Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020 11:06

Θα χαρώ να πάρω πίσω  το «χάσαμε»

Γράφτηκε από τον

Ελπίζω να κάνετε και πράξη αυτό που είπατε στην συνέντευξή σας στον «Αλφα», κ. Πρόεδρε. Οτι δηλαδή προτίθεσθε να ασκήσετε το δικαίωμα του «βέτο», στην περίπτωση που μια συμφωνία στο Βερολίνο, για την Λιβύη, έλθει προς επικύρωση στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να περιλαμβάνει μια σαφή απόφαση ακύρωσης της συμφωνίας «καθορισμού θαλασσίων συνόρων» μεταξύ Ερντογαν και Φάρατζ.

Και ευτυχώς, παρά την δόλια απουσία της χώρας μας από την διάσκεψη, την οποία η γερμανική «Bild» αποδίδει «στις πιέσεις που άσκησε ο σουλτάνος του Βοσπόρου Ταγίπ Ερντογαν» προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κάποιος άλλος, δηλαδή ο στρατηγός Χαφτάρ, εκπροσωπώντας και το λιβυκό κοινοβούλιο, θα θέσει το θέμα.

Διότι αυτά που μας είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ο Μάικο Χάας, ότι δηλαδή η παράνομη συμφωνία Αγκυρας - Τρίπολης, με την οποία επιχειρείται να επιβληθούν τετελεσμένα στην περιοχή, δεν περιλαμβάνεται στα θέματα που πρόκειται να απασχολήσουν την «Διαδικασία του Βερολίνου», όπως ονομάζεται η διάσκεψη της Κυριακής, είναι τελείως… κουφά. Είναι δυνατόν να μην απασχολεί μια διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, που υποτίθεται ότι διέπεται από το πνεύμα της μη ανάμειξης ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στον εμφύλιο που ταλανίζει αυτή την χώρα, όταν ακριβώς για την επιβολή αυτή της συμφωνίας, ο Ταγίπ Ερντογαν στέλνει στρατεύματα και πολεμικό υλικό για να στηρίξει την εξουσία του Σάρατζ με τον οποίο συνήψε αυτή την συμφωνία;

Μακάρι η προειδοποίηση που κάνατε να έπιασε τόπο. Και να είναι η κ. Μέρκελ εκείνη που επιδίωξε την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, λίγο πριν δεχθείτε στο γραφείο σας τον κυρίαρχο των δύο τρίτων της λιβυκής επικράτειας.

Θα χαρώ πολύ να μπορέσω να πάρω πίσω εκείνο το «Κυριάκο, χάσαμε» που έγραψα προ ημερών, για τον αποκλεισμό μας από την συνάντηση του Βερολίνου. Να δω δηλαδή να αποδίδει καρπούς η καλώς σχεδιασμένη κινητικότητα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Και να τίθεται, ως μια από τις «εκ των ων ουκ άνευ» προϋποθέσεις για την αποδοχή οποιασδήποτε τελικής απόφασης, η αξίωση για ακύρωση αυτής της συμφωνίας μεταξύ δυο πλιατσικολόγων. Της πλήρως αντίθετης προς το δίκαιο των θαλασσών, όπως επιμένει και ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπάρχουν δυνάμεις που θα το θέσουν επί τάπητος. Και ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr