Κυριακή, 04 Δεκεμβρίου 2022 22:09

Καθημερινές εικόνες

Γράφτηκε από τον
Καθημερινές εικόνες

Του Γιάννη Α. Μπίρη

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας ζήτησε από την Περιφέρεια αλλά και όλους τους αρμόδιους φορείς να απαγορευτεί η τροφοδοσία των καταστημάτων στο κέντρο της πόλης από τις 09.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Τί οδήγησε όμως σε αυτή την απόφαση; Μα φυσικά το κυκλοφοριακό έμφραγμα που προκαλείται καθημερινά στους δρόμους και ειδικότερα τις ώρες αιχμής. Αναμφισβήτητα η απόφαση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και φαίνεται ότι θα βοηθήσει ιδιαίτερα τη κυκλοφορία στην πόλη. Ένα τέτοιο μέτρο είναι όμως αρκετό;

Προσπαθείς να πας στη δουλειά σου. Η κίνηση των αυτοκινήτων είναι μεγάλη. Επιβαρύνεται όμως υπέρμετρα από το διπλοπαρκάρισμα αυτών που ξαφνικά ανάβουν τα αλάρμ για να κατέβουν, να πάρουν έναν καφέ (!) ή να πεταχτούν μέχρι το παρακείμενο κατάστημα (!). Αν μάλιστα προλάβεις να τους δείξεις τη δυσαρέσκειά σου για το μπλοκάρισμα που προκαλούν, σου απαντούν με μια χειρονομία, που αν είναι στοιχειωδώς ευγενείς, δείχνει με τον κινούμενο αντίχειρα το μισό του δείχτη του δεξιού χεριού: … ε, να για μισό λεπτούλι… πώς κάνεις έτσι; Ξεκάθαρα ελληνικό φαινόμενο που ενδεχομένως χρειάζεται να ….μπεί και στον ΚΟΚ, έτσι για να απλοποιούνται τα πράγματα! 

Η αγγλική λέξη αλάρμ σημαίνει συναγερμός και προκειμένου περί αυτοκινήτων υποδηλοί τα φώτα που θα χρησιμοποιήσεις στο όχημά σου σε περίπτωση ανάγκης. Στον ΚΟΚ λέγονται  "φώτα έκτακτης ανάγκης". Είναι το σύστημα φωτεινού συναγερμού του οχήματος και υπάρχουν προκειμένου να ειδοποιούνται οι υπόλοιποι οδηγοί που χρησιμοποιούν τον ίδιο δρόμο, ότι το όχημά μας έχει ακινητοποιηθεί ή εμφανίζει πρόβλημα και ότι υπάρχει κίνδυνος από την ακινητοποίησή του. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, τα φώτα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τον εκάστοτε οδηγό τότε –και μόνο τότε– όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος.

Τα πράγματα γίνονται όμως χειρότερα όταν κάποιος προπορευόμενου οδηγός δει μια θέση που ενδεχομένως τον βολεύει και αποφασίσει να παρκάρει. Τότε τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Το αλάρμ δηλώνει την πρόθεσή του να παρκάρει ειδοποιώντας με «συναγερμό» τους επερχόμενους οδηγούς! Τα περί φώτων έκτακτης ανάγκης κλπ πηγαίνουν περίπατο…. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, αυτό δεν είναι το σωστό και αποδεκτό. Η σωστή ένδειξη για την πρόθεσή σου ότι θέλεις να παρκάρεις είναι να βγάλεις φλας προς την κατεύθυνση που έχεις επιλέξει. Όπως ακριβώς κάνουν οι επαγγελματίες οδηγοί των λεωφορείων σε κάθε στάση.

Αυτό που επικρατεί στη χώρα μας εδώ και χρόνια ως προς το παρκάρισμα, είναι να ανάβουμε τα αλάρμ. Αν θέλεις όμως να είσαι σωστός (όσο αυτό είναι εφικτό) τότε είναι καλύτερο να ανάψεις το αντίστοιχο φλας και πριν σταματήσεις το όχημά σου να ανάψεις και τα αλάρμ για να αποφύγεις τα περαιτέρω. Έτσι ενδεχομένως θα είσαι όσο πιο σωστός και ασφαλής γίνεται!

Αν επιτέλους εφαρμόσουμε τον ΚΟΚ για τη στάθμευση αλλά και την τροφοδοσία των καταστημάτων αυστηρά τις νυχτερινές ώρες, όπως ζήτησε ο Δήμος της Αθήνας, τότε ενδεχομένως θα έχουμε καταφέρει ένα σημαντικό βήμα στη διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας, αποφεύγοντας καθυστερήσεις, νεύρα και εντάσεις.


NEWSLETTER