Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2023 18:25

Δημοτικές εκλογές: Επιλέγουμε αυτοδιοίκηση ή κομματισμό; Χρίσμα ή χρηστότητα;

Δημοτικές εκλογές: Επιλέγουμε αυτοδιοίκηση ή κομματισμό; Χρίσμα ή χρηστότητα;

Της Παναγιώτας Φλεβάρη – Μουργή, Δικηγόρου Καλαμάτας, Συγγραφέα και υποψήφιας Δημοτική Σύμβουλος, με τον συνδυασμό «ΚΑΛΑΜΑΤΑ_ΜΕΤΑ» του Βασίλη Τζαμουράνη

Εν όψει των δημοτικών εκλογών, παρατηρείται το συχνό φαινόμενο να παρέχεται από τους πολιτικούς σχηματισμούς «κομματικό χρίσμα» ή αλλιώς «κομματική στήριξη» σε διάφορους υποψηφίους δημάρχους της αρεσκείας των «μηχανισμών» τους. Τούτη η πρακτική δεν είναι σπάνια ούτε για τον δήμο Καλαμάτας... Ωστόσο, ερείδεται στις συνταγματικές επιταγές και τον νόμο; ΌΧΙ!

Διότι το Σύνταγμά μας (άρθρο 102 παρ. 1, 2, 3) ορίζει, αναφορικά με τους Ο.Τ.Α., ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων τούς ΑΝΗΚΕΙ, οι αρχές τους εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, έχουν διοικητική και οικονομική ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ και ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να εμποδίζονται στην πρωτοβουλία και την ελεύθερη δράση τους από την κεντρική εξουσία.

Ήτοι, ο δήμος, ως ΟΤΑ και περιβαλλόμενος με συνταγματικό κύρος και πολιτική/διοικητική αυτοτέλεια απέναντι στην κεντρική κρατική εξουσία και τα πολιτικά κόμματα, αποτελεί ένα αυτοτελές και διακριτό από οποιαδήποτε άλλη πολιτειακή οντότητα υποκείμενο δικαίου.

Τα αυτά προβλέπονται και από τη διάταξη του άρθρου 214 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), που, επίσης, επιβάλλει την ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συνεπώς, όταν ένας υποψήφιος Δήμαρχος δέχεται το κομματικό χρίσμα/υποστήριξη, τορπιλίζει την πολιτική και νομική αυτοτέλεια της Τ.Α., πλήττει το συνταγματικό κύρος της, αποσκοπεί στον επηρεασμό της πολιτικής βούλησης των δημοτών, εμποδίζει την ελεύθερη δράση και πρωτοβουλία της τοπικής κοινωνίας!

Άλλωστε, ποιες εγγυήσεις μπορεί να προσφέρει ένας κομματικοποιημένος υποψήφιος δήμαρχος ότι θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας και όχι αυτά που θα του επιβληθούν ως «κομματική γραμμή»; Ή ότι θα διοικήσει τον δήμο με βάση τις αρχές της ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας και όχι με βάση την εξάρτησή του και το «γραμμάτιο» που θα πρέπει να «ξεπληρώσει» σε «κομματικούς μηχανισμούς»; Ή ότι οι απόψεις και αποφάσεις του θα κατατείνουν στο γενικό καλό των δημοτών και ότι δεν θα του υπαγορεύονται «έξωθεν» και «άνωθεν»;

Καθίσταται εξοφθάλμως σαφές ότι το «κομματικό χρίσμα/υποστήριξη» προς έναν υποψήφιο δήμαρχο είναι ταυτόσημο με το «καπέλωμα» της Τ.Α., αντίκειται στην οικεία νομοθεσία και συνιστά συνταγματική εκτροπή.

Γι’ αυτό, στην αυτοδιοίκηση, αγνοούμε τους αθηνοκεντρικούς, κομματικούς μηχανισμούς και επενδύουμε στο «χρίσμα» του συνδημότη, του γείτονα, του συνεργάτη, του διπλανού μας, του κάθε ανθρώπου που μας γνωρίζει προσωπικά και ξέρει τις ικανότητες και το ήθος μας!

Εξάλλου, ο «αποχρωματισμός» της Τ.Α. συνιστά κατάκτηση του ελληνικού πολιτικού συστήματος! Διότι, με υπερκομματική ψήφο, οι δημότες εκλέγουν όχι τον κομματικώς «χρισμένο», αλλά τον «χρηστό» υποψήφιο!

Κι οπωσδήποτε η «χρηστότητα» ενός υποψηφίου δημάρχου δεν σχετίζεται με διορισμούς ημετέρων και ρουσφετολογικά αλισβερίσια, αλλά με επίδειξη ήθους και εντιμότητας, τήρηση αξιών, αρχών και νομιμότητας, εργατικότητα, δημοκρατικότητα, χειρισμό των υποθέσεων ενός δήμου με επιστημονική γνώση και συνακόλουθη εμπεριστατωμένη άποψη, αντικειμενικότητα, ανιδιοτέλεια, λήψη σωστών αποφάσεων ασχέτως πολιτικού κόστους, στοχευμένη θεώρηση των καταστάσεων, μόρφωση, παιδεία, διάθεση για προσφορά, αίσθηση καθήκοντος!

Με όλα τα παραπάνω κατά νου, ας επιλέξουμε, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και όχι κομματισμό! Ας εκλέξουμε δήμαρχο χωρίς κομματικό χρίσμα, αλλά με ΧΡΗΣΤΟΤΗΤΑ, συνισταμένη σε ήθος και γνώση! Ας υποστηρίξουμε έναν πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, που πραγματώνει αυτό που διαχρονικά οι Έλληνες έχουν περισσότερη ανάγκη από οτιδήποτε άλλο: την ομοθυμία, τη συνεργασία, την ΟΜΟΝΟΙΑ!