Σάββατο, 08 Ιουνίου 2024 18:58

Η συμμετοχή όλων μας εχέγγυο μιας ισχυρής και δημοκρατικής Ευρώπης

Η συμμετοχή όλων μας εχέγγυο μιας ισχυρής και δημοκρατικής Ευρώπης

 

Της Μαριλένας Γυφτέα 

Πολιτικής Επιστήμονα MSc - Επικοινωνιολόγου

 Οι Ευρωεκλογές αποτελούν μια κρίσιμη στιγμή για τη δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσφέροντας στους πολίτες την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους και να επηρεάσουν με την ψήφο τους τη μελλοντική πορεία αυτής. Ωστόσο, το ενδιαφέρον αλλά και η συμμετοχή στις εν λόγω εκλογές παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που εγείρει ερωτήματα αναφορικά με την εμπλοκή των Ευρωπαίων πολιτών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η βαρύτητα των Ευρωεκλογών είναι αδιαμφισβήτητα πολυδιάστατη, μιας και καθορίζεται η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει αυξανόμενη επιρροή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, με αποφάσεις που επηρεάζουν μια πληθώρα τομέων, από την οικονομία και την υγεία μέχρι το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές παρέχει στους πολίτες την ευκαιρία να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους και να διασφαλίσουν ότι οι φωνές τους ακούγονται σε κεντρικό επίπεδο, γι’ αυτό και η χαμηλή συμμετοχή σε αυτές είναι ένα πρόβλημα που υπονομεύει τη δημοκρατική νομιμότητα των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η έλλειψη πληροφόρησης για τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η αίσθηση αποξένωσης από τις Βρυξέλλες και η εντύπωση ότι οι αποφάσεις της ΕΕ δεν επηρεάζουν άμεσα την καθημερινή ζωή των πολιτών είναι κάποιοι από τους λόγους που ενδυναμώνουν το φαινόμενο της αποχής. Πώς μπορεί να αλλάξει όμως αυτό; Η ενίσχυση της συμμετοχής χρίζει απαραίτητα μιας συντονισμένης εκστρατείας ενημέρωσης που να εξηγεί τη σημασία των εκλογών και τις επιπτώσεις των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η εκπαίδευση σχετικά με την ΕΕ πρέπει να ξεκινά από τις σχολικές τάξεις, ενισχύοντας τη γνώση και την κατανόηση των ευρωπαϊκών θεσμών και της λειτουργίας τους. Τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να προωθήσουν τη δημόσια συζήτηση γύρω από τα ευρωπαϊκά θέματα ενώ η τεχνολογία παίζει καθοριστικό ρόλο καθώς οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνουν αλλά και κινητοποιούν το κοινό, ενισχύοντας τη συμμετοχή.

Όσο αφορά την Ελλάδα και λίγες μόλις ημέρες πριν οδηγηθούμε στην κάλπη, η πολιτική σταθερότητα αποτελεί ξεκάθαρα το διακύβευμα των Ευρωεκλογών. Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για να είναι η χώρα μας ισχυρή στις Βρυξέλλες, στο Ευρωκοινοβούλιο και κατ’ επέκταση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ψηφίζουμε για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να συνδιαμορφώσει τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο, για το πόσο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στην Ευρώπη και το πόσο θα μπορούμε να πρωταγωνιστούμε σε ζητήματα τα οποία μπορεί να άπτονται ακόμα περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών. Μια εκλογική αναμέτρηση που η συμμετοχή των Ελλήνων είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων, την ενίσχυση της δημοκρατίας και την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και ευημερούσας μελλοντικής πορείας εντός της Ένωσης. Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη η οποία πιστώνεται τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρωπαϊκής Ελλάδας, απέδειξε πώς είναι αυτή η πολιτική δύναμη που και θέλει αλλά και μπορεί να διαπραγματεύεται τα σοβαρά ζητήματα του τόπου μας. Τα τελευταία 5 χρόνια διεκδικήθηκαν και εξασφαλίστηκαν σημαντικοί χρηματοδοτικοί πόροι από το Ταμείο Συνοχής, με πρόσθετους τα 36 δις ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία επενδύονται σε ψηφιακές υποδομές, οδικές υποδομές, σε δράσεις δημόσιας υγείας, σε νοσοκομεία και σχολεία σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Με σύμμαχο πια την ΕΕ στο μεταναστευτικό ζήτημα, η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της τα οποία είναι και σύνορα της Ευρώπης. Χωρίς αμφιβολία, ζούμε σήμερα σε έναν πολύ πιο επικίνδυνο κόσμο και το να είναι η χώρα μας ένας πόλος γεωπολιτικής σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή, πηγάζει από τη σχέση της με την Ευρώπη και από την αξιοπιστία την οποία έχει χτίσει πια σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Σίγουρα έχουν να γίνουν ακόμα πολλά, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τη μεταστροφή της Ελλάδας από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ σε παράδειγμα προς μίμηση. 

Για τους λόγους αυτούς κι ακόμα περισσότερους, η απάντηση στην κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να ηχηρή απέναντι στον λαϊκισμό. Απέναντι σε όσους θέλουν να μας βγάλουν από τον δρόμο της υπευθυνότητας, της συνέπειας, της προκοπής. Απέναντι σε όσους χρησιμοποίησαν τη θέση τους στην Ευρώπη όχι για να προωθήσουν τις κομματικές τους θέσεις, αλλά για να υπονομεύσουν ουσιαστικά την ίδια μας τη χώρα. Αυτή τη φορά η νίκη θα έχει ευρωπαϊκό πρόσημο και πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες. Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.