Κυριακή, 12 Μαϊος 2024 19:21

«Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε – γέλασε» - Ράμα, Κόσοβο και VMRO, αναζωπυρώνουν εθνικιστικές εντάσεις και αλυτρωτισμούς

«Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε – γέλασε» - Ράμα, Κόσοβο και VMRO, αναζωπυρώνουν εθνικιστικές εντάσεις και αλυτρωτισμούς

Tου Χρήστου Καπούτση

Τα Βαλκάνια δεν ησυχάζουν ποτέ. Αλβανία, Κόσσοβο, Μιτροβίτσα, Σερβία, Σεράγεβο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβοβόσνιοι, Μουσουλμάνοι τουρκογενείς, Βόρεια Μακεδονία με αλβανόφωνες περιοχές, Βουλγαρία με τουρκική μειονότητα και Ελλάδα με μουσουλμανική μειονότητα. Βαλκανικά κράτη με ισχυρές εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες. Με συνοριακές διαφορές, με διεκδικούμενες περιοχές και με αιματηρούς πολέμους μεταξύ τους.

Τα Βαλκάνια ή η Χερσόνησος του Αίμου, εξακολουθούν να είναι η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, καθώς οι αναζωπυρώσεις της έντασης είναι σύνηθες φαινόμενο εξαιτίας των αλυτρωτικών και εθνικιστικών απόψεων και οραμάτων, μεταξύ των κρατών.
Η Ελλάδα συνορεύει με κράτη που διεκδικούν με διαφορετικούς τρόπους το καθένα, είτε ένα κομμάτι από τη γη της (Θεσπρωτία - Αλβανοτσάμηδες), είτε νησιά του Αιγαίου (Τουρκία), είτε την Ιστορία της (Βόρεια Μακεδονία – Σκόπια).
Σε αυτό λοιπόν, το σε λανθάνουσα κατάσταση (φαινομενική ηρεμία) βαλκανικό περιβάλλον, έχουμε δύο επίκαιρα και αμέσου ελληνικού ενδιαφέροντος γεγονότα.

Α. Επίσκεψη Ε. Ράμα στην Αθήνα. Ο Εντυ Ράμα, συνεχίζει απτόητος να καταπατά και να σφετερίζεται περιουσίες Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που είναι Αλβανοί πολίτες, ειδικά στην παράκτια ζώνη της Αδριατικής. Στόχος του Αλβανού Πρωθυπουργού, να υφαρπάξει και παραχωρήσει τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στους «εκλεκτούς» της Κυβέρνησής του, για τουριστική αξιοποίηση. Χωρίς αποζημίωση για τους Βορειοηπειρώτες που χάνουν τις περιουσίες τους και χωρίς κανένα κόστος για την Αλβανία, αφού η ελληνική κυβέρνηση αντιδρά μάλλον «χαλαρά», ενώ κάποια πολιτικά κόμματα του αριστερού φάσματος... υπνώττουν.

Και το κορυφαίο, έρχεται ο Αλβανός Πρωθυπουργός στην Αθήνα για να ομιλήσει στους Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα, ενόψει, όπως ισχυρίζεται, εκλογών που θα γίνουν στην Αλβανία σε ένα χρόνο, το 2025! Πρόκειται ασφαλώς, για εκδήλωση υψηλού συμβολισμού, που περιέχει μηνύματα προς την Ελληνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, αλλά στέλνει και απειλητικά μηνύματα προς την ελληνική μειονότητα της Αλβανίας! Μήπως ενόψει ευρωεκλογών στην Ελλάδα, επιδιώκει να ασκήσει κάποια μορφή εκβιασμού με «όπλο» τις ψήφους των αλβανικής καταγωγής Ελλήνων πολιτών; Τυχαίο, ότι η ομιλία του Ε. Ράμα, την Κυριακή 12 Μαΐου στην Αθήνα, συμπίπτει με τον ένα χρόνο φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας Φ. Μπελέρη;

Σχολιάζοντας την πολιτική σε βάρος της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας από την Κυβέρνηση του Ε. Ράμα και την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης είπε: «τα δικαιώματα της ελληνικής μεσότητας, δεν είναι μία διμερής διελκυστίνδα. Ποτέ τα ζητήματα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, του σεβασμού των μειονοτήτων, του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων, δεν μπορεί να είναι μία διμερής διελκυστίνδα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο ανάγεται στην ουσία της κυριαρχίας και ανάγεται στον δημοκρατικό χαρακτήρα της κάθε χώρας». Και πρόσθεσε: «η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας στην Αθήνα για να απευθυνθεί στους συμπατριώτες του, ενώ είμαστε λόγω ευρωεκλογών σε προεκλογική περίοδο, είναι, κατά τη γνώμη μου, μία άκαιρη επίσκεψη».

