Σάββατο, 11 Ιουλίου 2015 13:43

FAZ: Πρόσθετες παρεμβάσεις ζητούν οι θεσμοί

Γράφτηκε από την

Θετικά υποδέχθηκαν την πρόταση της Ελλάδας οι θεσμοί, ζητώντας ωστόσο διευκρινίσεις και περισσότερες μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το συνταξιοδοτικό, τα εργασιακά και η ενέργεια.

 

Σε έγγραφο που παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα FAZ, οι θεσμοί χαιρετίζουν τις προτάσεις της Αθήνας ως βάση για διαπραγμάτευση για την υπαγωγή της χώρας σε ένα νέο πρόγραμμα υπό τον ESM. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, ζητούν επιπλέον διευκρινίσεις και κυρίως περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

«Ένα νέο πρόγραμμα δεν θα βασίζεται μόνο σε προαπαιτούμενες δράσεις που θα παρασχεθούν από την Αθήνα. Θα πρέπει επίσης να περιέχει διαρθρωτικούς δείκτες, επόμενους στόχους και ποσοτικούς δείκτες για το μέλλον» αναφέρεται και τονίζεται οτι «η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση των θεσμών, ισχύει μόνο υπό τον όρο να συμμορφωθεί η ελληνική κυβέρνηση με τους άλλους όρους που θα της τεθούν».

Οι θεσμοί καθιστούν σαφές ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνονται από την Αθήνα, που θα πρέπει να φέρουν έσοδα ίσα με το 2,5% του ΑΕΠ ετησίως, «δεδομένης της επιδείνωσης των μακροοικονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών» δεν επαρκούν για την επίτευξη των συμφωνημένων με τους πιστωτές. Δηλαδή, την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και 2%, 3% και 3,5% τα επόμενα χρόνια, χωρίς επιβολή τόκων και αποπληρωμή δανείων. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ή οι στόχοι να συγκριθούν με τις χρηματοδοτικές ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των θεσμών.

Για τον ΦΠΑ προειδοποιούν ότι η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα περισσότερα νησιά ώστε να μπορέσει να υπολογιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος.

Για συντάξεις – ασφαλιστικό βλέπουν «σημαντικούς κινδύνους» μετά από την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που είχαν γίνει στις συντάξεις. Τονίζουν επίσης ότι «η Αθήνα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με καθαρές πολιτικές και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην προηγούμενη συμφωνία επί της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Συνολικά, η αξιολόγηση των θεσμών αναγνωρίζει ότι οι προτάσεις περιλαμβάνουν πιθανά κενά και υπογραμμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να δώσει ξεκάθαρη θέση για το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι αρχές, ώστε να υπάρχει μία σαφής βάση πάνω στην οποία θα μπορεί να συμφωνηθεί ένα πρόγραμμα του ESM».

Εκτός από τις συντάξεις, χρειάζονται διευκρινήσεις τα εργασιακά και η ενέργεια.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr