Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2017 14:00

Λεφτά υπάρχουν. Μυαλά δεν έχουμε για να τα πάρουμε | Γ. Μασσαβέτας

Γράφτηκε από τον
Λεφτά υπάρχουν. Μυαλά δεν έχουμε για να τα πάρουμε | Γ. Μασσαβέτας

Διάβασα ένα άρθρο του Δημήτρη Κούρκουλα υφυπουργού  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Και  μου ήταν δύσκολο να πιστέψω πως όσα έγραφε, δεν ήταν προϊόν αντιπολιτευτικής και μόνο διάθεσης απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση.

Οπότε άρχισα τα τηλεφωνήματα σε όσες έγκυρες πηγές γνωρίζω. Με την ελπίδα ότι θα μάθω πως η αλήθεια είναι διαφορετική. 

Δεν είναι δυνατόν, σκέφθηκα, ο λαός να καταδικάζεται σε νέα συμπληρωματικά μέτρα λιτότητας, ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση, για να εξοικονομηθούν κάτι λιγότερο από 2 δισεκατομμύρια, όπως αξιώνουν οι «θεσμοί», ενώ την ίδια στιγμή μπορούσαμε να έχουμε εισπράξει περισσότερα χρήματα από ένα συγκεκριμένο περιφερειακό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά να μην ασχολούμεθα με το θέμα. 

Και όμως, αυτή είναι η μαύρη αλήθεια. Η ελληνική κυβέρνηση (πρωτίστως) αλλά και οι αιρετοί άρχοντες της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δεν έχουν καν κουνήσει το δαχτυλάκι τους για την υλοποίηση ενός προγράμματος που καλείται «Στρατηγική της Αδριατικής και Ιονίου», εν συντομία EUSAIR.  Διαβάστε περί τίνος πρόκειται: Η EUSAIR καλύπτει τέσσερις χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία) και τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ (Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία) και φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι οριζόντιες και τομεακές πολιτικές της ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα της περιοχής, να διαφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον και να τονωθεί η απασχόληση, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-2020.

Διαβάστε τώρα και την πρόσφατη (Φεβρουάριο) δήλωση της Ρουμάνας επιτρόπου της ΕΕ για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνας Κρέτσου και την οργή που εκδηλώνει παρά τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποιούν συνήθως οι επίτροποι: «Δεν είμαι καθόλου ευχαριστημένη με τη Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου. Παρότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τη δημιουργία της, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα μεγάλο έργο ούτε έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα, σε αντίθεση με άλλες Στρατηγικές όπως αυτή της Βαλτικής. Επιπλέον, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ημερομηνία της δεύτερης ετήσιας συνάντησης των μελών της Στρατηγικής, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα». 

Λεπτομέρεια: Η Ελλάδα ασκεί ως τον Ιούνιο την προεδρία  σε αυτόν τον περιφερειακό ευρωπαϊκό φορέα. Είχαμε δηλαδή όλες τις ευκαιρίες για να εισπράξουμε τα μόνα λεφτά που πράγματι υπάρχουν. Εκείνα της ΕΕ. Αλλά… πέρα βρέχει. Ποιος εκπλήσσεται;

 

Γ.Π. Μασσαβέτας

grgiorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER