Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2020 21:11

Η Ελληνική Δικαιοσύνη μίλησε, η Δημοκρατία νίκησε, ο αγώνας συνεχίζεται!

Γράφτηκε από την

 

Του Γιάννη Διονυσόπουλου*

Η 7η Οκτωβρίου καταγράφηκε ως μια μεγάλη μέρα σταθμός για την Ελληνική Δικαιοσύνη, μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας.

Η 7η Οκτωβρίου είναι μέρα συγκίνησης και ηθικής ανάτασης γιατί επισφραγίστηκε το δίκαιο.

Η 7η Οκτωβρίου συνδέθηκε με μια ιστορική απόφαση δικαίωσης. με μια νίκη κατά του νεοναζισμού, με μια νίκη των υπερασπιστών της Δημοκρατίας.

Η 7η Οκτωβρίου, η ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης στέλνει ηχηρό μήνυμα διεθνώς ενάντια στο φασισμό και στο νεοναζισμό.

Το αυγό του φιδιού που έφερε τη Χρυσή Αυγή

Τώρα που πέρασαν οι πρώτες ώρες από την απόφαση της δικαιοσύνης ας θυμηθούμε και ας σταχυολογήσουμε μερικά γεγονότα της τελευταίας δεκαετίας για το πώς φτάσαμε στο σημείο η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.) να φτάσει να είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη στη χώρα μας.

Η Χρυσή Αυγή (Χ.Α.) στις εκλογές του 2009 έλαβε ποσοστό μόλις 0,29% και 19.624 ψήφους.

Ας αναλογιστούμε όλοι εμείς οι υποστηρικτές της Δημοκρατίας, τι συνέβη μέσα σε μια τριετία, ποιες πολιτικές δυνάμεις και σχηματισμοί επώασαν το αυγό του φιδιού έμμεσα ή άμεσα στην πάνω και την κάτω πλατεία των αγανακτισμένων του Συντάγματος συμμετέχοντας με προπηλακισμούς, τραμπουκισμούς και με άλλες αντιδημοκρατικές ενέργειες που έφθασαν μέχρι ν’ αμαυρώσουν και ν’ ακυρώσουν τις παρελάσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας μας με αποκορύφωση αυτή της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη με την εκβιαστική αποχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Οι οριζόντιες αφοριστικές καταγγελίες και η καθολική κατακραυγή κατά του πολιτικού κόσμου συνιστούσε όπως αποδεδείχθηκε ιστορική αφέλεια που περιείχε ίσως και «δόλιες σκοπιμότητες». Όμως σε κάθε περίπτωση, είτε από άγνοια μέσα από τη φρασεολογία της ιδεοληψίας και του λαϊκισμού, είτε συνειδητά με στόχο την κατάληψη της εξουσίας, ωθήθηκε η εκτροπή του πολιτικού εκκρεμούς προς τα άκρα και κυρίως προς την Ακροδεξιά με τα γνωστά δυσάρεστα αποτελέσματα. Κάποιοι με πρόσχημα την οικονομική κρίση προσπάθησαν να εμφανίσουν ως κανονικό το καρκίνωμα του εξτρεμιστικού, ξενόφοβου και μισαλλόδοξου λόγου, επωάζοντας έτσι το αυγό του φιδιού.

Στις εκλογές του Μαίου2012 η Χ.Α. έλαβε ποσοστό 6,9%, και 440.966 ψήφους, ενώ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 αναδείχθηκε σε τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη λαμβάνοντας ποσοστό 6,28%, και 388.387 ψήφους και στις τελευταίες εκλογές το 2019 έλαβε ποσοστό 2,93% και 165.620 ψήφους, δηλαδή με ακόμη 0,07% θα ήταν και πάλι στη Βουλή και επιτρέψτε μου να έχω αμφιβολίες αν θα είχαμε την ίδια εξέλιξη για εν ενεργεία πολιτικό κόμμα και βουλευτές του, καθότι πριν μερικά χρόνια κάποιοι χρησιμοποιούσαν τις «χρήσιμες» ψήφους των βουλευτών της Χ.Α. ως «ευπρόσδεκτες» για να έχουν την επιθυμητή πλειοψηφία στην Βουλή.

Η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής από το πολιτικό προσωπικό της χώρας

«Η πολιτική δράση της Χ.Α., πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη σύγκρουση των ιδεών και την κοινωνική της απομόνωση, όχι με τον εισαγγελέα... Μετά την άρση της ασυλίας, ενδεχόμενη προφυλάκιση του μεγαλύτερου τμήματος της κοινοβουλευτικής ομάδας της, αν και συνταγματικά ανεκτή, προκαλεί αντικειμενικά αλλοίωση της σύνθεσης της Βουλής, άρα και της βούλησης του εκλογικού σώματος...» δήλωνε στην ΑΥΓΉ το 2014 ο κ. Κατρούγκαλος.

