Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 22:38

Γιάννης Κωστόπουλος: Μία άλλη πλευρά της ζωής του

Γράφτηκε από την
Γιάννης Κωστόπουλος: Μία άλλη πλευρά της ζωής του

 

Του Ιωάννη Κ. Θεοδωρόπουλου, δικηγόρου

Ευθύς ως ανακοινώθηκε ο θάνατος του Γιάννη Κωστόπουλου, ο υπογράφων, από τις φιλόξενες στήλες της “Ε” παρουσίασε την πολυσχιδή δραστηριότητα του εκλιπόντος διαπρεπούς συμπολίτη μας (βλέπε “Ελευθερία”, φύλλο της 13-14 Μαρτίου 2021, σελ. 24).

Στο κείμενο αυτό ανέδειξα την καθοριστική συμβολή του στην ανασύνταξη και εξέλιξη του τραπεζικού συστήματος της χώρας και πτυχές της δραστηριότητάς του που σχετίζονται με την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα. 

Στο παρόν σύντομο κείμενο επιθυμώ να αναδείξω μια άλλη πτυχή της ανθρώπινης πλευράς του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου.

Τώρα που, ως φαίνεται, τελείωσαν τα εκτενή αφιερώματα στη μνήμη του, αλλ΄ όχι η θύμησή του, θα μου επιτραπούν δύο, επιπλέον, λέξεις γι΄ αυτόν.

Για τον Γιάννη Κωστόπουλο γράφτηκαν πολλά, όπως προανέφερα, τόσο για την συμβολή του, στην ανάπτυξη του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όσο και για την προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της χώρας.

Από την πλευρά μου θα περιοριστώ, ως από μακρού γνώριμός του, συμπατριώτης του άλλωστε, να αναφερθώ στην ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα του. Και τούτο γιατί στο πρόσωπό του συνέκλιναν σπάνιες αρετές. Ήθος, το πρώτον, και άδολη αγάπη για την πατρίδα.

Αληθινός πατριώτης, με πίστη και αφοσίωση στα μεγάλα του έθνους ιδεώδη, που στις άνυδρες ημέρες μας εμφανίζουν αισθητή υποχώρηση, με το παράδειγμά του, παράδειγμα ζωής, έδειχνε το σωστό δρόμο.

Χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του αποτελεί και το γεγονός ότι, με αφορμή το θάνατό του, αποκαλύπτεται μια άλλη πτυχή του χαρακτήρα  του, με την επίδοσή του, διαρκή και αποδοτική, σε έργα αλτρουισμού και φιλαλληλίας.

Η ειλικρινής θλίψη που εκδηλώθηκε με την είδηση του θανάτου του, και η καθολική αναγνώριση του έργου του, προσδιορίζουν το μέγεθος της προσωπικότητάς του.


NEWSLETTER