Β. Εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία: Διπλές εκλογές έγιναν την Τετάρτη, βουλευτικές και Προεδρικές, στην Βόρεια Μακεδονία.
Και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, θριάμβευσε το ακροδεξιό- εθνικιστικό κόμμα VMRO- DPMNE.
Οι διπλές εκλογές στα Σκόπια, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για νέα Βουλή, θα μπορούσαν, να θεωρηθούν και μια δοκιμασία, για την προοπτική της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατοχύρωσε την ονομασία του κράτους σε “Βόρεια Μακεδονία”. Το VMRO- DPMNE ως αντιπολίτευση, είχε κατηγορήσει την τότε Κυβέρνηση των Σκοπίων (Ζόραν Ζάεφ), ότι υπέκυψε στους εκβιασμούς των Αθηνών (Κυβέρνηση Α. Τσίπρα) και πρόδωσε την ιστορία και την καταγωγή των «Μακεδόνων» και απεμπόλησε τις εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας σε περιοχές όπου ζουν, κατά την άποψή τους, «Μακεδόνες». Το VMRO, το κόμμα που θριάμβευσε στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, επιμένει στον άκρατο “Μακεδονισμό” , στην παραχάραξη της ιστορίας που αποτελεί το όχημα του αλυτρωτισμού και επομένως, στον έμμεσο σφετερισμό και της Ελληνικής Μακεδονίας.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, είχε υποστηρίξει προεκλογικά το τέλος της συναίνεσης στον διάλογο με την ΕΕ, επισημαίνοντας ότι: «Δεν ξέρω γιατί θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε συμπεριφορά, εάν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Για μένα η Μακεδονία είναι και θα είναι Μακεδονία. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Οι πρόγονοί μου θα είναι περήφανοι για μένα, για ό,τι κάνω για τον λαό και τη χώρα μου. Πάνω σε αυτό δεν υπάρχουν αμφιταλαντεύσεις. Δεν αλλάζω τις θέσεις μου».
Όλα αυτά, συντείνουν στην άποψη ότι η «Συμφωνία των Πρεσπών» πνέει τα λοίσθια, όπως και η αγαστή ελληνοσκοπιανή συνεργασία. Επισημαίνουμε ότι, δια της Συμφωνίας των Πρεσπών τα Σκόπια εξασφάλισαν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Και ακόμη, ότι η τότε αντιπολίτευση στην Ελληνική Βουλή, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρίσταναν προεκλογικά τους «Μακεδονομάχους», αλλά όταν η Ν.Δ. έγινε Κυβέρνηση σεβάστηκε και εφάρμοσε πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών που φέρει την υπογραφή του Α. Τσίπρα. Φυσικά, αποτελεί ερωτηματικό το πως η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη θα χειριστεί τους εθνικιστές των Σκοπίων, που σκληροπυρηνικά στελέχη του VMRO-DPMNE θα αναλάβουν το Προεδρικό αξίωμα και την Πρωθυπουργία της γειτονικής χώρας και αναμένεται, ότι το όνομα Βόρεια Μακεδονία θα το …γυρίσουν στο «σκέτο» Μακεδονία, με ότι αυτό συνεπάγεται!

Βέβαια, σε ότι αφορά την προοπτική ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., που η ελληνική κυβέρνηση την στηρίζει αναφανδόν, όμως προβάλει ισχυρές αντιρρήσεις η Βουλγαρία, που έχει μπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, απαιτώντας την τροποποίηση του συντάγματός της, για να αναγνωριστεί η βουλγαρική μειονότητα της χώρας. Αν τα παραπάνω, προστεθούν στα πάγια δυσεπίλυτα ενδοβαλκανικά προβλήματα, με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, του ΝΑΤΟ, της Ρωσίας, της Κίνας και της Τουρκίας, τότε, η κατάσταση καθίσταται εκρηκτική και το ερώτημα είναι ποιος θα πρωτανάψει το φιτίλι της μπαρουταποθήκης...