Ενώ το ΠΑΣΟΚ από το 2012 πήρε νομοθετικές πρωτοβουλίες και ξεκίνησε καμπάνιες ενημέρωσης και πολιτικές εκδηλώσεις κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και ζήτησε να μην υπολογίζονται οι ψήφοι της Χ.Α. στη βουλή, καθότι όπως δήλωσε ο πρόεδρος του το 2013 Β. Βενιζέλος, «… όταν στους κόλπους ενός πολιτικού κόμματος λειτουργεί με μια δομή, με μια ιεραρχία, με συντονισμό, με σχεδιασμό, μια εγκληματική οργάνωση, τότε υπάρχουν τα μέσα του ποινικού νόμου», για την αντιμετώπιση του.

Πρώτο το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να χαρακτηριστεί εγκληματική και ναζιστική οργάνωση. επισημαίνοντας ότι η ανοχή στη βία και στους φασίστες είναι νάρκη στη Δημοκρατίας, όταν την ίδια περίοδο άλλοι επικοινωνούσαν υπογείως ή συνυπήρχαν μαζί τους στις πλατείες της αγανάκτησης.

Ωστόσο οι της Χ.Α. όπως φαίνεται ότι θα πέσουν στα «μαλακά», καθότι πριν κλείσει η Βουλή το 2019 ψηφίστηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ο νέος Ποινικός Κώδικας που ελάφρυνε τις ποινές και σύμφωνα με αυτόν στο πλαίσιο της γενικότερης μείωσης των ποινών, η ποινή για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι 5-10 χρόνια, η δε διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται μέχρι 15 χρόνια ,ενώ ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος ίσχυε μέχρι τον Ιούνιο του 2019, προέβλεπε ποινή από 10 έως 20 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, το επίμαχο αδίκημα εξαιρέθηκε από την λίστα των εγκλημάτων που αποφέρει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων γεγονός που αφήνει δρόμο για προσπάθεια συμμετοχής των καταδικασθέντων σε εκλογές.

Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί

Η καταδίκη από την ελληνική δικαιοσύνη της ηγετικής ομάδας και των στελεχών της Χ.Α. για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης είναι ιστορική και παραδειγματική, καθότι υπήρξε ενδελεχής εξέταση των πραγματικών περιστατικών της πολύπλοκης δικογραφίας.

Τώρα καλούνται η Ευρωβουλή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και με τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες να αποβάλουν από τους χώρους τους και κάποιοι να διακόψουν τυχόν συνεργασίες τους με κάθε απομεινάρη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης.

Η Δημοκρατία μας νίκησε γιατί, είχε τη δύναμη να βρει τους θεσμικούς εκείνους τρόπους ώστε να προστατευτεί από την παράνομη δράση της εγκληματικής οργάνωσης, που μέχρι πριν κάποια χρόνια αν και έσπερνε τον τρόμο στο πέρασμα της πολλοί είτε το αγνοούσαν, είτε την φοβόντουσαν και δεν αντιδρούσαν. Στον απόηχο της απόφασης της Δικαιοσύνης για τη δίκη ης Χ.Α., δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή την εγκληματική οργάνωση ψήφισαν 440.966 συμπολίτες μας.

Προβλήθηκε ως κοινοβουλευτικό κόμμα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ της πατρίδας μας και κάποιοι δημοσιογράφοι τους «ξέπλεναν» και τους στήριζαν και σήμερα είναι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού στη Βουλή.

Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ο κίνδυνος του νεοναζισμού είναι πάντα παρών όταν κυριαρχεί, το μίσος και ο διχαστικός λόγος, ο λαϊκισμός και οι ιδεοληψίες, όταν υπονομεύονται οι θεσμοί της Δημοκρατίας όταν το πολιτικό σύστημα δεν δίνει λύσεις στα κοινωνικά προβλήματα.

Τα ηγετικά στελέχη της Χ.Α. εμφανίσθηκαν λειτούργησαν ως «πρωτόζωα» με απροκάλυπτη βία και θράσος καταστρέφοντας και κακοποιώντας τους πάντες και τα πάντα, χλευάζοντας και  απαξιώνοντας την ίδια τη Δημοκρατία μας γι’ αυτό οι επόμενοι νεοναζί θα είναι προσεκτικοί άρα και πιο επικίνδυνοι, όπως συμβαίνει με τους ομοϊδεάτες τους σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Η ευθύνη όλων όσων ασχολούνται με τα κοινά είναι να προστατεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και να απομονώνουν τα φαινόμενα μίσους, άδικης κριτικής και εμπάθειας που φούσκωσαν με υπεροψία την ηγεσία της Χ. Α., η οποία με ευκολία έπεισε χιλιάδες απελπισμένους συμπολίτες μας να τη στηρίξουν και να την αναδείξουν σε ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα μας.

Η ιστορική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου είναι αφετηρία για νέους αγώνες για την δημοκρατία!

Με πνεύμα ενότητας και όχι διχασμού, με μαχητικότητα και όχι εφησυχασμό, με αποφασιστικότητα και όχι παλινωδίες, πρέπει να συνεχίσουμε και να επιβεβαιώνουμε τη δημοκρατία κάθε μέρα.

Η χώρα μας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο, ο νεοναζισμός δεν χωρά στη ζωή μας, ο αγώνας συνεχίζεται.

«Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».

* Ο Γιάννης Διονυσόπουλος είναι διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, αν. Γραμματέας Τομέα Επιστημόνων Κινήματος Αλλαγής - ΠΑΣΟΚ, μέλους ΣτΑ Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας