Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015 19:38

Δημοσκόπηση Ηuffington Post: 10% μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε εντολή διαπραγμάτευσης

Η δημοσκόπηση της HuffPost Greece για τις εκλογές και την επόμενη ημέρα: Καλύτερος διαπραγματευτής ο ΣΥΡΙΖΑ - Υπέρ κυβέρνησης εθνικής ενότητας

 

Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας που σας παρουσιάζουμε σήμερα, Πέμπτη, ανατρέπουν πολλά από τα στερεότυπα και την ψυχολογία της προεκλογικής περιόδου.

- Oι πολίτες θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα οικονομικά και πολιτικά με 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο μπροστά από μια κυβέρνηση με άξονα τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

- Είναι εντυπωσιακό ότι η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη με άξονα τη συνεννόηση και όχι τη σύγκρουση. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες ηλικίες επιθυμούν τη σύγκρουση, που δεν είναι απαραίτητα οι πιο νέοι. Όπως εντυπωσιακό επίσης ότι όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην αριστερά είναι μοιρασμένοι σχεδόν στη μέση στο δίπολο συνεννόηση ή σύγκρουση με την Ευρώπη.

- Ενώ θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής δεν πιστεύουν, όμως, σε μια σοσιαλιστική στροφή αλλά σε μια φιλελεύθερη.

- Είναι σαφές από την έρευνα ότι σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα ψηφίσουν με την προσδοκία ανανέωσης της πολιτικής ζωής και την αλλαγή της κατάστασης.

- Για την επόμενη μέρα των εκλογών λίγο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

- 2 στους 5 Έλληνες τοποθετούν τον εαυτό τους στον πολιτικό χώρο του κέντρου.

-1 στους 5 ‘Ελληνες δεν ξέρουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

-Πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει η ίδια την επομένη των εκλογών.

-Οι πολίτες θεωρούν ότι τα κρούσματα διαφθοράς έχουν αυξηθεί μετά την κρίση.

Τέλος, σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα ψηφίσουν κυρίως με βάση την ελπίδα ότι η κρίση θα υποχωρήσει και όχι με βάση το φόβο ότι θα χειροτερέψει.

Διαβάστε την δημοσκόπηση στην Ηuffington Post