Δευτέρα, 13 Μαϊος 2024 14:41

Ανοιχτή επιστολή προς τηλεοπτικούς σταθμούς: «Η φτωχολογιά χρηματοδοτεί τα κέρδη της τηλεόρασης»

Ανοιχτή επιστολή προς τηλεοπτικούς σταθμούς: «Η φτωχολογιά χρηματοδοτεί τα κέρδη της τηλεόρασης»

Γράφει ο Δημήτρης Πουλάκης, Συνταξιούχος Τραπεζικού/Χρηματοοικονομικού τομέα (poulakisd@yahoo.com)

Τηλεφωνήστε τώρα, για να κερδίσετε 5,000 ευρώ και…η παραπλάνηση καλά κρατεί. Μπορεί να κερδίσετε και περισσότερα ή ένα αυτοκίνητο αξίας 15,000€, ή ένα SmartPhone, ή…, ή…, ή…. Το βέβαιο είναι, ότι όσο πιο πολλές φορές τηλεφωνήσετε, «για να λάβετε μέρος στον διαγωνισμό μας», τόσο αυξάνετε τις πιθανότητές σας να κερδίσετε.
Το έναυσμα γι' αυτή την επιστολή, μου το έδωσε γνωστός μου συνταξιούχος, ο οποίος μου ζήτησε δανεικά 300€. Επειδή πρόκειται για ιδιαίτερα αξιοπρεπές άτομο, μου έκανε εντύπωση η «ευκολία» με την οποία μου τα ζήτησε. Στην συνέχεια απεδείχθη ότι δεν ήταν «ευκολία», ήταν «απελπισία». Ακολουθεί η στιχομυθία:
• Τι συνέβη φίλε κύριε Τάδε και θέλεις δανεικά;
• Είχαμε μια ατυχία στο σπίτι…
• Δηλαδή…
• Χάλασε το ψυγείο λόγω ηλικίας, γέρασε κι αυτό μαζί μας και πρέπει να πάρουμε καινούργιο…
• Και…
• Το φθηνότερο, που μας καλύπτει, κοστίζει 5 κατοστάρικα. Όπως ξέρεις, ζούμε με την γυναίκα μου με 2 μιρο-συντάξεις . Δεν μας φθάνουν ούτε να επιβιώσουμε και…
• Και…
• Άρχισα τα τηλεφωνήματα και με πήρε ο κατήφορος. Όλοι φωνάζουνε στην τηλεόραση, «όσο πιο πολλά τηλεφωνήματα κάνετε, τόσο αυξάνετε την πιθανότητα να κερδίσετε».
• Καλά, πόσα τηλέφωνα έκανες …
• Ούτε που ξέρω. το σίγουρο είναι ότι ο λογαριασμός του τηλεφώνου ήρθε 183€…
• Οπότε ούτε το τηλέφωνο μπορείς να πληρώσεις, ούτε ψυγείο να αγοράσεις…
• Ναι, ούτε τα ξέρει η γυναίκα μου.…
Τόμπολα, και, συνεχίζει ο φίλος συνταξιούχος.
• Υπάρχει και χειρότερο…
• Νομίζω (εγώ), πως χειρότερα δεν γίνεται…
• Ο εγγονός μου…
• Τι έκανε ο εγγονός σου;
• Για αν βοηθήσει τον πατέρα του, που είναι χωρίς δουλειά, πλάκωσε τα τηλέφωνα…
• Και που έφθασε ο λογαριασμός;
• Γύρω στα 150€ …
• Και πόσων χρονών είναι ο εγγονός σου …
• Οχτώ!!!!!!
Του δάνεισα τα 300, τα οποία δεν ξέρω αν ποτέ θα μπορέσει να μου τα επιστρέψει. Είμαι δε βέβαιος ότι, όχι μόνον δεν πρόκειται για μοναδική περίπτωση, αλλά ότι υπάρχουν 10κάδες, αν όχι 100ντάδες χιλιάδες που παρασύρονται, ονειρεύονται το άπιαστο 2χίλιαρο, 10χίλιαρο, ή όσο …χίλιαρο είναι και μένουνε στον άσσο. Και μεγάλοι, νοήμονες μεν, αφελείς δε, αλλά και μικροί, ανήλικοι, παιδιά, παιδάκια, πολύ μικρά παιδάκια!!!
Επανέρχομαι στην τηλεόραση, όπου ο παρουσιαστής οδύρεται, «Καλή τύχη σε όλους σας». Ένας θα κερδίσει, εμείς όμως είμαστε τόσο καλοί, που το ευχόμαστε σε όλους!!! Κάποιοι λένε «καλή τύχη» σκέτο. Δεν θα τους βραβεύσουμε κιόλας, αλλά τουλάχιστον είναι πιο συμμαζεμένοι.
Όμως κύριοι, δεν πουλάτε διαγωνισμό, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, πουλάτε λαχεία και δεν είσθε λαχειοπώλης άνευ ευθυνών. Είσθε ο δημιουργός και συγχρόνως ο πωλητής των λαχείων, όμως δεν έχετε την παραμικρή νόμιμη προϋπόθεση.
Αρα παραπλανάτε ασύστολα. Ασκείτε ψυχολογικό εκβιασμό, χειραγωγείτε και εξαναγκάζετε ανερυθρίαστα, το φιλοθεάμων και συγχρόνως αφελές τηλεοπτικό κοινό στο τηλεφώνημα, το οποίο είναι έσοδο/κονόμα/κέρδος σας.
Όταν έχεις απέναντί σου 12 εκατομμύρια εν δυνάμει τηλεφωνητές. Οι μισοί να σου τηλεφωνήσουν, που θα τηλεφωνήσουν περισσότεροι. Από ένα τηλεφώνημα ο καθένας, που κανείς δεν μένει στο ένα τηλεφώνημα. Είναι 6 εκατομμύρια επί 3,45 = 20,700,000.
Πάμε στο καλλίτερ. Ένας τηλεοπτικός σταθμός , μοιράζει 2 χιλιάρικα την ημέρα, κάθε μέρα + 18 πάλι χιλιάρικα, κάθε Παρασκευή. Τουτέστιν 28 χιλιάρικα την εβδομάδα, ή 1.456.000 τον χρόνο! Τα μοιράζει; Τα χαρίζει; Τόση καλοσύνη;
Θέτω λοιπόν το ερώτημα, πόσα πρέπει να κερδίζει ο σταθμός, αφού χαρίζει 1.456.000; Η ορθή επιχειρηματική απάντηση είναι, τουλάχιστον επί 4, ή επί 5, αν όχι περισσότερα. Να το κόψουμε στην μέση  Δηλαδή επί 4,5 = 6,552,000 ευρώ ετησίως! Μόνον ένας σταθμός!!
Όλοι μαζί πόσα;;!!! 
Κανείς «κονομημένος» δεν πρόκειται να τηλεφωνήσει, ούτε καν ο ευκατάστατος. Αυτά τα «παιχνίδια», είναι κομμένα και ραμμένα για την φτωχολογιά, για τους απελπισμένους. Τουτέστιν συνταξιούχους, δημόσιους υπαλλήλους (που δεν είναι χωμένοι στην κομπίνα)και την γενιά των 800€.
Όμως κύριοι, ως δημιουργοί και συγχρόνως πωλητές λαχείων, υποχρεούσθε:
1. να ενημερώνετε τους αγοραστές των λαχείων , πόσα εισπράττει ο σταθμός σε κάθε περίπτωση . Επίσης τι ποσοστό εκ των εισπράξεων αποδίδεται στους τυχερούς , ή έστω στον ένα τυχερό.
2. Από τον νόμο καθορίζεται υποχρεωτική ποσόστωση είσπραξης/απόδοσης σε κέρδη . Ο τυχερός λοιπόν , πρέπει να κερδίζει περισσότερα , ή ακόμη και πολλαπλάσια των 3,000 , 5,000 18,000, ή όσα ευρώ αναλογούν κατά περίπτωσην.
3. Το κόστος λαχείου/τηλεφωνήματος, σε σχέση με το ελπιζόμενο κέρδος , είναι δραματικά υψηλό. Λαμβάνοντας υπ’όψιν και τον άγνωστο «Χ», που είναι ο αριθμός των τηλεφωνημάτων, τον οποίο μόνον εσείς γνωρίζετε. Ίσως απαντήσετε, ότι με τα τηλεφωνήματα «μπαίνουμε μέσα». Πράγμα το οποίο πρέπει να αποδείξετε, χωρίς να απαλλάσσεσθε από τις υποχρεώσεις.
4. επίσης οι «διαγωνιζόμενοι», όπως κακώς τους αποκαλείτε, πρέπει να γνωρίζουν τον επιμερισμό των εσόδων από τα τηλεφωνήματα, μεταξύ των συμμετεχόντων .
Δηλαδή μεταξύ του τηλεοπτικού σταθμού, του τηλεπικοινωνιακού παρόχου και της εταιρείας πολυμεσικής ενημέρωσης. Η οποία πιθανότατα να ανήκει στον τηλεοπτικό σταθμό, οπότε σημαίνει μεγαλύτερο έσοδο/κέρδος για τον εκάστοτε σταθμό.
