Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 22:03

Ποιος θα το «φανταζόταν» ότι θα πουλάμε όπλα στους Αμερικάνους!

Ποιος θα το «φανταζόταν» ότι θα πουλάμε όπλα στους Αμερικάνους!

Του Χρήστου Καπούτση

Πλούσια και «πολύχρωμη» είναι η ατζέντα σε θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, ελληνικού ενδιαφέροντος.
Στα ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα και η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν, όπως και η συνάντηση Γ. Γεραπετρίτη με τον τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν, επιβεβαίωσαν, ότι, η Τουρκία, είναι η βασική απειλή για τον Ελληνισμό. Η περίοδος νηνεμίας στο Αιγαίο, έχει ημερομηνία λήξης. Η πρόοδος στις συνομιλίες σε θέματα που περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «θετική» ατζέντα, θέματα «χαμηλής» πολιτικής, όπως τα ΜΟΕ, ο τουρισμός και η οικονομία, δεν επηρεάζουν την εξέλιξη των σοβαρών θεμάτων κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, που χωρίζουν τις δύο χώρες. Η Ελληνική θέση, διαχρονικά, είναι ότι έχουμε μία και μοναδική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας (ΑΟΖ) στο Αιγαίο. Διαμετρικά αντίθετη είναι η τουρκική θέση, όπως επισήμανε ο Τ. Ερντογάν, που επιμένει οτι, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να συνοδεύεται και από άλλα συναφή θέματα, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του Αιγαίου και η επανεξέταση της κυριαρχία θαλασσίων περιοχών, τις λεγόμενες από τη τουρκική διπλωματία «γκρίζες ζώνες». Και ακόμη οι διεκδικήσεις μέσω των νέο- Οθωμανικών οραμάτων της «Γαλάζιας πατρίδας» και των τουρκογενών Ελλήνων, που ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκαλεί τουρκική κοινότητα , δηλαδή εθνοτική μειονότητα και όχι μουσουλμανική -θρησκευτική όπως ρητά προβλέπει η συνθήκη της Λοζάνης. Και για το Κυπριακό, ο Τ. Ερντογάν, επιμένει στην αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους και την νομιμοποίηση της κατοχής του 40% της Κύπρου, ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλίων για την επίλυση του Κυπριακού. Ουσιαστικά ζητά, την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, αγνοώντας τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ.
Είναι θέμα χρονικής συγκυρίας, πότε η Τουρκία, θα επαναφέρει την επεκτατική και αναθεωρητική πολιτική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Θα εξαρτηθεί από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιφερειακή γειτονιά μας, τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ισραήλ και το Ιράν και προφανώς, τη σχέση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και ο ΝΑΤΟ και πόσο δελεαστικά θα είναι τα ανταλλάγματα προκειμένου η Τουρκία να παραμείνει ενεργό μέλος στη Δυτική Συμμαχία (ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε.).

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΌ

«Κατά την ορκωμοσία της στη Βουλή, και παρά το γεγονός οτι στο επίσημο κείμενο του όρκου που της υπαγορεύθηκε η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία», η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, κυρία Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, επέλεξε να αποκαλέσει τη χώρα της «Μακεδονία». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Η πράξη αυτή παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και το Σύνταγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιρρήσεις που είχε εκφράσει ως αντιπολίτευση κατά την κύρωση της συμφωνίας, τη σεβάστηκε ως επικυρωθείσα διεθνή συνθήκη που υπερέχει κάθε άλλης διάταξης νόμου».
Η Συμφωνία των Πρεσπών, που κατοχύρωνε ως συνταγματικό όνομα το ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΊΑ, υπογράφτηκε το 2018, από τους πρωθυπουργούς των δυο κρατών και επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων Ζόραν Ζαεφ και Αλέξη Τσίπρα. Οι τότε αντιπολιτεύσεις και των δυο κρατών το VMRO και η Ν.Δ. , καταψήφισαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στα αντίστοιχα κοινοβούλια. Η αντιπολιτευόμενη τότε Ν.Δ. ενέπαιξε τους γραφικούς πατριδοκάπηλους «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΥΣ», προκειμένου να υφαρπάξει τη ψήφο τους.
Όμως η Ν.Δ. ως Κυβέρνηση, σεβάστηκε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως όφειλε, ως Κυβέρνηση μιας χώρας Δημοκρατικής, που σέβεται τις Διεθνείς συμφωνίες, Συμβάσεις και Συνθήκες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν το διαβατήριο εισόδου της βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Και ακόμη, η Κυβέρνηση της Ν.Δ., πρωτοστατεί στην έναρξη των ενταξιακών διαβουλεύσεων της ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με την Ε.Ε.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έφερε στη Βουλή προς επικύρωση, τα συνοδευτικά πρωτόκολλα και μνημόνια, ώστε, η Συμφωνία των Πρεσπών, να καταστεί πλήρως και καθ’ ολοκληρίαν υλοποιήσιμη, φοβούμενη την διασπαστική αντίδραση του Α. Σαμαρά.
Από την άλλη, το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα το VMRO, που θριάμβευσε στις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, επιμένει στον άκρατο “Μακεδονισμό” , στην παραχάραξη της ιστορίας, στην οικειοποίηση του ελληνικού ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που αποτελεί το όχημα του αλυτρωτισμού και επομένως, στον σφετερισμό και της Ελληνικής Μακεδονίας.
O πρόεδρος του VMRO και νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χριστιάν Μιτσκόσκι, αμφισβητεί ευθέως τη Συμφωνία των Πρεσπών και σε δηλώσεις του υποστήριξε πως αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα της χώρας να αποκαλείται όπως επιθυμεί (Μακεδονία σκέτο) και στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα πως αν έχει κάποιο πρόβλημα με αυτό να πάει στο δικαστήριο της Χάγης!

Πουλάμε όπλα στους Αμερικάνους

«Πουλάμε ΟΠΛΑ πεπαλαιωμένα στους Αμερικάνους και τους Τσέχους, βάση διεθνούς συμφωνίας». Το αποκάλυψε ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδια στη βουλή, που επιπλέον δήλωσε άγνοια, αν τα όπλα από τις αποθήκες και τις Μάχιμες Μονάδες του Ελληνικού Στρατού, που παραδίδουμε στις αμερικανικές δυνάμεις, καταλήγουν στην Ουκρανία!
Και για του λόγου το αληθές, παραθέτω αυτολεξεί, ενδεικτικό απόσπασμα για το τι είπε στη Βουλή ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας: « δεν υπάρχει καμία μεταφορά όπλων, αλλά υπάρχει πώληση πεπαλαιωμένου πολεμικού υλικού σε άλλες χώρες βάσει σχετικών συμφωνιών». Και πρόσθεσε πως «δεν έχουμε αποκρύψει σε ποιόν και τί πουλάμε στο πλαίσιο των διεθνών συμφωνιών της χώρας. Πουλάμε πεπαλαιωμένο υλικό σε Τσεχία και ΗΠΑ....». Ποιος θα το πίστευε, ότι πουλάμε όπλα στους Αμερικάνους!! Και οι Αμερικάνοι γιατί τα αγοράζουν;