Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020 03:15

«Κεράσια» για μικρό καλαθάκι

Γράφτηκε από τον
«Κεράσια» για μικρό καλαθάκι

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου δεν μπορεί παρά να εστιάζεται σε δύο βασικά σημεία:

- Εμπάργκο όπλων: Θα μπορούσε να είναι το πιο ουσιαστικό σημείο της απόφασης. Αλλά η αξία του εξαρτάται από το αν, πώς και από ποιους θα μπορέσει να εφαρμοσθεί. Διότι η απαγόρευση προμήθειας οπλισμού στις αντιμαχόμενες πλευρές δεν είναι κάτι νέο. Υποτίθεται ότι ισχύει ήδη. Αλλά ποιος έλαβε οποιοδήποτε μέτρο κατά της Τουρκίας, όταν «φόρα παρτίδα» έστειλε τον τελευταίο μήνα τεθωρακισμένα οχήματα, μαζί με 2.400 Σύρους μισθοφόρους και Τούρκους αξιωματικούς να ενισχύσουν την πλευρά του Σάρατζ; Κανείς. Επομένως το ζητούμενο είναι αν κάποια από τις «αρμόδιες επιτροπές» που πρόκειται να συσταθούν, θα έχει την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις σε εκείνους που παραβιάζουν το εμπάργκο. Πολύ φοβάμαι ότι απλώς η «αυστηρότερη απαγόρευση» της επίσημης παροχής οπλισμού θα κάνει ακριβότερη, και κατά τούτο επικερδέστερη, την «παράνομη» ροή του προς τους αντιμαχόμενους.

- Μη ανάμειξη ξένων δυνάμεων: Η επίτευξη ενός τέτοιου στόχου θα μπορούσε να είναι υπέρτερης αξίας ακόμη και από το «εμπάργκο», αν η ως τώρα τακτική παρείχε ελπίδες ότι πράγματι θα αντιμετωπισθούν με αυστηρότητα εκείνοι που ενεργώς αναμειγνύονται στον λιβυκό εμφύλιο. Αλλά ας δούμε τι συμβαίνει στην πράξη. Το Σάββατο, πριν αναχωρήσει για το Βερολίνο, με δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση, ότι: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ». Πλην, εκείνοι που έδωσαν τον τόνο στη διάσκεψη του Βερολίνου, όπως η Μέρκελ και ο γ.γ. του ΟΗΕ, έκαναν πως δεν έλαβαν γνώση αυτής της εκ προοιμίου απαξίωσης αυτής της περί «μη ανάμειξης» απόφασής τους.

Και δεν πρόκειται μόνο για ανάμειξη κρατών, αλλά και άλλων δυνάμεων που ουδόλως τις απασχολούν οι οποιεσδήποτε αποφάσεις του Βερολίνου. Οπως οι τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, του «Ισλαμικού Κράτους» και άλλοι σαλαφιστές, από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, που πολεμούν στο πλευρό του Σάρατζ και με τους οποίους δεν ασχολήθηκε η πλειονότητα των μετασχόντων, πλην των Προέδρων της Γαλλίας και της Αιγύπτου, μαζί με τους εκπροσώπους της πλευράς του στρατηγού Χαφτάρ.

Επομένως, ενώπιον ενός ευχολογίου με πολλά κεράσια, ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER