Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 10:07

Η δεύτερη ευκαιρία Ι Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον

Θα περιμένω με ζωηρό ενδιαφέρον την Κυριακή. Να ακούσω όσα έχετε να μας πείτε κ. Πρόεδρε, με αφορμή την επέτειο για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, σχετικώς με τις προθέσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ελπίζω δε, μια και απέτυχε (εσκεμμένως ή όχι) η προσπάθεια αλλαγής του εκλογικού νόμου, να συμπεριληφθεί και το θέμα αυτό στην αναθεώρηση, οψέποτε γίνει. Ωστε να έχουμε σταθερό εκλογικό νόμο. Απαραβίαστο. Χωρίς καιροσκοπικά ράβε ξήλωνε.

Ελπίζω επίσης να σας απασχολήσει, σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, όχι μόνον η κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Α' και Β' Αθήνας, αλλά όλων των περιφερειών. Ετσι ώστε να έχουμε κατά βάση μονοεδρικές περιφέρειες. Ελπίζω δηλαδή να έχετε αντιληφθεί ότι ο τρόπος ανάδειξης των βουλευτών έχει ως καταστροφικό αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται πλείστοι εκ των αξιοτέρων Ελλήνων, ιδίως όσοι έχουν καταξιωθεί με την τίμια και σοβαρή δουλειά τους, να «ανακατευτούν με την πολιτική». Λένε μερικοί συμπατριώτες μας το «δεν ανακατεύομαι με τα κόμματα» περίπου όπως θα έλεγαν ότι δεν ανακατεύονται με τα σκ…, με το συμπάθιο.

Πανάκεια βεβαίως δεν υπάρχει. Σίγουρα όμως υπάρχουν διαδικασίες, δοκιμασμένες σε πολιτικά και εκλογικά συστήματα άλλων χωρών, με εξαιρετικά χαμηλότερο δείκτη ενδημικής διαφθοράς από τον δικό μας, που μπορούν να λειτουργήσουν ως κρησάρα. Αλλά το πρώτιστο είναι να αλλάξει ο τρόπος εκλογής των βουλευτών, ώστε να πάψουν να έχουν ανάγκη από τους προσωπικούς κομματάρχες και χρηματοδότες, ως τις ψεύτικες κουμπαριές. Κι αυτό μόνο αν εξαλειφθεί ο εμφύλιος σπαραγμός των υποψηφίων του ιδίου κόμματος, μπορεί να περιορισθεί δραστικά. Με άλλα λόγια, όπως στις περισσότερες αναπτυγμένες δημοκρατίες, είναι καιρός για μονοεδρικές περιφέρειες.

Ανάγκη ειλικρινείας. Το πολύ χρήμα, εκτός των κομματικών ταμείων, κατευθύνεται σε συγκεκριμένους υποψηφίους. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν αλλάξει ο τρόπος εκλογής των αντιπροσώπων μας. Αν δηλαδή δεν καθιερώσουμε σε όλη την χώρα τις μονοεδρικές περιφέρειες -κάτι που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- ώστε να πάψει ο ανταγωνισμός μεταξύ συνυποψηφίων του ίδιου κόμματος. Να μη χρειάζεται δηλαδή ο υποψήφιος βουλευτής «προσωπική καμπάνια», αλλά μόνο την κομματική.

Ετσι όπως το χειρισθήκατε, χάθηκε μια ευκαιρία για σοβαρή αλλαγή του εκλογικού μας συστήματος. Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, αν βεβαίως δεν ναυαγήσει και αυτή από πολιτικάντικες κουτοπονηριές, έχετε μια δεύτερη ευκαιρία. 

Γ.Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr