ΔΝΤ θα έρθει να ασχοληθεί με τις υποθέσεις τις Ελλάδας
Γ. Παπανδρέου: Α ναι, το πιστεύεις;
Στρος Καν: Ναι, το πιστεύω
Ο Στρος Καν παραδέχθηκε μάλιστα ότι έγιναν λάθη και πως υπήρξε καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για καθυστέρηση έξι ή 12 μηνών, καθυστέρηση που, κατά τη γνώμη του, επιδείνωσε την κρίση.
"Σφάλαμε ελαφρώς…Σίγουρα έπρεπε να γίνουμε πιο αυστηροί-αλλά αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό. Επιβάλαμε στους Έλληνες μια εντελώς αβάσταχτη πολιτική που ακόμη και σήμερα έχει τρομερές συνέπειες στην Ελλάδα", είπε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ.
Αναφερόμενος στη στάση των δανειστών έναντι της Αθήνας, ο κ. Στρος Καν είπε ότι έκαναν "ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θα έκανε ο επικεφαλής μιας επιχείρησης όταν αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση", καθώς ζητούσαν την αποπληρωμή όλων των προηγούμενων χρεών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έπρεπε να γίνει "κούρεμα" του χρέους.
Στο ίδιο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, που ήταν παρών στη σύσκεψη των Καννών.
Ο Γάλλος πολιτικός επιβεβαιώνει όταν γράφουν εδώ και μέρες οι Financial Times και περιέγραψε το πως πίεσαν τον Γιώργο Παπανδρέου ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
"Φυσικά είσαι ελεύθερος να κάνεις το δημοψήφισμα σου αλλά δεν μπορείς να θέσεις το ερώτημα για το εάν είναι αποδεκτά τα χρήματα που σου δανείζουμε. Η ερώτηση που θα υποβάλλεις στους Έλληνες και αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, διαφορετικά δεν θα σου δανείσουμε τα χρήματα, θα είναι ναι ή όχι στην παραμονή της χώρας στο ευρώ", είπαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας στον τότε Έλληνα πρωθυπουργό.
Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό, που αποκάλυψε ότι η Άγκελα Μέρκελ ήθελε μόνο το ΔΝΤ να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδας, όχι όμως και η Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χρειάστηκε όπως είπε η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα.
"Ο κύριος Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και ποιος θα τη βοηθούσε γιατί η στάση της Μέρκελ δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο", επισήμανε.
Την Πέμπτη, το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πηγή του υπουργείου δήλωσε στην Ντόιτσε Βέλε ότι "πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι".
Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της Ε.Ε. οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Σε σχέση με τις αναφορές στο βιβλίο του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, η πηγή συνέστησε προσεκτική ανάγνωση του σχετικού εδαφίου, όπου "ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν".
Πηγή: www.news247.gr