5. όταν κληρώνετε αυτοκίνητο, συσκευή τηλεφώνου, έπιπλα, ή οποιοδήποτε αντικείμενο, πιθανότατα αυτό να προσφέρεται δωρεάν στον σταθμό, εκ μέρους του πωλητή. Ή έναντι τιμής κόστους, ή και κατώτερης του κόστους, αφού διαφημίζεται ο πωλητής. Οπότε το έσοδο/κέρδος πάλι αυξάνεται..
6. να δημιουργήσετε και να εφαρμόσετε διαδικασίες και κανόνες αυστηρότατου εσωτερικού έλεγχου, που θα αφορά τα λαχεία και μόνον αυτά. Τόσο αυστηρού, όσο και των κρατικών εταιριών οι οποίες ασχολούνται με την δημιουργία και πώληση λαχείων.
7. να έχετε ειδική αδειοδότηση, τουλάχιστον από το Υπουργείο Οικονομικών. Η όποια άδεια έχετε, αν έχετε, για να κάνετε μαραθώνιους…καλοσύνης, δεν σας καλύπτει.
8. να δημιουργήσετε, ή να αντιγράψετε υπάρχοντα κώδικα δεοντολογίας, ειδικά για «τα πρέπει και τα δεν πρέπει» των λαχείων.
Όλα τα παραπάνω και όχι μόνον  προβλέπονται από την νομοθεσία περί λαχείων. Οπότε τα συμπεράσματα είναι ότι:
 ΔΕΝ υπάρχει διαγωνισμός.
 Δεν υπάρχει «προωθητική ενέργεια», όπως την ονομάζετε στους όρους συμμετοχής. Αλήθεια εκτός από την κονόμα υπέρ υμών, τι άλλο προωθείτε;
 ΔΕΝ υπάρχουν διαγωνιζόμενοι.
 ΔΕΝ υπάρχει νικητής διαγωνισμού, αφού δεν υφίσταται διαγωνισμός.
 Υπάρχει ένας και μόνον ένας τυχερός,
 Κατασκευάζετε ΛΑΧΕΙΑ και
 Πουλάτε ΛΑΧΕΙΑ
 Απέναντι σε κάθε τυχερό, υπάρχουν ακόμη 10, 20, ή 100 χιλιάδες αφελείς που τηλεφώνησαν. Το πόσοι είναι κάθε φορά, μόνον εσείς το γνωρίζετε. Κάκιστα.
 Ούτε ξέρουμε αν οι τυχεροί είναι φιλικά. φίλα προσκείμενα, συγγενικά, ή συνεργαζόμενα με ‘σας άτομα. Αφού κανείς δεν σας ελέγχει.
 Ούτε νομιμοποιείσθε επειδή βαφτίσατε το λαχείο διαγωνισμό, ούτε «Προωθητική Ενέργεια», η οποία «διοργανώνεται από την εταιρεία Τάδε κλπ , κλπ»
 Είναι καθαρή κερδοσκοπία, στην πλάτη των αφελών, απελπισμένων και μη.
Οπότε και λαχεία πουλάτε, χωρίς να έχετε τις νόμιμες προϋποθέσεις και καρπούσθε δυσανάλογα υψηλά εισοδήματα/κέρδη, νομιμοφανώς μεν αλλά. Απ’ όπου και να το πιάσεις αναδύεται δυσωδία παραπλάνησης. Που είναι ο πλέον ήπιος χαρακτηρισμός του κατά συρροήν και κατά καθημερινότητα (συγγραφική αδεία), επαναλαμβανόμενου φαινομένου.
Πέραν των όσων προανέφερα, έχω και έννομο συμφέρον έναντι των «διαγωνισμών» σας, αφού η γυναίκα μου σας χρηματοδοτεί με επανειλημμένα τηλεφωνήματα, τα τελευταία χρόνια. Παρά τις αντιρρήσεις και παραινέσεις μου, με τις οποίες συμφωνεί απόλυτα μεν, αλλά παρασύρεται. Το «πάρε, πάρε, πάρε όσο πιο πολλά τηλέφωνα μπορείς», ατυχώς έχει παρασύρει αρκετές φορές ακόμη και τον υπογράφοντα.

Το σφυροκόπημα εν είδει πολυβολισμού «πάρε, πάρε, πάρε τηλέφωνο και το πεντο, δέκα, ή όποιο πολύ-χίλιαρο, θα γίνει δικό σου», έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ πρόκλησης. Μα τι να κάνουμε, να σταματήσουμε την οικονομία της αγοράς; Όχι να σταματήσετε την ‘κονόμα εις βάρος των αφελών.
Υπενθυμίζω ότι, «Ο πιο γρήγορος κερδίζει» πριν από λίγα χρόνια, έκλεισε πολλά σπίτια. Τότε, θεωρώ ότι συνέβαλα σημαντικά, στο να σταματήσει αυτή η καταστροφική λαίλαπα, με επιστολές μου προς τους εμπλεκόμενους και όχι μόνον. Η αλληλογραφία στην διάθεση όποιου την ζητήσει.
Το «πάρε, πάρε, πάρε τηλέφωνο» κλείνει σπίτια σήμερα, απτόητο και ανεμπόδιστο, αντικαθιστώντας επάξια το «ο πιο γρήγορος κερδίζει». Προτίθεμαι λοιπόν να επαναλάβω τις αντίστοιχες ενέργειες , για το «…πάρε, πάρε , πάρε».
Αν στηρίζεσθε στις «Γενικές αρχές και κανόνες διεξαγωγής των τυχερών παιγνίων, που διεξάγονται μέσω ραδιοτηλεοπτικών και τηλεπικοινωνιακών μέσων» , άρθρο 53, παράγραφος 6 του ν.4002/2011 είσθε νομικά άγρια εκτεθειμένοι. Αντιγράφω μέρος της παραγράφου 6: «Οι αρχές και οι κανόνες αυτοί πρέπει να διασφαλίζουν, εκτός των άλλων, την προστασία εκείνων που συμμετέχουν στα παίγνια, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και των ανηλίκων». Εσείς, πιστοί στο πρόσταγμα του νόμου, τα παίρνετε χοντρά από τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τους ανηλίκους. Έλεος…. Πέραν λοιπόν του ότ :
1) δεν υπάρχει καμία αναφορά στα λαχεία, τα οποία εσείς βαφτίσατε «διαγωνισμούς»,
2) υπάρχουν πολλά απαγορευτικά σημεία. Ίσως το σημαντικότερο όπως προανέφερα, είναι η απαγόρευση συμμετοχής ανηλίκων, πράγμα που είναι αδύνατον να ελέγξετε.
Το 5χρονο παιδάκι πλέον γνωρίζει ότι θα πει ναι στην βλακώδη τηλεφωνική ερώτηση «είσθε πάνω από 18 ετών;» . Οπότε εσείς εισπράξατε τον οβολό του απροστάτευτου νηπίου.
3) το κόστος των τηλεφωνημάτων είναι υπέρμετρο, σε σχέση με το ελπιζόμενο κέρδος.
4) οι συγκεκριμένες διατάξεις, οι οποίες ούτως ή άλλως σας είναι άχρηστες, δεν έχουν γνωμοδότηση Ανώτερης Δικαστικής Αρχής.
Παρεμπιπτόντως αντιγράφω επί λέξει από το Νομικό πλαίσιο, που αφορά την λειτουργία του ΕΣΡ: «Το ΕΣΡ έχει ως σκοπό…κλπ , καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας» !!! Δηλαδή μπουρμπούτσαλα. Όσον αφορά την ΕΕΕΠ (Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων), οι θέσεις της είναι τουλάχιστον παράλογες και οπωσδήποτε ανήθικες. Όταν στο σκεπτικό της απόφασης, εμπεριέχεται το ακόλουθο: «Τα παραπάνω παιχνίδια παίζονται συνήθως ευκαιριακά, από το σπίτι την ώρα που βλέπει κανείς τηλεόραση , ή από το κινητό και αποτελούν παράγοντα ευρύτερης διασκέδασης, ή κοινωνικής δραστηριότητας». Δεν ξέρω ποια νοσηρή φαντασία θεωρεί, ότι το ξεπαράδιασμα της φτωχολογιάς, νοείται ως διασκέδαση, ούτε ως κοινωνική δραστηριότητα. Τέλος, σε όποιο νομικό μόρφωμα κι αν στηρίζεσθε, επαναλαμβάνω κι ελπίζω να μην γίνομαι κουραστικός, ότι είναι εκ προοιμίου παράλογο, οπωσδήποτε ανήθικο, πιθανότατα δε και ανύπαρκτο. Όσον αφορά το ΕΣΡ, ή ΕΣΟΥΡΟΥ, όπως έχει πολιτογραφηθεί, ή κοιμάται με τα τσαρούχια, ή κάποιοι τρώνε με χρυσά κουτάλια.